Mobil iletişim ile GSM’de yeni bir dönemi başlatacak olan GPRS (General Packet Radio Service) uygulaması Telsim ve Motorola ile Türkiye’de uygulanmaya başlandı. Telsim tarafından hizmete sunulan, Motorola tarafından alt yapısı sağlanan GPRS ile yüksek hızda Internet, intranet ve paket data erişimi sağlanacak.
Motorola PCS Ülke Sorumlu Müdürü Erdem Ertay, alt yapısını kurdukları Almanya’da DT, İngiltere’de BTCELLNET’den sonra Türkiye’de Telsim’in GPRS’i hizmete soktuğunu, böylece Telsim’in dünyadaki üçüncü operatör olduğunu söyledi.
Erdem Ertay, piyasaya yeni sunmaya başladıkları Motorola Timeport P7389I telefonunda GPRS servisi bulunduğunu belirterek, bu telefonun fiyatının dolardaki dalgalanmalar nedeniyle yaklaşık 300 milyon lira düzeyinde olduğunu söyledi. GPRS yatırımının, 3.nesil olarak adlandırılan Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) yatırımlarına göre çok daha düşük bir maliyet gerektirdiğini belirten Erdem Ertay, şu bilgileri verdi:
“GPRS’in bütün standartları belli. GSM yatırımı olan kuruluşlar ek bir maliyet ile rahatlıkla GPRS’e geçebiliyorlar. Örneğin 1 milyar dolarlık yatırımı olan bir GSM operatörü, 100 milyon dolarlık bir yatırım ile GPRS’e geçebiliyor. GPRS’de maliyet, kapsayacağı alan ve kullanıma açılan illerin sayısına göre artıyor veya azalıyor.”
Telsim 100 Milyon Dolarlık Yatırım Yaptı
Öte yandan, Telsim’den alınan bilgiye göre, GPRS’i 100 milyon dolarlık bir yatırımla hizmete aldı. Hizmete sunulan GPRS sayesinde 9.6 kbps olan GSM’deki normal veri erişim hızı, gelecekte piyasaya çıkacak yeni telefonlarla 56 kbps’a kadar ulaşabilecek. Telsim bu hizmeti Ünitel Technomarket’lerde ve Telsim CepShop’larda satışa sundu. Mayıs ayına kadar tanıtım amacıyla sınırsız kullanım için aylık sabit ücret alınmayacak. Transfer edilen data miktarı kadar ücretlendirme yapılacak. GPRS Paket Data Tarifesi’nde tesis ücreti 10 milyon lira, abonelerin aylık sabit ücreti ise 5 milyon lira olarak belirlendi. Telsim, Ağustos 2000 tarihinden itibaren test çalışmalarını yürütüyordu. Mayıs ayından itibaren, 39 ilde GPRS servisi verilebiliyor. Diğer iller için de çalışmalar sürüyor.
Telsim’den GPRS’i servisi almak için GPRS’e uyumlu bir cep telefonu almak ve “paket data” aboneliği yaptırmak gerekiyor. GPRS telefonunu kullanarak WAP sitelerine ulaşmak mümkün. Telsim WAP servisini kendi bünyesinde hazırladığı içerik ile veriyor.
Internete veya şirket bilgisayar ağına ulaşmak için telefonu bilgisayara bağlamak gerekiyor. İleride uygun “mobil iletişim cihazları” çıktığında bilgisayara hiç gerek olmadan da internete ulaşabilecek.
Kullanıcıya Neler Getirecek?
Yeni platform sayesinde 9.6 kb olan data hızı, GPRS’le 28 kb’ye, gelecekte 56 kb’a kadar ulaşacak.
Hızlı data erişimi sayesinde inanılmaz servisler sunulabilecek. Aboneler sabit bir alana bağlı kalmadan daha özgürce iletişim sağlayacak.
Bu teknolojide aboneler bağlantı süresi için değil sadece gerçekleştirdikleri veri transferi kadar ücretlendirilecek..
GPRS ile gelecekte evlerdeki elektronik eşyalara komut verebileceği gibi interaktif multimedya servislerinden, görüntülü telefon hizmetlerinden de yararlanılacak.
GPRS teknolojisi ile daha yüksek data erişim hızı sayesinde alternatifli birçok veri servisi sunulacak.
Yeni platform sayesinde WAP servisleri daha hızlı ve efektif olarak kullanılabilecek.
Dizüstü bilgisayar ve cep telefonu aracılığı ile profesyonel kullanıcıların ofisteki intranetlerine bağlanmaları mümkün olacak.
GPRS teknolojisi ile mobil alışveriş, mobil bankacılık hizmetleri, Internet’e hızlı erişim, telemetri gibi birçok hizmet devreye alınacak.
Kullanıcılar, cep telefonlarını bilgisayardan Internet’e bağlanmak için gerekli olan telefon hattı kullanacak.
Bilgisayarla GPRS uyumlu cep telefonları arasında kurulacak bağlantı ile kesintisiz olarak Internet erişimi sağlanmış olacak.
Motorola’nın GPRS Özellikle Telefonları:
Dünyanın ilk GSM üç-bantlı GPRS cep telefonu olan Motorola Timeport™ 260, tüketicilere seyahat ederken daha hızlı ve kolay bilgi alabilmeleri için mobil İnternete sürekli bağlı olma imkanı sunuyor.
Motorola Timeport™ 280, tek elle kavranabilen, yüksek performans ve zaman artırıcı işlevler sunan akıllı bir cihazdır. GSM üç-bant teknolojisi ve GPRS, Timeport™ 280’i, yoğun iş temposunda ofisinizi yönetmek için geliştirilmiş harika bir cihaz haline getiriyor.
Motorola Hakkında Bilgi:
Motorola, ileri teknik sistem ve hizmetler alanında dünyada lider konuma sahip. Müşterilerine sunduğu entegre çözümler ve Internet erişimini telsiz ve uydu aracılığıyla gerçekleştirmeye olanak veren teknolojik güce dayalı yazılım destekli ürünler; bilgi işlem, networking ve otomotiv elektroniği alanlarında da kullanılmaktadır. Motorola, ayrıca yarı iletkenler, kontrol ve sistemler gibi sayısal yapı taşlarını da üretmektedir. Motorola’nın 2000 yılındaki satışları 37.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Motorola Türkiye’nin faaliyet gösterdiği belli başlı bölümler:
Kişisel İletişim Sektörü (PCS)
Global Telekom Çözümleri Sektörü (GTSS)
İnternet Networking Grubu (ING)
Ticari, Kamusal ve Endüstriyel Çözümler Sektörü (CGISS)
Yarı İletken Ürünler Sektörü (SPS)