Kısa bir süre önce HepsiBurada’nın açtığı akıllı ve kasasız mağaza konusunda haber yapmıştık. ABD’de açılan örneklerini gördüğümüz bu mağazanın bir örneğini, bu sefer Türkiye’de gezme ve alışveriş etme imkanımız oldu.
Mağazanın yıl sonuna kadar test edildiği, daha sonra başka şubelerinin açılmasının gündeme geleceğini söyleyen HepsiBurada yetkilileri, bize mağazayı gezdirdiler ve alışveriş yaptığımızda, bir malı raftan alıp sepete attığımızda ya da o malı aldıktan sonra geri yerine koyduğumuzda neler olduğunu gösterdiler.
Avrupa Birliği’nin desteklediği proje henüz devam ediyor. Yakın tarihte Malaga Üniversitesi’nde (İspanya) ikincisi açılacak. Türkiye içinde de HepsiBurada’nın kendisi için kullanılabileceği gibi, markaların da mağaza açması bekleniyor. Proje kapsamında açılan mağazanın maliyetinin benzerlerinin 10’da biri olduğu belirtildi.
Avrupa Birliği projesi kapsamında geliştirilen konsepti, HepsiBurada Arge Müdürü Fikret Bakan’a sorduk.
Fikret Bey, öncelikle tebrik ederiz. Bu projeye başlarken hedefleriniz neydi?
Biz bu projeye başlayalı yaklaşık 3 yıl oldu. 3 farklı ülkeden 3 ortağız, İspanya, İtalya ve Türkiye’nin ortaklığıyla gerçekleştirilmiş bir proje. Avrupa Birliği projesi. 2019’un sonuna doğru bu firmalar bir danışmanlık sayesinde bir araya geldi ve bu projeyi yapabileceğimize ikna olduk. Sonrasında 2020’nin Aralık ayında projeye aktif olarak başladık. Bugün 3. Yılımız diyebiliriz. Esasen bu bir akıllı mağazacılık konsepti.
Yüksek teknolojinin kullanıldığı akıllı bir mağazadayız şu anda. Yani, raflardan aldığımız ürünler hesabımıza otomatik olarak hemen ekleniyor, stoktan düşürülüyor. Biraz detay alabilir miyiz?
Şu detaylardan başlamak lazım. Bu aslında, farklı teknolojilerin bir arada kullanıldığı bir kombinasyon. Yapay zeka kameraları, görüntü işleme teknolojisi, ağırlık sensörleri gibi farklı teknolojilerin kombinasyonlarıyla geliştirilmiş, insansız mağazacılık diyebiliriz. Konsept nasıl çalışıyor? Bir HepsiBurada müşterisi bir barkod, QR kod okutarak içeriye giriyor, istediği ürünleri raftan alıyor, herhangi bir ek işlem yapmadan kapıdan çıktığında ödeme otomatik olarak gerçekleşiyor. Şu açıdan da bakabilirsiniz; geleneksel mağazacılığa online ödeme teknolojisinin eklemlendiği bir çözüm gibi de düşünebilirsiniz.
HepsiBurada teknoloji geliştiren bir Türk firması ve böyle bir konsepti yapan pilot projenin bir ayağı olarak yer aldınız. Bunu yurtdışında başka ülkelere de taşımayı hedefliyor musunuz?
Kesinlikle. Zaten bu bir uluslararası konsorsiyum. İlk etapta bizim proje kapsamında pilot ekibimiz var. İspanya’da İspanyol ortağımız bunun bir mobil konteynır versiyonunu yapacak ve festival alanları, futbol karşılaşmaları gibi anlık aktivitelerin yoğun olduğu bölgelerde konteynır mobil versiyonunun nasıl çalıştığını göreceğiz. Onun haricinde, özellikle Ortadoğu ve Avrupa’da farklı uygulamalarını farklı kataloglarla sunmak istiyoruz.
Yani tekliflere açığız diyorsunuz.
Kesinlikle, proje aslında şu anda hala devam ediyor. Kasım sonunda bitecek. O zamana kadar yatırımcıları burada misafir edeceğiz. İnşallah 2023 yılı başından itibaren de hem tüm vatandaşlarımızı hem de HepsiBurada kullanıcılarını mağazamıza bekliyoruz.