Facebook’un mahremiyet hakları politikası bir kez daha tartışma konusu oldu. Avusturyalı bir öğrenci Facebook’tan son 3 yıldaki kullanım bilgilerini talep etti ve ünlü sosyal network, öğrenciye 1222 sayfalık bir doküman içeren bir CD gönderdi. Gönderilen dökümanlar arasında öğrenicinin sosyal networkte yaptığı chat görüşmelerinden durum güncellemelerine, dürttüğü (poke) kişilerden yanıtlanmamış ve silinmiş arkadaşlık taleplerine dek neredeyse tüm bilgiler mevcut.
24 yaşındaki Max Schrems, söz konusu CD’yi aldığına önce sevinse de sonra Facebook’un kendisi hakkında tuttuğu kayıtların derinliği karşısında endişeye kapıldığını söylüyor. Schrems, Avrupa Birliği’ndeki mevcut mahremiyet hakları yasaları çerçevesinde kendisine gönderilen bilgilerin bir kısımının aslında çoktan silinmiş olması gerektiğini düşünmekte. Schrems, bu denli derinlemesine kayıtların rahatlıkla reklam amaçlı kullanılıyor olabileceğine dikkat çekmekte.
Tüm dünyada 800 milyon kullanıcısı olan Facebook, veri gizliliği ve mahremiyet politikalarının son derece kapsamlı olduğunu söylüyor. Bu konuda hem ABD yasaları hem de Avrupa Birliği yasalarıyla tamamen uyumlu bir operasyon yürüttüklerini açıklayan sosyal network devi, yine de herkesi memnun etmekten çok uzak görünmekte. Mahremiyet politikaları konusunda son 1 yıl içinde pek çok değişikliğe giden Facebook’un elindeki verileri fazlasıyla uzun bir süre saklaması tartışma yaratıyor.
Facebook’un Avrupa yöneticilerinden Richard Allan dün Almanya Parlamentosu’na bağlı bir komisyon önünde ifade verdi. Allan, mahremiyet konusunda mükemmel olamadıklarını ancak bu konuda sürekli artan bir çaba içerisinde olduklarını söylemekte. Ancak Avrupa Birliği, bu çabaların ne ölçüde yeterli olduğunu sorgulamaya başladı. Facebook’ta son yapılan değişikliklerin firmalara “Beğen” butonu aracılığı ile takip yeterlilikleri getirdiği tartışılmakta. ABD’de de benzer konularda endişeler var ve olay ABD Ticaret Komisyonu’na intikal etmiş durumda.