Siemens Business Services Türkiye ve Netron Institute of Technology 4 ile 10 ay arasında sürecek Teknik ve Dil egitimleri ile 1000’e yakın yeni nesil bilişim profesyoneli yetişmek üzere güç birliği yaptılar. “Global Destek Merkezi Akademisi” adı verilen bu eğitim programının bugüne kadar açılan eğitimlerden en önemli farkı ise, mezunların başarılı olmaları halinde doğrudan SBS’de çalışmaya başlayarak iş hayatına adım atacak olmaları.
Bu girişimin SBS’in yeni projeleri Türkiye’ye getirebilmesi için ihtiyaç duyulan işgücünü yetiştirmek amacıyla ortaya çıktığını belirten SBS Türkiye Genel Müdürü Mustafa Çağan, “BT alanında kendini geliştirmek isteyen, yabancı dilini ilerletip bilişim profesyonelleri arasına katılmak isteyenler SBS& Netron Global Destek Merkezi Akademisi ‘nin ilk safhasının tanıtımı için kayıtlarını CeBIT eurasia Bilişim’03 Fuarı’nda Netron Stand’ına başvurarak yaptırabilirler” dedi.
Netron Institute of Technology Genel Müdürü Murat Öztezel de katılımcıların, üniversite de okuyan, üniversite bitirmiş-iş bulamamış, yada halihazırda bir işte çalışan ve farklı kariyer imkanları kendine yaratmayı hedefleyen yabancı dil bilgisine sahip kişilerden seçileceğini belirtti. Lise olarak da adaylarda en az Anadolu Lisesi mezunu olma şartı arandığını vurguladı.
Öztezel açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Yetiştireceğimiz adaylar sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada geçerli yetkinlikler ile donatılmış olacak . Ilk safhada 4 ile 10 ay arasında sürecek Teknik ve Dil egitimleri ile 1000’e yakın insan yetiştirmeye çalışacağız. Program BT alanında dünyaca geçerli olan Microsoft, Cisco, Comptia ve Netron sertifikalarını bir çatı altında toplayan teknik eğitimleri içeriyor..Eğitimlere Proje Yönetim Teknikleri, İş Organizasyon Yetkinlikleri, İş İlişkileri Yönetim Teknikleri ve Kurumsal Zeka gibi özel yetenekleri de kazandırmayı hedefleyen modüller dahil edildi. Sonuç olarak eğitim programı 4 ay sürecek yoğun bir “Global Destek Merkezi Akademisi” eğitim programı. Microsoft ve Cisco sertifikalarını almak icin yeterli donanıma ulasacak adaylar isterlerse bu yetkinliklerini sınavlara girerek uluslararası platforma taşıyabilecekler.”
Başvuran adayların, uzmanlarca hazırlanmıs yetkinlik sınavlarından geçirilerek, eğitim ihtiyaçları analiz edildikten sonra SBS’in Burs imkanları ile eğitilip istihdam edileceği de açıklandı.
Türkiye’nin kalifiye eleman açığı alarm veriyor
Dünya’daki genel trendlere bakıldığında özellikle Avrupa’da çalışan nüfusun giderek yaşlandığı ve işgücü maliyetlerinin de giderek arttığı gözlemleniyor. Bunun sonucu olarak hem Avrupa hem de Amerika’da “Off-shoring” adı altında özellikle çağrı merkezi işletimi, bilgi sistemlerinin uzaktan işletimi gibi alanlarda kendi geliştirmiş ve maliyetleri daha uygun ülkelere bu hizmetleri uzaktan yaptırma olanakları araştırılıyor.
Özellikle Türkiye’deki genç, dil bilen ve teknolojik alanlarda eğitim potansiyeli yüksek nüfusun varlığı, Türkiye’nin yurtdışına yüksek kaliteli ve uygun maliyetli teknoloji ağırlıklı hizmetler sunmada önemli bir ülke olmasına olanak sağlıyor Bu gelişmeler Türkiye için hem istihdamın arttırılması hem de ihracatın geliştirilmesi açısından büyük fırsatlar doğuruyor.
Bağımsız araştırma grubu IDC tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bugün Türkiye’de “internet ve networking” alanında yetişmiş eleman açığının %30’a yaklaştığı ve 2003 yılında bu açığın %45’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Araştırma sonuçlarına göre; “yeni ekonomi”ye büyük bir hızla adım atan Türkiye, bu gelişime uygun donanıma sahip kalifiye eleman ve yönetici eksikliği yaşıyor.
Çek Cumhuriyeti, Mısır, Macaristan, İsrail, Ürdün, Polonya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan 12 ülkede yapılan bu araştırmada, Türkiye’nin en çok kalifiye eleman açığı yaşayacak ikinci ülke olduğu belirtiliyor. Araştırma sonuçlarını rakamlarla belirtmek gerekirse, Türkiye’de internet ve “networking” alanında 2000 yılında yaklaşık 5.500 kişilik yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanırken, bu sayı 2003 yılında yaklaşık 20.500 dolayında olacak.
Bunun yanı sıra 2003 Dünya Ekonomik Forumu’nda sunulan raporda bilgi toplumu olarak Türkiye’nin 82 ülke arasında kullanıcı sayısında 40’ıncı seviyede, altyapı açısından ise 45’inci sırada olduğu belirtiliyor.
Netron Hakkında;
Netron Institute of Technology ,1997 yılında bilgisayar ağları, sistemler ve yazılım geliştirme konusundaki yoğun “know-how” kaynaklarını bilişim sektörünün hizmetine açmak amacıyla kurulmuştur.
SBS Türkiye Hakkında;
Siemens Business Services, dünyanın önde gelen elektronik ve mobil iş çözümleri ve hizmetleri sunan firmaları arasında yer almaktadır.
44 ülkede 35.000 çalışanı ile faaliyet gösteren Siemens Business Services, 2001-2002 mali yılında 6,5 milyar Euro gelir elde etmiştir. 1995 yılında kurulan Siemens Business Services, istikrarlı bir büyüme göstererek Bilişim ve İletişim Hizmetleri pazarında Almanya’da lider konuma gelmiştir. Türkiye’de ise Siemens Business Services, pazar sıralamasında, dış kaynak hizmetlerinde birinci, sistem entegrasyon ve servis alanlarında ise ikinci sırada yer almaktadır.