Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1 milyon öğrenciye Delphi öğretmeyi hedeflediği ortaya çıkmıştı. Önce satınalma olarak gördüğümüz bu habere karşı, BTG grubu Delphi lisanslarının bir protokolla ücretsiz verildiğini belirtti [1].
Haberin sonrasında önce Bilgisayar Mühendisleri Oadası (BMO) ve sonra başta Bilgi Teknolojileri Öğretmenleri olmak üzere pek çok kişi karşı çıktı. Bunları da haber yapmıştık [2][3].
Konuyla ilgili olarak BTG Grubuna gönderdiğimiz sualleri cevapladılar. Bu cevaplarla ilgili sadece şunları belirtelim;
“Birincisi, % 15 gibi cok küçük bir rakam, yaygın diye değerlendirmiş. İkincisi phytona hiç değinilmemiş. Üçüncüsü ise, k12 düzeyinde programlama öğrenebilme kolaylığı en önemli kriter. İstihdam konusu cok sonraki bir durum. Programlama becerisi dil bağımsızdır ve argüman aynı, öğrenmek için kolay olan seçilir…”
Şimdi BTG grubunun cevaplarını aynen yayınlıyoruz.
turk-internet.com : Ücretsiz olan Phyton ve MİT Üniversitesinin K-12 için önerdiği Scratch varken, neden Delphi kullansın? Delphi’nin K-12 eğitimi için bunlardan daha üstün olduğuna dair, MİT’den başka bir resmi araştırma var mıdır?
BTG Grubu :Tüm bu teknolojiler uygun şekilde MEB müfredatına konulabilir. Scratch K-12 için uygun görünüyor, blok bazlı, komponent bazlı yazılım geliştirmenin mantığını öğretiyor gördüğümüz kadarıyla. MEB’e sunulması K-6 seviyesinde bile sunulması faydalı olur.
Delphi bir profesyonel uygulama geliştirme ortamıdır. Delphi ile profesyonel bir uygulama geliştirebilirsiniz. Scratch ile programlama ve algoritma mantığı öğrenirsiniz. Ama gördüğümüz kadarıyla Scratch’in kütüphane desteği olmayacağı için profesyonel uygulama geliştiremezsiniz. Amacı profesyonel uygulama geliştirmek değil, programlama ve algoritma öğretmek. Bize çok faydalı görünüyor. Ama K-12 değil belki K-6 veya K-9 arası için. Rusya’da 5-6 yıl önce tüm ortaokuldan üniversite başlangıç yıllarına kadar Delphi zorunlu tutulmuştur. Meslek liselerinde elektronik otomasyon projelerinde sunmuş olduğumuz RAD Studio (Delphi / C++) ile zengin kütüphanesi ile profesyonel otomasyon uygulamaları geliştirebilirler.
Sorduğunuz araştırmaların olup olmadığını bilmiyoruz. Çok spesifik bir kıyaslama oldu. Tek bildiğimiz yıllardır Türkiye’de bile 1990-2007 yılları arası çoğunluk olmak üzere, halen bizim pazarlama çalışmamız hiç olmaksızın Delphi üniversitelerde ve liselerde programlama ve algoritma öğretmek için kullanılıyor.
turk-internet.com : Ya da sizce Delphi neden öğretilmelidir? Avantajları varsa nelerdir?
BTG Grubu :Türkiye’de bile 1990-2007 yılları arası çoğunluk olmak üzere, halen bizim pazarlama çalışmamız hiç olmaksızın Delphi üniversitelerde ve liselelerde programlama ve algoritma öğretmek için kullanılıyor.
Avantajları çok derli toplu bir ortam, komple bir ortam sağlıyor olmasıdır. Harici komponent ihtiyacı olmadan uygulama geliştirilebiliyor.
Tek kaynak kod yazarak Android, iOS, Windows ve Mac için hızlı native uygulama ortaya çıkarabiliyorsunuz. Bugün Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Adobe Photoshop, Acrobat Reader, Dreamweaver, Skype, gibi bilgisayarımızda masaüstümüzde olan uygulamalarımızın %95’den fazlası native uygulamadır. Web uygulaması değildir.
Müfredatta yer alan konular ekteki gibidir. Müfredatın öğrenci önsözü programlama ve algoritma öğretisi olacağını ve dilin önemli olmadığını belirtir.
Protokol kapsamında Bilişim Teknolojileri, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanlarında geliştirilecek projeler kapsamında Delphi öğretilecektir.
Uygulamalar elekronik sinyalleri alıp işleyecek ve Android uygulama ile kontrol edilecek. Bu uygulamaları NATIVE olarak yapmak istiyorlar. Zaten ev otomasyonu, kapı geçiş uygulaması kontrolleri için native olması doğal.
Native dil desteği C++ ve Delphi tarafından karşılanmaktadır. MEB’e verdiğimiz RAD Studio’nun içerisinde hem Delphi hem de C++Builder vardır. Android uygulama geliştirmek için de yine RAD Studio mobil uygulama geliştirme için uygulama sağlıyor.
Öğrenci ister Delphi ister C++ ile yazabilir. Ama bizim önerimiz Delphi çünkü çok daha kolay. C++’ın programlama yapabilirler ama C++ başlangıç seviyesi için daha zor olacaktır. MEB’de öğretmenler de öncelikli zaten kendileri Delphi istediler.
Kısaca, RAD Studio (Delphi / C++) ile hem elektronik otomasyon kontrolü yapabilecekler, hem de Android veya iOS üzerinde mobil uygulama geliştirebilecekler.
Tüm bunları derli toplu tek bir RAD Studio ortamında öğrenciler kullanabilecek.
turk-internet.com : Delphi, açık kaynak ve Pardus’la uyumlu değil. O zaman neden Milli Eğitim Bakanlığına bunu önerdiniz?
BTG Grubu : Kasım 2019’da yapılan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Müfredat çalıştayı kapsamında değerlendirilerek, öğretmenlerimiz tarafında Delphi yazılımı talep edilmiştir.
Bilişim Teknolojileri, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri öğrencileri büyük çoğunluğu yazılımı sadece kendi asıl işlerinde yardımcı bir enstrüman olarak , tasarladıkları sistemi bilgisayar ve telefonlardan kontrol etmek amacıyla kullanacaklar. Hızlı , pratik , öğrenmesi kolay , çalışmak için herhangi bir framework/sanal makine/yorumlayıcı ihtiyacı olmayan, çapraz platform desteği içeren delphi bence de en uygun çözümdür. Unutmayın ki bu ürünler haftada 2-4 saat ve bir dönem (4 ay) süresi içerisinde öğrenciler tarafından bitirilmelidir. Bunu sağlayan pek ürün bulunmadığı kanaatindeyiz.
Öğrencilere Hızlı Geliştirme Ortamı olan RAD Studio sağlıyoruz. Açık kaynak ile bunu, ve özellikle mobil uygulama geliştirme ile birlikte sağlamak mümkün değil.
turk-internet.com : Temmuz ayındaki Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ve DDO stratejisine göre, açık kaynak seçilmesi lazım. Aynı kapsamda MEB bütün akıllı tahtalarda Pardus uyumlu yazılımlar alıyor. Bu duruma Delphi uyamayacak. Buna ne diyorsunuz?
BTG Grubu : Mesleki ve Teknik Ortaöğretim okullarında uygulanan öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri; değişen ve gelişen teknolojiler, iş piyasası ihtiyaçları, eğitim politikaları, eğitim kurumlarından ve uygulayıcılardan alınan geri bildirimler, uluslararası sınıflamalar ve standartlar, protokoller, AR-GE raporları referans alınarak Bakanlık, ilgili kurum/kuruluşlar, sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcilerinin katılımlarıyla geliştirilmekte veya güncellenmektedir.
Bakanlık üst politika belgelerinden ilgi On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) ile ilgi 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer alan hedefler doğrultusunda, öğrencilerin meslek alanları arasında geçişlerinin sağlanabilmesi ve farklı mesleklere ilişkin kazanımlar elde edebilmeleri için birden fazla dalda sertifikasyon almaya imkân tanıyan çoklu mesleki beceri altyapısı oluşturulmasına yönelik çalışmalara başlanılmıştır.
Mesleki ve Teknik Eğitimde; eğitim sadece akıllı tahtadan okuyarak veya iş yaparak olmamaktadır. Mesleki eğitim %80 oranında uygulamalı ve iş başında olmalıdır. Günümüzde mesleklerin uğraşı alanları olan sanayii de yazılım artk olmazsa olmaz parametrelerden dir. Sanayiide yazılımın kullandığı alanlar: Görsel programlama, Seri port, USB port, ethernet Port, Bluetooth, WiFi Port kontrolü, Mobil programlama, Görüntü İşleme, Yapay Zeka, Nesnelerin Interneti, PLC’lere direk erişim, OPC server vb.
Bu alanların hangi birilerini açık kaynak programlama dili ile verilebilir? Ancak bazı açık kaynak ürünleri; OpenCV, ScadaPascal, ModbusPascal vb ürünleri Delphi’nin içine implamante metodu ile içine dahil (include) ederek kullanımını son derece kolay bir hale dönüştürülüp eğitimin tüm safhalarında TEK BİR DİL kullanarak öğrencinin dikkatini dağıtmadan eğitimlerin verilmesi hedeflenmiştir.
turk-internet.com : Benzer şekilde Delphi ile mobil uygulama geliştirilemiyor. Oysa artık mobil uygulama olmayan bir şey yok hükmünde. O zaman neden delphi alınsın? Buna ne diyorsunuz?
BTG Grubu :RAD Studio (Delpih ve C++Builder) ile hem klasik Windows masaüstü uygulamaları geliştirilebiliyor, hem de Delphi veya C++ yazarak tek bir kodla iOS, Android üzerinde çalışan mobil uygulamalar geliştirilebiliyor. Zaten son 5 yıldaki en büyük yenilik bu. Buna ek olarak Delphi ile iş mantığını sunucuda yazarak ve bunları REST servisi olarak yayınlayarak ön arayüzde Javascript tabanlı ön arayüz popüler teknolojiler için zaten kullanabilirler.
turk-internet.com : Delphi yazılım sektöründe hangi yüzde ile kullanılıyor? Milli Eğitime önerirken, bu konuda bir araştırmanız var mı?
BTG Grubu :350+ kurum Türkiye’de aktif olarak Delphi kullanmaktadır. Bugün herhangi bir AVM’ye girdiğinizde mağazaların ve restoranların %15’si satış otomasyon sistemlerinde Delphi uygulamaları kullanıyor. Bugün Türkiye’de veya yurtdışından herhangi bir ATÜ Duty Free’ye gittiğinizde satış otomasyon sistemi Delphi ile geliştirilmiştir. Yeni Istanbul havalimanından ATÜ Duty Free’ler Delphi’nin en güncel sürümü ile satış otomasyonu sağlamaktadır, ve 130+ ülkeye de yayılacaktır. Türkiye muhasebe paket yazılımlarının Logo, Netsis, Zirve Yazılım, ETA gibi liderleri hepsi temel olarak Delphi ile geliştirilmiş yazılımlar sunmaktadır. Bugün hemen hemen her radyo kanalının dinlediğinizde duyduğunuz müzik kanalının programları, reklamları, cingılları Delphi ile yazılım ile yönetilmektedir (Solea). Bugün hotelcilik yazılım sektörünün %30’unu elinde tutan ve gittikçe büyüyen (yurtdışına da açılan) Hotech hotel yönetim sistemi Delphi ile yazılmış ve büyümeye devam etmektedir.
turk-internet.com : Bilgi Teknolojileri Öğretmenlerinin tepki gösterdiği görülüyor. Bunu önerirken, bilgi teknolojileri öğretmenleri arasında bir araştırma yaptınız mı?
BTG Grubu :Delphi yazılım talebi, Kasım 2019 ayında Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Müfredat çalışmaları esnasında ortaya konulmuştur. Öğretmenlerimiz bizler ile 4) te bahsettiğimiz sebeplerden ötürü bizimle irtibata geçmişlerdir.
turk-internet.com : BMO bu anlaşmaya bazı nedenler ileri sürerek itiraz etti. BMO’nun itiraz noktalarına karşı sizin cevaplarınız nelerdir?
BTG Grubu :Meslek teknik liselerine elektronik otomasyon projelerinde hem elektronik sinyal kontrolü hem de Android/iOS mobil uygulama geliştirerek bu sistemi kontrol etmeleri için amaca uygun bir çözüm sunduk. Açık kaynakta her iki amacı sağlamak için öncelikli hangi açık kaynak ürünlerin kullanılacağına karar verip, bunları paketleyip hepsi için aryı ayrı eğitim vermek gerekir. Hem de birden çok dille uğraşmaları gerekecek. RAD Studio (Delphi veya C++Builder) ile derli toplu bir ortamda tek bir dille tüm bunları yapabilirler. Amaçlarına daha çabuk ulaşabilirler.
turk-internet.com : Protokola bakıldığında, lisanslar ücretsiz bile olsa, 5 yıl boyunca öğretmenlerin eğitilmesi, ellerine verilen materyal, teknik destek vs var. Bütün bunlar sizin tarafınızdan verilecek. Bunların finansmanı nasıl olacak?
BTG Grubu :Açıkcası şirketlerimiz, eğitmenlerimiz gönüllü olarak bu eğitimleri karşılamakta. Embarcadero Pazarlama Bütçesi, gönüllü eğitim verecek olan özel sektör şirketleri ve BTG bütçesinden karşılamayı planlamaktayız. Buna ek olarak burslar ve staj imkanları MEB’in belirleyeceği başarılı öğrencilere 350+ Delphi kullanan kurumla eşleştirme ile sağlanacaktır.
turk-internet.com : Toplamına bakıldığında, bazıları tarafınca, Delphi mobil ve açık kaynak olmadığı için gitgide ölmekte olan bir lisan olarak bile değerlendiriliyor. O zaman firmanızın bu konuda nasıl bir fayda beklediğini açıklar mısınız?
BTG Grubu :Delphi’nin mobil uygulama iOS ve Android için uygulama geliştirmediği bilgisi doğru değildir. Daha önce ki cevaplarımıza bakınız. Distribütor olarak bu alanda daha fazla istihdam sağlamak ve partnerlerimize yeni eleman yetiştirilmesinde yardımcı olmak istiyoruz. Bunu da stajlar vasıtası ile gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu vesile ile ayrıca Delphi’nin daha iyi tanınması gerektiğini görüyoruz.
350+ kurum bu dili halen aktif kullanmaktadır. Yeni İstanbul Havalimanında bile Türkiye’de ve dünyada toplam 130 duty free işleten işletme Delphi üzerine satış otomasyonu sistemi vardır. Atatürk Havalimanında eski Delphi sürümü ile yapılmış yazılım var iken, yeni Istanbul Havalimanı için en güncel Delphi ile yeniden 8-10 ayda yazıldı, yurtdışı testleri yapıldı ve hali hazırda yeni Delphi teknolojileri ile satış otomasyonu, pasaport okuma, boarding kart okuma, SAP ile arka ofis entegrasyonu 1ms altında gerçekleşmektedir. Istanbul Yeni Havalimanında Duty free şirketlerinden biri, başka teknoloji kullanan ve yurtdışına bunun için 5 milyon USD (bu rakama dayanak gösteremiyoruz ne yazık ki) Alman firmaya ödenmiştir. İlgili 5 milyon USD ödenen yazılım ise Delphi ile geliştirilen yazılım 10 ayda biterken, diğer 2 yılda MS .NET C# ile yazılmıştır. Delphi pek de ölü ve gitgide ölüyor gibi değil. Tabi bu arada 5 milyon USD neden bir Alman şirketine ödendi, ve neden bunu bizim açık kaynak dünyası açık kaynak dillerle yapmadı ve ülkeden 5 milyon USD gitmesine izin verdi bilinmez. Bu ayrıca tartışılacak bir konu olsa gerek.
Neden Delphi?
Delphi (Object Pascal) ile bugün bahsedildiği gibi Türkiye’de muhasebe, restoran yönetimi, hotel yönetimi, depo yönetimi, mağaza yönetimi, radyo-müzik yönetimi, tapu yönetimi, yerel yönetim gibi birçok alanda yerli olarak geliştirilmiş yüksek katma değerli ürünler 20 yıla yakın bir süredir, bu ürünleri kullanan işletmelerin temel taşı olmaya devam etmektedir. Ekonomik olarak büyük kazanımlar gerçekleşmesini sağlayan bu başarıların arkasında Delphi ile kavramsal tasarımları hızlıca ve güvenilir bir şekilde hayata geçirmek önemli rol oynamıştır.
Yazılım dünyasında bugün birçok popüler dilin varlığı ile yazılımcıların birçoğu bu popüler dilleri öğrenmekte, fakat yüksek katma değerli ürünlerin ortaya konulmasındahızaçısından Delphi (Object Pascal) çok büyük bir farkla hep önde bitirmektedir. Bu fark bazen x4 ile x20 katına kadar bir fark olup, kavramsal tasarımların güvenilir bir şekilde x4 ile x20 kat daha hızlı piyasaya çıkmasının ekonomik olarak değerini kimse inkar edemez.
Amacımız Türkiye ekonomisine katkı, bir taraftan kendi ekonomik ferahımız, diğer taraftan son kullanıcıların ekonomik ferahı ise Delphi ile bunu gerçekleştirmek, bugün birçok popüler dile kıyasla çok daha kolay ve güvenilirdir.
Öğrencilerimize bu vesile ile yeni bir beceri sağlamaktan, bir kısmına da olsa staj ve iş imkanı sunmaktan, burs imkanı sunmaktan ve belki de geleceğin yazılımcılarına farklı bakış açılarını göstermekten dolayı gurur duyarız.
turk-internet.com : Sizin MEB ile danışmanlık anlaşmanız var mıdır?
BTG Grubu :Danışmanlık veya herhangi bir başka anlaşmamız bulunmamaktadır.Biz MEB’e bu konuda hiçbir pazarlama veya satış görüşmesinde bulunmadık. Son 10 yıl içerisinde MEB’in kapısından dahi bu konuda girmedik. Kamu kurumlarına son 5 yıldır Türkiye’de yazılım projesi yapmıyoruz. Ağırlıklı olarak yurtdışında yazılım projeleri geliştiren bir firmayız.