Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 3-4 gün önce yaptığı basın toplantısında 5G konusuna değinmiş ve “yakında” demiş. Karaismailoğlu’nun basın toplantısının bilişim-telekom konusundaki bölümü şöyle aktarılıyor;
“Karaismailoğlu, 5G ile ilgili çok ciddi çalışmalarının olduğunu vurgulayarak, yerli ve milli olması için Ankara’da bir haberleşme kümesi kurulduğunu, onların yaptığı işleri de takip ettiklerini bildirdi.
Haberleşmede yerlilik oranının yüzde 30’lara ulaştığını söyleyen Karaismailoğlu, bunun artarak devam edeceğini belirtti.
Bir taraftan 5G ihalesi bir taraftan mevcut imtiyazların yenilenmesi bir taraftan da makinalar arası iletişimde kullanılan 2G’nin gelecek yıl bitiyor olması ve bunun uzatılmasının gündemdeki konular olduğunu anlatan Karaismailoğlu, “Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ile sürekli iletişim halindeyiz. Dünyadaki gelişmeleri de bir taraftan takip ediyoruz. 29 Temmuz’da İstanbul Havalimanı’nda çok önemli bir toplantıyla lansman yapacağız. 5G’li bir havalimanı olacak İstanbul Havalimanı. Onunla ilgili de hazırlıklarımız devam ediyor.” dedi.”
Buradan gördüğümüz, Karaismailoğlu “5G yakında” diyor ve ama sanırım olmayan 3G ve 4G’yi unutturup, 29 temmuzda seçime yönelik bir show yapmayı planlıyor. Dolayısıyla soralım;
“Ülkemizde 3G kapsaması % 40-50, 4G kapsaması % 15-20 iken, fiber altyapının ne kadar eksik olduğunu dünya alem bilirken, hangi 5G’den bahsediyorsunuz? “
3G Kapsama Alanı Ancak % 30-40, 4G Ancak % 15
İlgili “Gerçek zamanlı” kapsama alanı haritalarını daha önce yayınlamıştık ama belki o günden bu yana gelişmiştir biraz diye bugünkü tarihli duruma bakalım. Aşağıda 3G kapsama alanını görüyorsunuz (haritayı tıklayabilirsiniz) :
Gördüğünüz gibi 3G Marmara Bölgesi ve kıyılar ağırlıklı mevcut. Anadolu’nun pek çok yerinde yapılan iletişim halen 2G şeklinde. 3G için % 30-40 kapsama alanı desek ancak var. Bir de 4G’ye bakalım.
Haritadaki kırmızı bölgeler 4G’nin çalıştığı yerler. Gördüğünüz gibi Türkiye’de 4G var mI? Ancak İstanbul, Antalya, İzmir, Muğla gibi bir yerlerde var. Tüm Türkiye’de 4G % 15 desek ancak olur.
Daha önce Yunanistan’daki 3G ve 4G haritalarını da vermiştik. Hem Yunanistan’In ana kıtası hem de Ege Denizinin tamamının 3G ve 4G tamamen kapsama alanında. Yani bunu Türkiye’nin başaramaması ancak “AYIP”. Türkiye internet erişiminde bu nedenle Afrika ülkeleri ile aynı hizada yani 100’lerde.
Şimdi bu ülkede 3G ve 4G kapsama alanları dosdoğru yokken, “5G” diye ne yapılacak derseniz;
- İktidar, vatandaşlara seçim öncesinde “bak biz ne kadar ileriyiz, 5G bile yaptık” propogandası yapacak
- Telekom firmalarının vatandaşlara hizmet için ayırması gereken milyar $’lık rakamları, (muhtemelen seçim çalışmalarında harcamak için olabilir) LİSANS ÜCRETİ olarak alacaklar (hatırlatalım 4G için devlet tarafından alınan lisans ücretleri 4 Milyar Euro idi)
Ericsson’un CEO’su geçen yıl Avrupalı operatörlerin sermaye maliyetini karşılayamadığı için 5G yatırımı yapmadıkları uyarısında bulunmuştu. Peki Türk operatörler bu maliyeti nasıl karşılayacak?
Fiber Altyapı Acınacak Düzeyde
Karaismailoğlu’nun medya toplantısında fiber altyapıya da şöyle değinilmiş :
“Telekomünikasyon sektöründe ortak fiber altyapı kullanımının uzun süredir gündemlerinde olduğunu aktaran Karaismailoğlu, “Fiber altyapının geliştirilmesi için yatırımlara devam ediyoruz. Fiber altyapımız şu an yaklaşık 470 bin kilometreye çıktı, tabii ki yeterli değil. Onu geliştirmemiz lazım ama bir taraftan da ortak altyapı konusunda da hem sektör hem de işletmeciler bazında çalışmalarımız devam ediyor. Türk Telekom’un yeniden yapılanması konusunda da ortak altyapı gündemimizde olan önemli işlerden bir tanesi.” diye konuştu.
Karaismailoğlu, 5G’ye yerli ve milli olarak geçme çabası içinde olduklarını belirterek, “2023 içinde 5G ile ilgili önemli adımlar atmak üzere çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.” ifadesini kullandı. “
AKP iktidarı ve Bakan Karaismailoğlu, görüldüğü gibi Fiber altyapıdaki yetersizliği kabul ediyor ama yine de “470 bine çıktık” diyerek adeta başarılı oldukları ifadesini kullanıyor.
Ama bakanın ya da diğer AKPli yetkililerin söylediklerini, küresel internet hızları listeleri yalanlıyor.
Bu listelerde maalesef Afrika ülkeleri ile aynı sıralardayız. Örneğin şu an bakarsak, Sabit İnternet’te 103 ve Mobil İnternette 62.sıradayız. Biz gelişmediğimiz için sıralamada her sene geriye gidiyoruz. Çünkü biz aynı yerde dururken, önümüzde geçen ülkeler var. Mesela şu anda sabitte 101.sırada Bengaldeş ve 102.sırada Fildişi Sahili, mobilde 60.sırada Jamaica ve 61.sırada Güney Afrika önümüzde yer alıyor. Biraz da sabredersek, dünya sonunculuğa doğru iniyoruz.
56Gbps Uydu ile İnternet Nerede?
Bu arada Adil İsmailoğlu 2020 yılında da bir açıklama yapmış ve 2021 haziranında fırlatılacak olan 5B Uydusu ile 56 Gbps İnternet müjdesi vermişti. Bu uydudan internet alan var mı?