Özelleşen eski devlet tekellerinden THY’da, anlaşma sağlanamadığı için Toplu İş Görüşmelerinde durum, sendika üyeleri arasında yapılan oylama sonucu “Grev” olarak açıklanırken, Türk Telekom’da 7.Dönem Toplu Sözleşmesine ait süreç devam ediyor.
Türk Telekom’un 27,527 personelini ilgilendiren 7.Dönem Toplu İş Görüşmeleri 27 temmuz 2007 günü uzlaşmazlıkla sonuçlandı. Arkasından Avukat Saliha Kızıloğlu, geçen hafta Çalışma Bakanlığı tarafından görüşmelere “arabulucu” olarak atandı. Arabulucu süreci, 16 ağustos 2007 Perşembe günü sonuçlanacak.
Arabulucu sürecinde de uzlaşma olmaz ise, Arabulucu Avukat Saliha Kızıloğlu’nun 3 iş günü içinde yani en geç, 20 ağustos 2007 pazartesi günü, saat 16:30’a kadar Çalışma Bakanlığı’na vereceği rapor sonrası, durum taraflara tebliğ edilecek. Bütün bunların sonucunda da tahminen eylül ayının ilk haftası içinde Sendika’nın grev konusunda karar vermesi bekleniyor. Karar için Sendika’nın 6 gün süresi var.
THY’larının aksine, Türk Telekom’da üyeler arasında bir oylama yapılması beklenmiyor. Oylama için % 25 üyenin Valiliğe başvurması gerekiyor ama Türk Telekom’daki kapsamiçi personelin grev konusunda Sendika’nın kararına uymaları bekleniyor.
1000-1500 Kadar İşçi Türkiye Haber İş’i ziyaret etti
Türk Telekom’un Ankara Genel Müdürlük ve İl Müdürlüğü işyerlerinden, Türkiye Haber-İş Sendikasına üye 1500 kadar işçi, bugün öğlen saatlerinde sendikanın Yüksel Caddesi’ndeki genel merkezi önünde toplanarak, sendikanın yürütmekte olduğu 7.Dönem Toplu İş Görüşmelerine destek verdiklerini duyurdular.
Konuyla ilgili olarak görüşlerini sorduğumuz Türkiye Haber İş Başkanı Ali Akcan şunları söyledi:
Yeni Türk Telekom Yönetimi, kazanılmış hakları geliştirmek bir yana, geri götürmeye çalışıyor. 120 günlük ikramiyemizi, 60 güne indirmeyi öneriyorlar. Bu gelirlerimizde % 16,9 kayıp anlamına geliyor. Karşılığında % 4 zam öneriyorlar. Yani yönetim % 12-13 fedekarlık yapın diyor.
Geçen hafta Antalya Şubemizdeydim, ondan önce Doğu Anadolu’yu dolaştım. Iğdır, Kars, Ağrı, Erzincan’daydım. Kapsamiçi personel gerekirse grev kararına onay veriyor. Kenetlenmiş durumdayız. Taleplerimizde anormallik yok.
Yönetimin bir isteği de, 4.maddenin kapsamını düzenlemek. Bu ise, kapsamdışı işçi sayısını arttırmaya yani sendikamızın varlığını sonlandırmaya yönelik. Sendikamızı bir sonraki Toplu İş Görüşmelerinde yetkisiz hale getirir. İş Kolu barajına takılmamız hedefleniyor. Bunu da kabul edemeyiz.
Akcan, sürecin normal işleyişinin devam ettiğini, uzlaşmanın perşembeye kadar sağlanamaması durumunda, eylül başında kararlarını fazla uzatmadan vereceklerini söyledi.
Uzlaşmazlık sonrası Türkiye Haber-İş tarafından yapılan açıklamayı burayı tıklayarak, Sendika Başkanı Ali Akçam ile yapılan röportajı burayı tıklayarak, Türk Telekom yönetiminden yine bu konuyla ilgili olarak yapılan açıklamayı burayı tıklayarak ve işveren Türk Telekom’un verdiği teklifle ilgili olarak Sendika değerlendirmelerini ise burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.
Düşüncelerinizi yazmak isterseniz aşağıdaki yorum bölümünü ya da Özelleşen Türk Telekom’da Personelin Durumu blogunu deneyebilirsiniz.



Kaynak : 