WAP’ın kullanılabilirliğinin endüstri bazında oldukça yoğun bir şekilde tartışıldığı şu günlerde, sizlere bütün tartışmaları sona erdirecek bir uyumluluktan bahsetmek istiyorum: Bluetooth ve WAP.
Pekçoğumuzun WAP konusunda bilgisi var – TV reklamlarından olsa bile. WAP (Wireless Application Protocol) Kablosuz Uygulama Protokolü, birtakım komünikasyon protokollerinin tanımı olup, cep telefonu gibi kablosuz cihazların internete, dolayısı ile internet tabanlı bilgi sistemlerine erişimi sağlar. Türkiye’de bu uygulamayı, hemen hemen tüm cep telefonu servisi sağlayıcıları, günlük yaşama yerleştirdiler bile. En çok bilinen uygulamaları ise bankacılık, medya ve eğlence endüstrilerinde görülmekte.
Peki ya Bluetooth?
Bluetooth, StarWars (Yıldız Savasları) dönemine geçiş yaptığımız bu yıllarda, günümüze ve geleceğimize en büyük damgaları vuracak bir teknoloji tahminimce. Akademik bir tanımlama yapmak gerekirse, Bluetooth bir Bilişim ve Telekomünikasyon Endüstrisi standardı olup, mobil telefon, bilgisayar ve dijital asistan gibi cihazların birbirleri ve ev/iş telefonları/bilgisayarları arasında, kısa-dalga kablosuz baglantı kurarak, nasıl kolayca iletişim halinde olabileceklerini tanımlar.
En güçlü ve en basit uygulamalardan birisi olarak, piyasada 3’ü birarada (3-in-1) ismi verilen telefonları bulmak mümkün. Bu telefonların en büyük özelliği, cep telefonu, cağrı cihazı ve Palm Pilot gibi dijital asistan kullanıcılarının, bu 3’ü birarada telefonu hem ev telefonu, hem iş telefonu hem de bilgisayarları ile kolayca senkronize edebilecekleri bir cep telefonu olarak kullanıp, her zaman faks alıp gönderme ve yazıcıdan çıktı alma gibi işlemleri gerekleştirebilmelerini sağlamasıdır. Genel olarak bu cihaz, tüm mobil ve sabit bilgisayar cihazların koordinasyonunu kablosuz iletişim ile sağlar.
Bluetooth teknolojisi, kablosuz bağlantıları gerçekleştirmek için, küresel 2.45 GHz bandında iletişim kuran bir alıcı/verici mikro-çipin bu bahsettiğimiz tüm cihazlar içerisinde mevcut olmasını gerektirir. Her cihazın da IEEE’nin 802 kablosuz network standardına göre, 48-bitlik eşsiz bir adresi vardır. Bağlantılar bir noktadan diğer noktaya, ya da birçok noktaya şeklinde olabilir. Maksimum iletişim uzaklığı 10 metredir ve veri transferi 2 Mbps gibi yüksek bir hızda gerçekleşebilir.
Amacım burada sizlere Bluetooth hakkında teknik bilgiler vermek değil. Aslında sizlere, bu üstün teknolojinin, kablosuz uygulamalar endüstrisinin önde gelen lider firmalari tarafindan nasıl kullanıldığını birkaç örnek ile ifade etmek istiyorum.
Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi kablosuz uygulamalar endüstrisinde lider olma yolunda çalışmalarını sürdüren ve Garage.com’un 2001’deki mformobile.com’unda “20 Hottest Wireless Start-ups” firmalarından birisi olarak seçilen MobileGates, şimdi WAP teknolojisini Bluetooth ile birleştirerek eşsiz uygulamalar tasarlıyor. Bunlardan ilki, firmanın hedef pazarı olan bankacılık sektörüne yönelik bir çözüm: Kablosuz ATM makınası (ReadyATM)!
MobileGates, sahip olduğu MatrixRAD teknolojisinden yararlanarak sunduğu kablosuz (WAP) bankacılık servislerine (hesap bilgileri, para transferi, fatura ödeme, vb.) ilave olarak, ReadyATM sistemini tasarladı. Bu sistem, banka müşterilerinin, neredeki ATM makinesinde ne tür işlemleri tamamlamak istediklerini, henüz herhangi bir ATM makinesine gitmeden, cep telefonlarından programlamalarına izin veriyor. Artık ReadyATM ile, paradan mı, yoksa zamandan mı tasarruf yaptığınıza kendiniz karar verin.
Başka bir kullanışlı uygulama ise Red-M ve BlueTags ortaklığından. BlueTags, Red-M ile çalışarak bir Bluetooth kablosuz E-Etiketleme teknolojisi geliştiriyor. E-Etiket herhangi bir nesneye (evrak çantası, bavul, taşınabilir elektronik cihazlar, vb.) bağlandığında, bu nesnenin seyahat sırasında, havayolları şirketi veya otel yetkilileri tarafından sürekli takibi mümkün oluyor. Bu teknoloji ile havaalanlarında bavul kaybolması ihtimalinin sona ermesi bekleniyor, cunku E-Etiket sayesinde artik hangi bavulun ne zaman nerede bulundugu ve kime ait olduğu gibi bilgiler çok kolay bir şekilde takip edilebilecek. Ayrıca, E-Etiket’lenmis bir nesne bulunduğunda, sahibi, mobil cihazina mesaj gönderilerek bulunabilecek.
Bu ve benzeri hayat kurtarıcı teknolojilerin, ticari anlamda, 2001 yılı sonunda kullanıma girmesi bekleniyor. İşte size Bluetooth ve WAP’ın getirdiği yaşam kolaylıklarından örnekler! Başka arzunuz?
Yazar Hakkında Bilgi:
Edip Ersin Çığ, ABD internet sektöründe yeni kurulan Bilgi ve İletişim Teknolojisi şirketlerinde, E-iş Sistemleri Analist/Tasarımcı ve Proje Müdürü olarak görev yaptıktan sonra, 2000 yılı başında MobileGates Corporation’a katılmıştır. Çığ, halen bu firmada Mobil internet uygulamaları konusunda Stratejik İş Geliştirme Uzmanı olarak yönetimde yer almaktadır. KTÜ Elektronik Mühendisliği mezunu olan Çığ, MBA eğitimini ABD National University’de tamamlamıştır.