Merhaba sevgili okuyucular. Aslında başlık şöyle de olabilirdi Aslında WhatsApp’ı bırakma zamanı çoktan geldi de geçti bile! Hafta sonuna yaklaşırken teknoloji dünyası ve WhatsApp kullanıcıları birden bire karşılarına çıkan yeni “Kullanım ve Gizlilik Sözleşmesi Metni” ve Evet-Hayır olarak onaya sundukları ekran karşısında deyim yerinde ise şok oldular.
Neydi bu Kullanım ve Gizlilik Sözleşmesi Metni?
WhatsApp’ın yeni Gizlilik İlkesi’nin “Diğer Facebook Şirketleriyle Nasıl Çalışırız?” başlığıyla duyurulan bölümünde, “Facebook Şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook Şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur” ifadesine açık açık yer verildi.
Güncellenen ilkelerinde “Hizmetlerimizin ve Facebook Şirketi Ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler” ifadelerini kullanan WhatsApp, bundaki amacını ise şu maddelerle özetledi:
– Altyapının ve dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak,
– Hizmetlerimizin veya onların hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamak,
– Facebook Şirketi Ürünleri genelinde emniyeti, güvenliği ve bütünlüğü artırmak; örneğin sistemleri güvence altına almak ve spam, tehditler, kötüye kullanım veya ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,
– Onların hizmetlerini ve sizin bunları kullanma deneyiminizi iyileştirmek, örneğin sizin için önerilerde bulunmak (ör. arkadaşlar, grup bağlantıları veya ilginç içeriklerle ilgili öneriler),özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamanıza yardımcı olmak ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili teklifler ve reklamlar göstermek,
– WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar sağlamak. Örneğin, WhatsApp’ta satın aldıklarınız için ödeme yapmak üzere Facebook Pay hesabınızı bağlamanıza imkan vermek veya WhatsApp hesabınızı bağlayarak arkadaşlarınızla Portal gibi diğer Facebook Şirketi Ürünleri üzerinden sohbet etmenize olanak sağlamak.
Facebook’un azalan kullanım oranı ve popüleritesini, WhatsApp başta olmak üzere diğer grup şirketlerin kullanıcılarından sağladığı verileri pazarlayarak aşmaya çalışan sosyal medya devi, bu durumu şu cümlelerle açıkladı:
“Hizmetlerimizi kullandıkça ve Hizmetlerimiz üzerinden iletişim kurdukça bilgilerinizi paylaşırsınız. Biz de Hizmetlerimizi yürütmek, sunmak, iyileştirmek, anlamak, özelleştirmek, desteklemek ve pazarlamak amacıyla bilgilerinizi paylaşırız. Hizmetlerimiz ya da Facebook Şirketlerinin hizmetleri hakkında size pazarlama amaçlı içerikler gönderebiliriz.”
Güncellenen Gizlilik İlkesi’ni kabul veya reddedilmesi için 8 Şubat’a kadar süre veren WhatsApp’ın bu yeni ilkelerini kabul etmeyenler bu tarihten itibaren artık WhatsApp’ı kullanamayacak.
Evet ilk bakışta “ne var bunda?” diyebilirsiniz yada “ee zaten bilgilerimiz ellerinde” diyebilirsiniz ama kaba söylem ile kazın ayağı öyle değil! WhatsApp dolayısı ile ait olduğu Mark Zuckerberg yönetimindeki şirket aynı zamanda Facebook keza Instagram ve Facebook Messenger da öyle.
Şimdi vereceğim örneği yada benzerini mutlaka yaşamışsınızdır;
WhatsApp, Instagram Messenger yada Facebook Messenger’da biriyle yazışıyorsunuz ve ona son günlerde yaşadığınız fazla miktarda olan saç dökülmenizden bahsediyorsunuz ve konuşmanız bir süre sonra bitiyor, ardından Facebook veya herhangi bir alışveriş sitesine yada başka bir siteye giriyorsunuz karşınıza saç dökülmesi karşıtı şampuan reklamları çıkıyor 🙂 bingo! Sonra bunun nasıl olabileceğini soruyorsunuz kendinize, yanıtı gayet basit : yazışmanız filtrelendi ve hem kendi alanlarında mesela hemde Google ile paylaşıldı çünkü girdiğiniz sitelerdeki Google reklamları işte bu bilgiyi sizin gizli ve kendi aranızda sandığınız yazışmalardan aldı!
Daha önce onayınızı almadan yaptıklarını şimdi onayınızı alarak yapacaklar yani bilgilerinizi kullanmayı, reklam amaçlı yada şirketler-devletler vb. ile paylaşmayı kendi eliniz ile vermiş olduğunuz onay ile yapacaklar ve kendiniz onay verdiğiniz-kabul ettiğiniz için itiraz hakkınızda kalmayacak!
Peki bu duruma nasıl gelindi?
Aslında olayların bir kısmı geçtiğimiz günler Apple şirketinin AppStore mağazasında yüklü olan ürünlerinin eriştiği ve kaydettiği bilgileri açıklaması ile başladı. Bu açıklama Facebook ile Apple arasında epey bir gerginliğe neden oldu ve Dünya bu toplanan bilgilerin Apple gibi bir şirket tarafından açıklanması ile birden kendine geldi. Ve kişisel görüşüm o ki bu da gerginlik sürecini hızlandırdı ancak bundan Facebook zararlı çıkar! düşünün Apple tüm Facebook uygulamalarını mağazadan kaldırdı ya ardından Google de kaldırırsa? Facebook sadece web sitesi ile yetinmekle kalır…
Bir WhatsApp yetkilisi durumu toparlamaya çalışan bir açıklama yaptı
Olay Hem ülkemizde hem dünyada tartışılırken bir WhatsApp yetkilisi tarafından Twitter’dan bir açıklama zinciri yapıldı. Açıklamada kısaca; Biz uçtan uca şifreleme teknolojisi ile kimsenin yazışmalarını ve aramalarını göremeyiz aynı zamanda Facebook da diyor. Kullanım metnimizi şeffaflık ile iş odaklı güncelledik. Ve devam ediyor bunlar kulağa hoş gelenler… yukarıda da değindiğim gibi kazın ayağı öyle değil o zaman şampuan örneğindeki soru yanıtsız kalıyor. Madem WhatsApp dahi okuyamıyorsa hiçbir mesajı bu kadar tesadüf nasıl anlatılabilir? bakın web sitesi çerezi demiyorum. Mesaj içeriği sonrası karşınıza çıkan reklam diyorum. Aşağıdaki Twitter postundan yetkilinin açıklamasını okuyabilirsiniz. https://twitter.com/wcathcart/status/1347660768225841152?s=20 Ardından WhatsApp’ın geri adım attığı yönünde bazı haber yayınladı ancak yapılan resmi açıklama ile bir değişiklik olmadığını bildirdiler.
AppStore ve Google Play nelere dikkat ediyor?
Bir yazılımcı olarak 1 yılı aşkın olarak Apple Store – Google Play mağazalarına mobil yazılım geliştiriyorum. Apple’ın ve GooglePlay bir ürünü mağazaya yüklerken uygulama hakkında çeşitli sorular sorar başka yere erişim yapıyor mu? lokasyon bilgisi topluyor mu? kimler erişebiliyor? ücretsiz ise hangi amaçlı bir yazılım? vb gibi daha bir çok sorular.
Peki şimdi ne olacak?
Şimdi ne mi olacak? Ya değirmene şimdi olduğu gibi su taşımaya devam edeceksiniz yada madem WhatsApp’tan bir kaçış başladı siz de kaçacaksınız. Önce insanlar şunu düşünmeli ve kendine sormalı! ben benim kişisel bilgilerim üzerinden birilerinin kazanç kapısı olmaya devam etmelimiyim? benim hayatım, benim özelim başkasını ne ilgilendirir yada neden kazanç kapısı olsun? Bu soruları kendine ve çevresine sorarak en doğru kararı alan zaten sorunu çözmüştür.
Nereye taşınacağız? Neresi Daha Güvenli?
Yazının belki de en can alıcı bölümü burası 🙂 Nereye taşınacağız, neresi daha güvenli? Alternatifler uygulamalar neler?
Birincisi WhatsApp kullanım düzeyiniz hal hatır sormak, bazen sesli yada görüntülü görüşmekten ibaret ise ve bu görüşmelerde yasadışı yada aleyhte konuşmalarınız yoksa niye çekinesiniz? Kullanmaya devam edin, kimsenin dikkatini çekmezsiniz :=)
Başlıkta sorulduğu gibi hangisi? Alternatif Uygulamalar epey var ancak WhatsApp tan geçiş yapıp hemen adapte olabileceğiniz uygulama Telegram sonrasında Signal, Wickr , Wire gibi uygulamalar var. Dikkat etti iseniz BIP, PTT Messenger vs yazmadım çünkü önermiyorum. WeChat, Line, Viber gibi uygulamalar da var.
Hangisi daha güvenli? Hangisini kullanalım? Ben kişisel olarak güvenliği, kullanım kolaylığı ve benzersiz özellikleri ile Telegram kullanıyorum ve bugüne kadar da güven sarsıcı bir durum yaşamadım, duymadım. ee ama Telegram’ı sunlar kullanıyormuş, bunlar kullanıyormuş gibi söylemler doğrusu değil. Hiç kimseyi suçu kanıtlanana kadar masum kabul ettiğimiz gibi herhalde Telegram yada başka uygulamalar GBT isteyerek hesap açmayacak! bir süre önce böyle absürt bir öneri de olmuştu. Telegram hakkındaki tüm yazılarımı buradan okuyabilirsiniz. https://soykanozcelik.wordpress.com/?s=telegram Signal WhatsApp ile aynı şifreleme yöntemini kullanan bir uygulama ve dikkat çeken bir yönü var kurucuları olan Brian Action ve John Koum Facebook’un WhatsApp ‘ı satın almasından bir süre Facebook’un gizlilik politikalarını onaylamayıp WhatsApp’dan ayrılarak Signal’i kurdular. Hatta bir dönem #deletefacebook etiketi ile Facebook’un gizlilik politikası nedeniyle bırakılması gerektiği yönünde bir çalışma başlatmışlardı. Signal’e biraz daha odaklanmak istiyorum çünkü; aynı şifrelemeyi kullandığı ancak uygulama sahiplerinin farklı olması nedeniyle güvenilebilir ama şu detayı da verelim.
WhatsApp ile Signal’de yer alan uçtan uca şifreleme yöntemi olan ‘Open Whisper Systems’, ABD Hükümetine bağlı ‘Open Technology Fund’ tarafından sağlanan bir hizmet.
Open Technology Fund ise, 2019 yılında ‘tamamen bağımsız olduklarını’ açıklasa da 2012 yılında Radio Free Asia bünyesinde bir pilot program olarak oluşturuldu. RFA’yı düşündüğümüzde, bu uygulamaların örneğin Çin’de neden yasaklandığı daha bi anlamlı hale geliyor sanırım.
OTF, Open Whisper Systems’e yaklaşık 2.2 milyon ABD doları sağladı. Yani WhatsApp ile Signal’den bahsederken öne sürülen veri gizliliği, doğrudan ABD hükümetinin sağladığı bir gizlilik.
Konumuz daha çok WhatsApp, Telegram ve Signal olduğu için diğer uygulamalara girmiyorum. Ayrıca eski tarihli ve güncelliğini yitirmiş de olsa bu uygulama karşılaştırmalarını yine eski yazılarımda bulabilirsiniz.
Elbette ki Telegram da diğer uygulamalar gibi ‘yüzde yüz güvenli’ olmayabilir. Ancak, WhatsApp ile Signal’deki şifreleme sisteminin tamamen bağımsız olduğu yönündeki ön kabul hatalı.
Bu iki uygulamada kullanılan şifreleme sisteminin ABD hükümetiyle ilişkili olduğu doğrudan kendileri tarafından belirtilmişken, Telegram’ın kurucu Pavel Durov tarafından defalarca aksi söylenmiş olmasına ve uygulama Rusya’da yasaklarla karşılaşmasına rağmen Rusya ile ilişkilendirilmesi politik bir tutumun sonucu gibi geliyor bana. Oysa Durov sahibi olduğu Facebook benzeri VK’nın devlet baskısı ile içerik kaldırılması ve kullanıcı bilgilerinin verilmesi talebini kabul etmediği için yönetim ile ters düştü ve ülkesini terk etti, şu anda ekibi ile birlikte Dubai’de yaşıyor. Dolayısı ile Telegram ne bir Rus şirketi nede KGB vs gibi bir servisin oluşumu. Bu konudaki bilgi kirliliğini de gidermek gerek.
Peki WhatsApp’ı bıraktık ne yapalım? Instagramı ve Facebook’u da mı kullanmayalım?
Hepsini kullanmaya devam edebilirsiniz. Bilinçli teknoloji kullanıcısı, dijital okur-yazar olmak sizin elinizde ama başından beri anlatmaya çalıştığım paylaşılan bilgilerinizin sizin için ne kadar önemli, gizli, değerli vb. olduğuna ve başkalarının bunları görmesi yada herhangi bir amaçla kullanmasına bağlı. Reklam faaliyetlerinizi Facebook ve Instagram üzerinden yürütmeye devam eder ama birebir sohbet için WhatsApp veya Facebook Messenger kullanmazsınızda size hangi uygulama daha iyi, daha güvenilir geldi ise onu kullanırsınız. Hatta WhatsApp’ı sadece story paylaşmak için kullanırsınız 🙂
Sonuç olarak en doğru söylem şu olur kanısındayım; dijital ortamda 100% güvenli uygulama yoktur-olmayabilir ancak bu doğrultuda çalışan, kullanıcısına güven veren, kullanıcısının özeline saygılı olan uygulamalar ayakta kalır, kalacak.
Sağlıcakla kalın… t.me/soykanozcelik