Perşembe, Aralık 5, 2019
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa ARGE - Inovasyon

Biyoteknoloji Sayesinde Et Üretim ve Tüketim Devrimi Gerçekleşiyor

Melike Beykoz - Melike Beykoz
13 Nisan 2019
- ARGE - Inovasyon, Sağlık Teknolojileri, Toplum & Sosyoloji, Yeni Teknolojiler
0
8.4k
GÖRÜNTÜLENME
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İnsanlar yaklaşık 2,5 milyon yıl önce et tüketmeye başlamışlar. Önceleri çiğ olarak tükettikleri eti 800 bin yıl önce pişirerek yemeyi keşfetmişler.  Avcı toplayıcı dönemde yabani hayvanları avlayarak etini yemişler ve ilerleyen zamanlarda hayvanları daha sonra tüketmek üzere beslemeye başlamışlar ve sonrasında da endüstriyel hayvancılığa geçilmiş. Günümüze geldiğimizde ise harcadığımız toplam kalorinin %30’u et ürünlerinden geliyor.  Yılda kişi başı 43 kilo et tüketen insanoğlu 1960’lardan beri her yıl 4,5 kat artarak et tüketiyor. Bu arada et endüstrisinin büyüklüğü ise 90 milyar dolara ulaşmış.

Et tüketimi hem insan sağlığı açısından hem de etik açıdan farklı görüşlere sahip uzmanlar ve tüketiciler tarafından tartışılmaya da devam ediyor.

İnsan sağlığı açısından et tüketimi

Proteinler, vücut dokularının oluşması, tamiri, yaraların iyileştirilmesi, ısı ve enerji kaynağı olmaları, birçok hormon ve vücut sıvılarının salgılanmasında rol almaları, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı olmaları gibi birçok işlevleri ile insan sağlığı açısından son derece önemli 6 besin türünden biri. Yapılan son çalışmalara göre erkeklerin günde 55 gram kadınların ise 45 gram proteine ihtiyacı var. Bir başka deyişle günlük kilogram başına 0,75 gr protein almamız gerekiyor.(1)  Hayvansal gıdalardaki protein oranlarının bitkilerdeki protein oranına göre çok daha yüksek olduğu da biliniyor. (2) Örneğin 100 gr etteki protein 30 gram civarında iken 100 gram mercimekteki protein miktarı 10 gram. Hayvansal proteinler ile bitkisel proteinler arasındaki farklar ve sağlığa olan etkileri üzerine birçok araştırma da yapılmış.(3) İnsan vücudunun protein sentezlemesi için gereken toplam 20 çeşit amino asidi hayvansal gıdalardan almak mümkünken bitkilerde sadece bir kısmı bulunduğundan tam protein olarak görülmüyor. Protein dışında B12, D vitamini, demir, çinko açısından da hayvansal gıdalar bitkiler göre daha zenginler.

Buna karşın hayvansal gıdalarda kolesterol seviyesinin daha yüksek olduğu ve bazı araştırmalarda kolesterol yüksekliğinin kardiyovasküler hastalıklarla ilgili olduğu bulgusu tespit edilmiş. Lifler açısından da zengin olan bitkisel gıdalar sindirim sistemini daha dengede kalmasını sağlıyor.

Sonuç olarak mümkün olduğu kadar bol çeşitli ve dengeli beslenme öneriliyor (4)

Etik açıdan et tüketimi

İnsanların et yemelerinin sağlık için zorunlu olmadığı ve sadece lezzet için tüketildiği düşüncesi et tüketiminin etik açıdan sorgulanmasına da neden oluyor. Hayvan hakları savunucuları, veganlar, vejeteryanlar, çevreciler ve bazı dini nedenlerle et tüketimine karşı çıkan birçok grup var. Bu gruplar,  çeşitli bilimsel, kültürel ve dini argümanlar sunarak hayvanların sadece etlerinin tüketilmesi için yetiştirilmesinin ve endüstriyel ete dönüşmesinin yanlış olduğunu savunuyorlar. Hayvanları öldürmenin insanları öldürmekten farksız olduğuna inanan bu gruplar, insanların hayvanlardan farklı olarak bu işlemi bilinçli olarak yaptıklarını ve bunun bir seçim olduğunu öne sürüyorlar. Tüketim amaçlı uygunsuz koşullarda yetiştirilen ve endüstriyel ete dönüştürülen hayvanların bu süreçte acı çektikleri bilimsel olarak da kanıtlanıyor. Sütlerinden faydalanmak için buzağılar annelerinden ayrılıyor ve yavruların içmesi gereken süt endüstriyel olarak kullanılıyor. Hayvanların daha fazla yağlanmaları ve etlerinin daha lezzetli olması için hareketsiz halde sadece beslenecekleri ve semirecekleri eziyetli bir ortamda tutuluyorlar. Hastalanmamaları için aşırı dozda antibiyotik verildiğinde bu eti tüketen insanlarda da antibiyotik direnci oluşmasına neden oluyorlar. Tavukların durumu ise daha da vahim. Yeni doğan civcivler erkekse yumurta veremeyecekleri ve çoğalamayacakları için direk yok ediliyorlar. Sürecin bu kadar acımasız olduğundan pek de haberdar olmayan ya da duyarsızlaşan insanoğlu ise et tüketimini giderek arttırıyor.

Et tüketiminin çevreye olan etkisi

İnsanlar yılda yaklaşık 23 milyar tavuk, 1,5 milyar büyükbaş hayvan, 1 milyar domuz, 1 milyar küçükbaş hayvan tüketiyorlar. Bu kadar çok hayvanı besleyebilmek için de dünyadaki ekilebilir alanların %83’ü hayvan besini yetiştirmek için kullanılmak zorunda kalıyor. Dünyadaki içilebilir suyun da %27’si bu süreçte tüketiliyor. Oysa tüm bu bitkisel ürünlerle hayvanları yetiştirip etini tüketmek yerine 3,5 milyar insanı beslemek mümkün. Etik tarafını bir tarafa bırakır ve matematiksel hesaba girilirse sonuçta 1 kilo et için 25 kilo bitki ve 15.000 litre su tüketiliyor.

Tüm bu üretim ve tüketim sürecinde ağaçlar yok edilip ekin alanına çevriliyor, topraklar fakirleşiyor, çevre kirliliği artıyor, iklim değişikliği hızlanıyor, denizlerin doğal dengesi bozuluyor.

10-20 yıl kadar önce et lüks bir tüketimken, giderek artan üretim ve ucuzlaşıp kolaylaşan süreç daha da fazla et tüketimini körüklüyor. Fast food’lar en kolay ve ucuz ulaşılabilen yiyecekler olarak insanların günlük rutinine giriyor ve giderek daha da çok et üretiliyor ve tüketiliyor.

Startup’lar et tüketimi için çözümler üzerinde çalışıyorlar

Laboratuvar ortamında et üretme konusunda çalışan birçok firma bu yöntemle et üretmenin çok daha ucuz, çevreci, temiz ve güvenli olduğu tezinden yola çıkıyor. Halen bu yöntemle et üretmek pahalı olsa da seri üretime geçildiğinde ve teknolojinin yardımıyla süreç kolaylaşıp ucuzladığında tarihin başından beri bildiğimiz ve uyguladığımız et üretim-tüketim alışkanlıklarımız kökten değişebilecek.

Laboratuvar ortamında tavuk eti üreten İsrailli startup Supermeat 2018’de 3 milyon dolar, Silikon vadisindeki Memphis Meats firması 2017 yılında 17 milyon dolar yatırım almış. Integriculture adındaki Japon firması kaz ciğerini (fuagra)  hücre çoğaltma yöntemiyle üretmeyi başararak hayvanlara ciddi acı veren geleneksel üretim yöntemine alternatif yaratmışlar.

Dünyanın her yerinden daha birçok startup temiz et üretmek üzere ARGE çalışmalarına devam ediyorlar. Deneyimlerine paylaşmak üzere de sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor. 2018 yılında San Fransisco’da yapılan “Cultured Meat Symposium” bu yıl 14-15 Kasım’da yapılacak. (6)

Kültür eti – Temiz et (Cultured meat – Clean meat )

Et üretime ve tüketim sürecindeki olumsuzluklara karşı laboratuvarda et üretimi uzun bir süredir çalışılıyor. Hayvanlardan alınan hücrelerin laboratuvar ortamında çoğaltılmasıyla et üretim metoduna “kültür eti” ya da “temiz et” deniyor.

Bu arada hâlihazırda tüketilen etin de doğal olduğunu söylemek zor. Ne de olsa o doğal olmayan koşullarda hayvanlar beslenip büyütülüp endüstriyel et haline getiriliyorlar.

Türkiye’de kültür eti üzerinde yapılan çalışmalar

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Can Akçalı ile Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Erdem Erikçi Ankara Üniversitesi Teknokent’te temiz et üreten Türkiye’nin ilk şirketi biftek.co ‘yu kurmuşlar. Önümüzdeki 10 yıl içinde et üretimi tüketimi karşılayamayacağından bu probleme Türkiye’den de katkı sağlayan bilim adamları üretimin daha ucuzlayıp geniş kitlelere de ulaşabilmesi için çalışıyorlar. (5)

Temiz et üretiminin geleneksel et üretme yöntemlerine göre %81-96 daha az su, %7-45 daha az enerji harcaması, ekim alanı olarak %99 daha az arazi kullanması ve %78-96 daha az sera gazı salınımına neden olması bekleniyor.

Sonuç olarak biyoteknolojinin verdiği olanaklarla üretilen temiz etin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Daha ucuz, daha kolay, daha hızlı üretim
  • Daha az kaynak kullanımı (su, arazi)
  • Hayvanlara zarar vermeyen, acı çektirmeyen etik üretim
  • Daha az gaz salınımı
  • Çevreyi koruyan, iklim değişikliğini önleyebilecek üretim
  • Açlığa çare
  • Sağlıklı temiz üretim

İnsanoğlu et tüketmeye vahşi hayvanları avlayarak başlıyor, endüstriyel olarak et üreterek sürdürüyor. Bugüne geldiğimizde ise çevreye, hayvanlara ve tüm canlılara duyarlı temiz et (cultured meat) ile bir devrim başlatıyor.

 

  • Protein
  • Good sources of protein
  • Hayvansal Protein ile Bitkisel Protein Arasındaki Fark Nedir?
  • What is the difference between animal and plant proteins?
  • Hayvansız temiz et üretimi – Merve Yıldırım ile Benden Söylemesi
  • Biftek.com : Cultured Meat Symposym 2019

Etiketler: BiyoteknolojiHayvansız Et ÜretimiManşet

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Melike Beykoz

Melike Beykoz

TED Ankara Koleji ve İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü mezunu, Elektronik mühendisidir. Belçika’nın Antwerp şehrinde Alcatel Bell Telephone şirketinde 1 yıl hem eğitim alıp hem de çalıştıktan sonra İstanbul’da Alcatel Teletaş’ta Türkiye’nin ilk dijital telefon santrallerinde yazılım mühendisi olarak 4 yıl çalışmıştır. Çalışmalarını İspanya’nın Madrid şehrinde, Alcatel Standard Electrica SESA şirketinde uzman mühendis olarak 5,5 yıl sürdürmüştür. Türkiye’ye döndüğünde kendi kurduğu İLKON bilgisayar şirketinde bilgisayar ve Network altyapıları ve yazılım üzerine 2 yıl çalışmıştır. 1999 yılında Turkcell’e katılmış ve 10 yıl boyunca Yönetim Sistemleri yazılım Geliştirme müdürlüğü ve Operasyon müdürlüğü görevinde bulunmuştur. 2010 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde BT direktörlüğü görevine getirilmiş ve burada 6,5 yıl çalışmıştır.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Trend
  • Yorum
  • En son
900 Milyon Zarar İddia Edilen PTT’de Binali Yıldırım-Berat Albayrak Çekişmesi

900 Milyon Zarar İddia Edilen PTT’de Binali Yıldırım-Berat Albayrak Çekişmesi

14 Kasım 2019
Mühendisler İçin Sık Yapılan Öz Geçmiş (CV) Hataları

Mühendisler İçin Sık Yapılan Öz Geçmiş (CV) Hataları

27 Kasım 2019
2020 ABD Başkanlık Seçimi Adaylarından Birisi Kripto Para Bağışları Kabul Edeceğini Açıkladı

Birisi 310 Milyon $’lık Bitcoin Hareketi Yaptı

26 Kasım 2019
Elon Musk, İnternet için Yeni 60 Uydu Gönderdi

Elon Musk, İnternet için Yeni 60 Uydu Gönderdi

14 Kasım 2019
Afet – Acil Durumda, Alternatif Haberleşme Önerisi; Telsizler

Afet – Acil Durumda, Alternatif Haberleşme Önerisi; Telsizler

1
Garanti Siber Saldırısı Türkiye’nin 4 Yıl Sonra Hala Ödevlerini Yapmadığını Gösterdi

Garanti Siber Saldırısı Türkiye’nin 4 Yıl Sonra Hala Ödevlerini Yapmadığını Gösterdi

1
5G Kullanıcı Sayısı, 2025 Yılında 2,6 Milyara Ulaşacak

5G Kullanıcı Sayısı, 2025 Yılında 2,6 Milyara Ulaşacak

5 Aralık 2019
Türkiye’de Üst Düzey Yöneticiler Veri ve Yapay Zekanın Önemine İnanıyor

Türkiye’de Üst Düzey Yöneticiler Veri ve Yapay Zekanın Önemine İnanıyor

5 Aralık 2019
Bmoji ile Kişiye Özel El Çizimi Emojiler

Bmoji ile Kişiye Özel El Çizimi Emojiler

5 Aralık 2019
2020’de Bizi Bekleyen Finansal Tehditler

2020’de Bizi Bekleyen Finansal Tehditler

5 Aralık 2019

YAZARLAR

Fusun S.Nebil
  • Refik C.Arkut’u Kaybettik
Gülara Tırpançeker
  • Mahremiyet ve Veri Koruma
Melike Beykoz
  • Derse Devam Takibinde de Yapay Zekâ Kullanılabiliyor
Niyazi Saral
  • 2020-21 Yılları Popüler Yazılım Meslekleri

ANKET

Afette haberleşme için Telsizin önemi ortaya çıktı. Telsiz Kullanmayı Öğrenmek İstiyor musunuz?

  • Evet (78%, 83 Oylar)
  • Bilmiyorum (13%, 14 Oylar)
  • Hayır (9%, 10 Oylar)

Toplam oy veren: 107

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

DOSYALAR

  • 2019 Kasım Dosyası : Adil Kullanım Noktası (AKN)
  • 2019 Ekim Dosyası : Bilişim ve Telekomünikasyonda Ambargo ve Yaptırım
  • 2019 Eylül Dosyası : Deprem ve Diğer Afetlerde Haberleşme
  • 2019 Ağustos Dosyası : ULAK (4G Baz İstasyonu)
  • 2019 Temmuz Dosyası : Fatih (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) Projesi
  • 2019 Haziran Dosyası : Kişisel Verilerin Korunması Gelişmeleri
  • 2019 Mayıs Dosyası : Sahte İçerik
  • 2019 Nisan Dosyası : Yayın Akışlı (Streaming Media) Medya
  • 2016 Ekim Dosyası : Ojer Telekomünikasyon A.Ş. (OTAŞ) Gelişmeleri

BİZİ TAKİP EDİN

  • 5.9k Takipçis
  • 320.4M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com Haber Merkezi Türk Internet Endüstrisi Portalı, turk-internet.com, 1 Eylül 2000’de resmi yayına geçerek, iş ve Internet dünyası profesyonelleriyle buluşmuştur.

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2018 Türk İnternet - Bu sitenin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2018 Türk İnternet - Bu sitenin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.