Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne, sektörün yakından tanıdığı bir teknoloji uzmanı olan Cebrail Taşkın atandı. Hem bilişim, hem telekom konularındaki bilgisi ve tecrübesi, pek çok dikey alana yayılmaktadır. Ağ teknolojileri konusunda kitabı olan Taşkın, aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesinde ders vermekteydi.
Sektör, liyakat sahibi bir yöneticinin bu pozisyona atanmasına memnuniyetle bakıyor.
Dr. Cebrail Taşkın kimdir?
1972 Kırıkkale doğumludur. İstanbul Teknik Üniversitesi Sakarya Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Japonya’da burslu eğitim almıştır. Telekomünikasyon alanında yüksek lisans ve doktora derecelerine sahiptir. Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde, Pazarlama ve Finans alanında İşletme yüksek Lisansı yapmıştır.
1995 yılından itibaren Bilişim ve Telekomünikasyon sektöründe görev almaktadır. Türk Telekom Grubunda; Network Planlama, Operasyon, Strateji, İş Geliştirme, Ar-Ge, Program & Proje Yönetimi ve Uluslararası bölümlerinde üst düzey yönetici olarak görev yapmıştır. Son olarak Türk Telekom International Teknolojiden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yerine getiren Dr. Taşkın; Türk Telekom Sabit, Mobil ve Internet Şebekelerinin kurulmasının yanı sıra, Kurumsal Müşterilere sunulan ağ tabanlı birçok projenin gerçekleştirilmesinde, Türkiye’de yapılan e-devlet projelerinin yönetiminde ve birçok yeni nesil ürünün geliştirilmesinde önemli görevler üstlenmiştir.
“Sabit/Mobil Telekomünikasyon Şebekeleri, Yeni Nesil Internet Ağları, Dijital Dönüşüm ve Nesnelerin Interneti” konularında araştırmalar yürütmekte; Telekom Dünyası, ICT Media, BTHaber, TheBrandAge dergilerinde 15 yılı aşkındır yazarlık yapmaktadır. 2006 yılında Fransa’da düzenlenen Uluslararası Dijital Telekomünikasyon Konferansında, ‘Mevcut Telekomünikasyon Şebekelerinin Evrimi’ isimli makalesi ile ‘en iyi makale ödülünü’ almıştır. Amerika’da ‘Bilgi Teknolojileri’ alanında yayınlanan kitabın bölüm yazarlarından biridir. Taşkın’ın Pusula tarafından yayınlanan ve 5. Baskısını yaptığı ‘Ağ Teknolojileri ve Telekomünikasyon’ isimli kitabı, 2015 yılında alanında en iyi kitap ödülünü almıştır. RTUK tarafından yayınlanan ‘Internet Temelli Yayıncılık’ isimli kitabın yazarlarındandır. Amerikan Patent Ofisi tarafından tescil edilmiş bir patent’i (US20130335351 A1) bulunmaktadır.
Boğaziçi üniversitesinde ‘Proje yönetimi’, Çankaya Üniversitesinde ‘Telecommunication Network’ derslerini vermiş, ODTÜ’de yüksek lisans tez danışmanlığı ve tez jürileri görevlerinde bulunmuştur. Bahçeşehir Üniversitesinde ‘Computer Networks, Mobile Communications, Operations Management, Information Technologies Services Management ve Wireless Communications’ isimli yüksek lisans derslerini vermektedir. Tunus’da Telekomünikasyon Operatörü lisansı alan Level4 Şirketinde yönetim danışmanlığı yapmış ve sıfırdan yeni bir Telekom Operatörünün kuruluşunu gerçekleştirmiştir. Avrupa’nın 3. Büyük Bilgi Teknolojileri Şirketi İspanyol Indra şirketine, Bilgi Teknolojileri, Türkiye ve Bölgesinde büyüme planları alanında danışmanlık yapmıştır. Yapay Zekâ temelli 3 boyutlu Şehir modelleme alanında kurmuş olduğu Verigo start-up şirketi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığında ‘Akıllı Şehirler’, ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri 3 Boyutlu Modelleme’ ‘Doğu Karadeniz Bölgesi Taşkın analizi’ ve ‘Marmara Bölgesi Hava Kalitesi’ projelerini gerçekleştirmiştir. Melek yatırımcı olarak, gelecek vaat eden start-up teknoloji şirketlerine yatırım yapmaktadır. Online eğitim alanında faaliyet gösteren Magistum ve Mobil Oyun yazılımı geliştiren Tosby Games’e yatırım yaparak ortak olmuştur.
Dr. Taşkın, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) Telekomünikasyon Meslek Komitesi Üyeliği, Internet Temelli Televizyonculuk Derneğinin (IPTV-DER) Yönetim Kurulu Üyeliği ve merkezi Amerika’da bulunan Uluslararası Akademi, Araştırma ve Endüstri Kuruluşu (IARIA)’nın Dijital Telekomünikasyon Grubu Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlenmiştir. Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etmek üzere CDO Turkey’e katılan Taşkın, CDO Turkey İcra Kurulu Üyesi olarak dijital dönüşüm alanında önemli roller üstlenmektedir. Son olarak 2100 Türkiye’sini hedefleyen vizyon100 grubunun oluşumunda yer almış, 2100 yılına Türkiye’mizi bugünden hazırlamak üzere kapsamlı çalışmalar yürütmektedir.
[1] https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/05/20210520-9.pdf