Bloomberg haberine göre, havasız (sürtünmesiz) tüp içinde yolcuları ve kargoları şehirden şehire taşımayı amaçlayan startup Virgin Hyperloop One kapanıyor.
Şirket varlıklarını satıyor, ofislerini kapatıyor ve çalışanlarını işten çıkarıyor. Bloomberg haberine göre, girişimin çoğunluk hissesine sahip olan Dubai merkezli lojistik şirketi DP World, Hyperloop’un fikri mülkiyet haklarının geri kalanını devralacak. Hyperloop hâlâ test pistini ve makinelerini satmaya çalışıyor. PitchBook verilerine göre girişim, yatırımcılardan 450 milyon dolardan fazla para topladı.
2013’de Elon Musk trafikten bunaldığı için böyle bir proje düşünmüştü. Kaliforniya’da ilk örneğinin 7,5 milyar dolara mal olacağı hesaplanan ve 3-4 yılda bitirilmesi planlanan proje, uçaklarla yarışacak düzeyde yani 1500 km/saat hızla hareket edecekti. Hyperloop projesinde havası tamamen alınmış bir tüpün içinde hareket eden özel olarak geliştirilmiş mıknatıslar sayesinde yerden 10 cm havada ilerleyen ve hızı saatte 1000 km’nin üzerine çıkabilen bir araçla yolculuk yapılabilecekti. Musk bunu “beşinci ulaşım şekli” diye tanımlamıştı. Ancak 10 yıl sonra rüyanın sonu geldi.
Girişim, milyarder Elon Musk’un “hiperdöngü” teknolojisinin potansiyeli üzerine popüler bir makale yayınlamasından bir yıl sonra, 2014’teki kuruluşunda yatırımcıların heyecanını artırmıştı. Ancak startup, çalışan bir hiperdöngü için hiçbir zaman sözleşme kazanamadı ve yönetimsel kargaşa nedeniyle sarsıldı. Kurucu ortak Shervin Pishevar, cinsel taciz ve görevi kötüye kullanmakla suçlandıktan sonra hem Hyperloop’tan hem de risk sermayesi şirketinden istifa etti. Diğer bir kurucu ortak olan Bogan Bambrogan, 2016 yılında yöneticileri taciz ve görevi kötüye kullanmakla suçlayan bir davayı sonuçlandırdı.
Virgin Hyperloop, ilk olarak Hyperloop Technologies olarak kuruldu, 2016 yılında adı Hyperloop One olarak değiştirildi ve Richard Branson’un şirketi tarafından satın alındıktan sonra adı tekrar Virgin Hyperloop One olarak değiştirildi.
Bilim adamları, hiperdöngünün teknik olarak mümkün olabileceğini, ancak finansal olarak ulaşılması imkansız olan “ütopik vizyon” olduğunu söylüyorlar.
Bu, çok fazla risk sermayesi toplayan ancak hiçbir zaman sürdürülebilir iş modelleri geliştiremeyen yeni girişimler için sıkıntılı dönemin başladığının son işareti.