Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) genişbant benimsemesi konusunda yeni bir rapor [1] yayınladı. Her sene düzenli olarak yayınlanan ve Genişbandın Durumu (The state of Broadband) adını alan raporun bu yılki ana teması, genişbant internet erişimini evrenselleştirmek üzerine kurulmuş. Raporun odağında ise, tüm dünyada mobil genişbant networklerinin büyüme hızı açısından sabit genişbant networklerini geride bırakması yer alıyor. Raporun karşılaştırılmalı ülkesel genişbant istatistiklerindeyse Türkiye’nin geçen yıla göre gerilemesi dikkat çekici.
ITU’nun Genişbant Komisyonu tarafından hazırlanan 104 sayfalık rapor, 7 ana başlığa ayrılmış ve ilk bölümlerde mobil genişbant kavramının gelişimi, inovasyon üzerindeki rolü ve genişbant gelişiminin dünya genelindeki değerlendirmeleri yer alıyor. Raporda, mobil genişbanda özel bir vurgu yapılması ve insanlık tarihindeki en hızlı gelişen teknoloji olarak nitelenmesi, ITU’nun bu alana özel bir önem verdiğini göstermekte. ITU raporu, mobil genişbant gelişiminin önündeki en büyük engelinse spektrum verimliliği olduğunu açıklıyor ve verimliliğin mevcut talebi karşılamak için en az 10 kat artması gerektiğini söylüyor.
ITU raporu, genişbant erişimin evrenselleşmesi gerektiğini söyleyerek önemli bir noktaya da parmak basmakta zira internet kullanıcı sayısının 2013’te 2,7 milyara ulaşacağı öngörülüyor ve bu rakam toplam nüfusun neredeyse 2/3’ünün hala internet kullanmıyor olması demek. ITU, genişbant erişimin bir an önce yaygınlaştırılması ve bunun için de mobil genişbant gelişim hızının yavaşlamaması gerektiği görüşünde. Tabi bu açıklama aynı zamanda genişbant internetin “evrensel bir hizmet” olarak tanınmasının yolunu açması açısından da son derece önemli.
Raporun detaylarını, ilgili linke [1] tıklayarak inceleyebilirsiniz. Ancak Türkiye ile doğrudan ilgili kısımları soracak olursanız, öncelikle raporda birkaç farklı bölümde FATİH projesinin önemine dikkat çekildiğini söylememiz gerekiyor. İstatistikler bölümüne baktığımızda ise ülkemizin sabit geniş bant penetrasyonunda 100 kişi için 10,5 değeri ile tüm dünyada 68. sırada olduğunu görüyoruz. Dünya ortalaması 9,1 olarak verilmekte dolayısıyla ortalamanın az üstündeyiz. Ancak geçtiğimiz yılın raporunda [2] bu listede 7 basamak daha yukarıdaydık.
Mobil geniş bant penetrasyonunda ise 100 kişi için 16,3 değeri ile listede 78. sıradayız. Bu rakam geçen yıl 8,8’di ve 75. sıradaydık. Gelişmekte olan ülkeler içinde internet erişimine sahip hane halkı listelemesinde %47,2 değeri ile 128 ülke içinde 23. sıradayız (geçtiğimiz yıl 20. olmuştuk). İnternet kullanan birey oranına bakıldığında ise tüm dünya klasmanında 83 ve gelişmekte olan ülkeler klasmanında ise 38. olduğumuz görülmekte. Geçtiğimiz yıl bu sıralar 73 ve 32’ydi.
Özetle genişbant konusunda ülkemiz sınıfta kalmış durumda. IPv6 ile ilgili başka bir araştırmayı da bugün yayınlamıştık. Ona da bakarsanız, aynı şekilde nal topladığımızı göreceksiniz[3].
[1]-The State of Broadband 2013: Universalizing Broadband
[2]-The State of Broadband 2012: Achieving Digital Inclusion For All