Motorola bugün CEA Ed Zander’in yıl sonunda yerini Operasyon Başkanı Greg Brown’a bırakacağını açıkladı. Böylece dünyanın 3.büyük cep telefonu üreticisinin gürültülü bir şekilde geçen 4 yıllık dönemi sona eriyor.
Şirketin mayıs ayındaki hissedarlar toplantısına kadar, direktörler kurulunun başkanlığı görevini sürdürmeye devam edecek olan EdZander’in Associated Press’e “Yapmak istediğim şey bu” dediği ve kendi isteği ile istifa ettiği bildiriliyor.
Ama analistler ve hissedarlardan bazıları özellikle de aktivist yatırımcı Carl Icahn, şirketin finansal performansı ve hisse fiyatları devamlı kötüleştiği için, aylardır Zander’in istifasını istiyorlardı.
Ekim ayında Motorola, 3.çeyrek için ufak bir kar yani 60 milyon $ yani, hisse başına 3 cent açıkladı. Buna karşın, satışlar 8.81 milyar $ olmuştu. 1 yıl önce eşdeğer dönemde kar 968 milyon $ yani hisse başına 39 cent olmuş, satışlar ise 10,6 milyar $ olarak gerçekleşmişti.
Daha da kötüsü, şirketin mobil telefon satışları % 36 düşüşe geçerek 4,5 milyar 4 olmuş ve bu bölüm 138 milyon $ işletme zararına uğramıştı.
Bütün bu olaylar sırasında Motorola’nın hisseleri devamlı bir şekilde diklemesine aşağı doğru düşüyordu. 1 yıl önceye nazaran % 30 değer kaybetmişti.
Zander’in Başkanlığa atanmasından kısa bir süre sonra Motorola, tüketici taleplerini daha da arttırmak için tamamen metal RAZR telefonlarını pazara sundu. 4 yıldan az bir sürede, Motorola şimdiye kadar bu şirketin sattığı tüm ürünlerden daha fazla sayıda, yani 110 milyon adet RAZR telefonu sattı. Ancak son yıllarda RAZR’ın popülaritesi gerilemeye başladı.
Motorola şimdi cihaz pazarında kendisini lider Nokia ve 2.sıradaki Samsung Electronics’in arkasından 3.sırada buldu. Tabi Apple’ın iPhone’u da hızla yaklaşıyor.
Bunlara karşın, şirket stratejisinde herhangi bir değişiklik olduğu konusunda da bilgi vermiyor.
Brown bir açıklamasında ; “Güçlü teknolojisi, çalışanları ve müşterileri olan benzersiz bir şirketiz. Motorola’yı başarıyla yönetme fırsatını elde etmekten memnunum. Yapacak çok işimiz var ve ben özellikle hissedarlara kazandırmak konusuna odaklanacağım” dedi.
Bugün yapılan resmi duyurudan önce bile, Zander’in günlerinin sayılı olduğuna dair işaretler görülüyordu. Zander, Ocahn’a karşı yönetim kurulunda bir koltuk için arka planda bir kavga vermişti.
Diğer bir işaret, temmuz ayında Motorola Brown’ı direktörler kuruluna operasyon başkanı olarak atadığında alındı. Normalde, direktörler kurulunda yer alan yöneticiler sadece başkan ve finansal başkan olurdu. Operasyon Başkanının böylesine bir üst göreve atanması ilk defa görülmüştü.
Gartner’dan analist Ken Dulaney “Sanırım bu hareketin sebebi çok önceden geliyor. Ed Zander, Motorola’nın daha önce yaptığı bir hatayı sürdürdü. Endüstrinin trendleri gözönüne alınmadı. RAZR’ı çok uzun süre pazarda tuttular” diyor.
Dulaney, Brown ve diğer Motorola yönetici takımının bazı zor kararları alması gerektiğini düşünüyor. Özellikle de, yeni nesil telefonlarında kullanacakları yazılım ve platformlara yönelik kararlar. Dulaney, Motorola’nın yazılım platformunu Microsoft ve Google gibi birleştirmesi durumunda hem iş hem de tüketici dünyasına hitap edebileceğini söylüyor.
Dulaney “Cep telefonu sektöründe, başarı ya da başarısızlığı moda belirliyor. Bu iş Sun Microsystems gibi değil, Liz Claiborne gibi yapmak gerekiyor. Apple bize gelişme ve modanın yazılımdan geldiğini gösterdi. Cihaz ne yapar? Motorola’nın anlaması gereken bu” diyor.

Kaynak : 