Amerikan Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) yürütmekte olduğu Google antitröst davasında ilk aşamasının sonuna yaklaşılıyor. Tam bu sırada Google’un savunma ekibinin son tanığı, Google’un Apple’a ödediği para için ortaya bir rakam attı ve herkes dona kaldı. Malum, davanın asıl önemli noktası, Google’un telefon üreticisi firmalara kendisini “fabrika ayarı arama motoru” yapmaları karşılığında büyük paralar ödediği yani rekabet ihlali yaptığı şeklinde.
Buna göre, Google, Apple’a Safari tarayıcısı üzerinden elde edilen arama reklam gelirinin %36’sını ödüyor. Aktaran kişi, Chicago Üniversitesi ekonomisti Ken Murphy. Google’ın savunma ekibi tarafından çağrılması beklenen son tanıktı. Hem Google hem de Apple, antitröst davası sırasında gelir paylaşımı rakamını ve arama motoru ortaklıklarına ilişkin diğer ayrıntıları gizli tutmak için mücadele ediyor.
Google’ın savunma ekibi Murphy’nin verdiği rakamdan ötürü dehşete düştüğü kaydediliyor. Duruşmaları yakından takip eden bir haber bülteni olanBig Tech on Trial’a göre Murphy’nin açıklaması “muhtemelen tüm davadaki en büyük bomba” idi .
Amerikan Adalet Bakanlığı, Google’ın Apple ile olan ilişkilerine, Google’ın çevrimiçi arama pazarında yasa dışı bir tekel sürdürdüğü iddiasının önemli bir göstergesi olarak odaklandı. Davanın başlarında Google’ın, arama motorunun Apple ve diğer distribütörler için varsayılan ürün olmasını sağlamak için yalnızca 2021 yılında 26,3 milyar dolar gibi çarpıcı bir miktar ödediği ortaya çıktı.
Google, geçen hafta, anlaşmanın ayrıntılarının hassas şirket bilgileri olduğunu ve bu bilgilerin ifşa edilmesinin “Google’ın hem rakipler hem de diğer karşı taraflar karşısında rekabet gücünü makul olmayan bir şekilde zayıflatacağını” savunmuştu. Google avukatları, DOJ’un varsayılan arama motoru anlaşmalarına ilişkin iddialarını reddediyor. Google daha önce, önemli dava kanıtlarını halktan gizli tutma çabaları nedeniyle medya kuruluşları ve antitröst gözlemcileri tarafından yoğun eleştirilere maruz kaldı.
Amerikan Adalet Bakanlığı’nın Çarşamba günü iki ila üç çürütücü tanığın ilkini çağırması bekleniyor. Yargıcın gelecek yılın başlarına kadar Google’ın antitröst yasasını ihlal edip etmediği konusunda nihai bir karar vermesi beklenmiyor. Eğer, Adalet Bakanlığı’nı haklı bulursa, uygun çözüm yollarının belirlenmesi için ikinci bir duruşma yapılacak.
Uzmanlar, kullanıcıların tercih ettikleri arama motorunu seçmelerine olanak tanıyan bir “seçim ekranının” uygulanmasından, şirketin imparatorluğunun yıkılmasına kadar çeşitli senaryolar tartışıyor.