“Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlülüğe girdi [1]. Bireysel alışverişin % 3,5’unun internet üzerinden yapıldığı raporlanan ülkemizde, e-Ticaret’in güvenli yürütülmesi açısından önemli olduğu belirtilen “Güven Damgası” ile ilgili tebliğin taslağı geçen yıl sonunda görüşlere açılmıştı [2].
Tebliğ konusunda açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, güven damgası sistemi ile öncelikli olarak tüketicilerin güven algısının iyileştirilmesini ve elektronik ticarette güven ortamının tesis edilmesini amaçladıklarını ve bu sistem sayesinde e-ticarette dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçileceğini, ortaya çıkan uyuşmazlıkların hızlı, etkin ve maliyetsiz çözümlenebileceğini söyledi.
Güven damgası ile e-ticaret hacminin de artacağına inandıklarını belirten Bakan Tüfenkci, Türkiye’de 46.2 milyon internet kullanıcısı olmasına rağmen güvenlik endişeleri sebebiyle elektronik ticaretin toplam perakende ticaret içerisindeki payının yüzde 3.5 seviyesinde kaldığına dikkati çekti. Tüfenkci, dünya ortalamasının ise yüzde 8.5 olduğunu belirtti.
Güven damgası uygulamasıyla e-ticaret sitelerinde malın stok bilgisi, içeriği, malzemesi, ölçüleri gibi özelliklerine ilişkin detaylar ile gerçek boyutlarının anlaşılmasını mümkün kılan görseller gibi birçok ayrıntıya yer verilecek, alıcıya kargo takip imkanı sunulacak. Ayrıca, GDS vasıtasıyla kurulacak ‘çevrim içi şikayet sistemi’ ile e-ticarette ortaya çıkan uyuşmazlıkların hızlı ve etkin çözümlenmesi sağlanacak.
Güven Damgasını, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilecek olan Güven Damgası Sağlayıcısı (GDS) firmaları verecek. Sisteme dahil olmak isteyen e-ticaret siteleri GDS’lere başvuracak. Tebliğde yer alan güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyduğu tespit edilen e-ticaret sitelerine GDS tarafından güven damgası tahsis edilecek. GDS güven damgasının askıya alınması ve iptaline ilişkin işlemleri de yürütecek. Aynı kuruluş güven damgası tahsis edilen e-ticaret sitelerini denetleyecek.