• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result

CA: Virüslerle Mücadele Politikası Gerekli

Computer Associates International (CA) Türkiye Genel Müdürü Hakan Turgut, İnternet ortamında virüslerin çalışma mantıklarının değiştiğini, akıllandığını belirterek, “Sadece virüsleri ele almak yanlış. Güvenlik hukuksal boyutları ile birlikte komple bir politika olmalı. Çünkü kişilere ve kurumlara zarar veriyorlar” dedi. Turgut, günümüzdeki virüsleri ve CA’nin yeni konumunu turk-internet.com’a anlattı.

Gülden Tozkoparan-Gülden Tozkoparan
3 Ocak 2002
-Genel
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Computer Associates International (CA) Türkiye Genel Müdürü Hakan Turgut, İnternet ortamında virüslerin çalışma mantıklarının değiştiğini, akıllandığını belirterek, “Sadece virüsleri ele almak yanlış. Güvenlik hukuksal boyutları ile birlikte komple bir politika olmalı. Çünkü kişilere ve kurumlara zarar veriyorlar” dedi. Turgut, günümüzdeki virüsleri ve CA’nin yeni konumunu turk-internet.com’a anlattı.

CA Ankara Bölge Müdürü Ali Karakurum ile 2001 yılı başında bir röportaj yapmıştım. Daha sonra yönetimde değişiklikler yaşandı. CA Türkiye’de Borislav Jankovic görev yapıyordu. Ardından siz genel müdür oldunuz. Bu yönetim değişimi, CA Türkiye’de başka değişimler yarattı mı?

Hakan Turgut: CA Türkiye daha önce Avusturya’ya bağlı olarak çalışıyordu. Şu an Doğu Akdeniz ve İtalya’ya bağlı çalışıyoruz. İlk kez bir genel müdür atandı ve yönetim tarzı değişti. Lokal yönetime öncelik verildi. Daha önce satışlarda dahil olmaz üzere merkezden yönetiliyordu. Şimdi ürünlere odaklandık ve ürün bazlı organizasyona geçtik. CA’da 1000 çeşit ürün var. Bu nedenle, 1000 ürünü kapsayan satış grupları oluştu. Satış öncesi ve satış sonrası hizmetler, ürünlere göre ayrıldı. Satış sonrası destekte, aynı yöntemle belli konulara kanalize olduk. Eger bir kişi belli ürünlerde uzmanlaşırsa, müşteriye daha iyi hizmet götürebiliyor.

Kaç ürün grubu oluştu?

Turgut: Dört ürün grubu var. Bunlar, unicenter çözümler, e-ticaret ve güvenlik çözümleri, yedekleme – veri yönetimi ile Jasmin olarak adlandırdığımız çözümlerden oluşuyor. E-iş ile ilgili çözümler dünyada ön plana çıktı. Ancak elektronik işin ve ticaretin ön plana geçmesi, güvenlik çözümlerini gündeme getirdi. CA, güvenlik çözümlerinde lider konumda.

Kriz, stratejilerinizi nasıl etkiledi?

Turgut: 2001 yılında krize rağmen projelerimize devam ettik. Her kesime hitap eden ürün aileleri söz konusu. Türkiye’de bilgi işlem teknolojilerini en yoğun bankacılık sektörü kullanıyor. Devlet de bilgi teknolojileri konusunda yoğun olarak çalışıyor. Vergi daireleri, SSK otomasyonu çok önemli projeler. Verimlilik artışı sağlamak isteyen bütün firmalar, bilgi teknolojilerini kullanmak zorunda.

Mobil iletişim alanında çözüm
ortaklığı kurduğunuz şirketler var mı?

Turgut: 5 – 6 firma ile işbirliklerimiz oldu. Bu firmalar arasında Nokia, Motorola bulunuyor. Wireless konusunda birlikte çözümler geliştirdik. Özellikle avuç içi bilgisayarlar ile çalışan ürünler üzerinde yoğunlaştık.

Mobil iş’in geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Turgut: Wireless cihazlar büyük bir hızla gelişiyor. Mobil telefon üzerinde çalışan çözümler konusunda CA yoğun olarak çalışıyor. PDA ile virüs çözümlerimiz var. Ayrıca envanter takibi konusunda ürünler geliştirdik. Güvenlik tam olarak sağlandığında, kurumlar yoğun olarak kullanmaya başlayacak. Bir süre sonra kurumlar, laptop kullanarak, işlerini, yönetimlerini yürütecek. Çok daha önemli bir konuma gelecek. Tabi, wireless için üretilen çözümlerin her türlü cihaz üzerinde çalışması çok önemli. Bu arada, ara çözümler ile cihazlar arası geçişleri sağlamak gerekiyor.

Teknolojiler çok hızlı gelişiyor. Bilgi teknolojilerinin 2-3 yılda yeni versiyonları çıkıyor. Veya karmaşık sistemler yerine daha basit sistemlere geçiliyor. Bu soruna bir çözüm getiriyor musunuz?

Turgut: Evet, kurumların hızla gelişen teknolojileri takip etmeleri çok zor. Hatta imkansız. 2-3 yılda eskiyen teknolojileri çöpe atıp, sıfırdan yatırım yapmaları, büyük bir israfa neden olur. Bu nedenle, mevcut teknolojiler üzerine code üreterek, eski teknolojiyi yeni teknolojiye adapte edebiliyoruz. Case tool’ların ön plana çıkacağına inanıyoruz. Ürün, code’lar üretecek ve ön yüz değişirken, arkada çalışan teknoloji değişmeyecek. Böylece firmaların 3-5 yıllık projeleri sonunda eskiyen tool’ları yok olmayacak.

2001 yılında kurumların en büyük sorunlarından biri de, virüsler oldu. Nerde ise her gün yeni bir virüs çıktı piyasaya. Güvenlik konusunda öncü olan bir firma olarak, virüsler için nasıl bir değerlendirme yapıyorsunuz?

Turgut: Güvenlik komple bir politika. Sadece virüs olarak ele almak yanlış. İnternet ortamında virüslerin çalışma mantıkları da değişti. Akıllandılar. Web sayfaları bile zarar verir konuma geldi. Gizli bilgilere ulaşmaya, dosyaları silmeye başladılar.Virüs yazan kişilerin nitelikleri değişti. Bu nedenle olayı firmaların bir politika haline getirmeleri gerekiyor.

Eskiden sadece diskler ile virüsler yayılırdı. Bu virüsler, küçük programcıklardan oluşuyordu ve bulaştıkları bilgisayarda zıplayan şekiller veya “hello” gibi sözler çıkardı. Kişisel tatmin ve kendini ispatlamak için virüs yazıyorlardı.

Günümüzde ise virüsler, toplumsal bir tepkiye dönüştü. Bilgisayara zarar vermekten uzaklaşıp, kişilere ve kurumlara zarar vermeye başladı. Anti-virüs programlar ve yan ürünler ile güvenlik konusunda bilinçli bir toplum yaratmayı hedefliyoruz. Virüsler ile yoğun bir mücadele gerekiyor. Çünkü sizi kullanarak başkalarına zarar verebiliyor. Bu alanda kanunlarında açıkları var. Hukuki boyutların şekillenmesi belki virüs yazanlara karşı çaydırıcı olabilir. Ancak, güvenlik politikaları ile hukuki çözümleri birarada değerlendirmek şart.

CA’nın ürünleri ve çözümleri:

  • Neugent’ler

    CA’in sinirsel network tabanlı teknolojisi, akıllı e-Ticaret çözümlerinden yeni dünya e-Ticaret yönetimine kadar işletmenin hemen hemen tüm alanlarında önceden bilgi sunmaktadır. Neugents, CA ürün yelpazesi genelinde uygulanmakta, müşterilerimizin iş fırsatlarını en üst düzeye çıkarak tüm pazarlarda rekabet avantajı sağlamaktadır.

  • Information Management (Bilgi Yönetimi)

    Mevcut ve yeni teknolojileri birlikte kullanarak yeni çözümler sağlayan bir Intelligent Information Infrastructure’ı (Akıllı Bilgi Altyapısı) temel alan Information Management (Bilgi Yönetimi) stratejimiz, en iyi veritabanı yönetimi, uygulama geliştirilmesi ve Jasmine, Ingres II, Opal, ve EDBC ile kurumsal erişim sunmaktadır.

  • OS/390 Solutions (Çözümleri)

    OS/390 platformunda sistem ve veritabanı yönetimi için üstün çözümler. Computer Associates, IBM OS/390 ve VSE için en büyük bağımsız yazılım çözümleri sağlayıcısı ve sistem yönetimi alanında liderliği kabul edilmiş bir firmadır. CA çözümleri, yaklaşık yirmi yıldan beri müşterilerimizin, karmaşık ana bilgisayar ortamını daha iyi yönetmesini mümkün kılmaktadır. Ayrıca, son beş yıl içinde, bilişim teknolojisi kurumsal sistemlerini ve network yönetimi alanında da önemli katkı sağlamıştır.

    Hakan Turgut Hakkında Bilgi:

    CA Türkiye bünyesinde uzun yıllar değişik görevlerde bulunan Hakan Turgut, 15 Nisan 2001 tarihinde CA Türkiye Genel Müdürü oldu. Hakan Turgut’un bu göreve gelişi, CA bünyesinde tüm Avrupa’da başlatılan yeniden yapılanma çalışmalarının bir parçası olarak gerçekleşti.
    CA Türkiye’de de yeni bir dönemin başlangıcını temsil eden Genel Müdür Hakan Turgut, Türkiye’deki doğrudan satışları, bölgesel pazarlamayı, satış öncesi ve müşteri ilişkileri organizasyonunu, deneyimli bir ekiple birlikte yönetiyor; ve CA Türkiye müşterilerine en yüksek kalitede hizmet sunmaya yönelik yeni bir vizyon içerisinde görev yapıyor.

    CA Hakkında Bilgi

    Elektronik-İş Yönetimi alanında en gelişmişi ve en kapsamlı yazılım çözümleri portföyünü sunan Computer Associates International, Inc. (NYSE: CA), 1976 yılında kuruldu. Dünyanın en büyük üçüncü yazılım şirketi olan CA, dünya genelinde 20.000 çalışanı ile 100’den fazla ülkede hizmet veriyor.

    CA’in dünya standartlarındaki çözümleri, altı temel alanda, e-İş işlem yönetimi, bilgi ve altyapı yönetimiyle ilgili bütün konulara yönelik çözümler üretiyor. Bu alanlar şunlar: İşletme yönetimi, güvenlik, depolama, e-İş değişim ve entegrasyonu, portal ve bilgi yönetimi, tahmine yönelik analiz ve planlama.
    Fortune 500 listesindeki şirketlerin %90’ını müşteri portföyünde bulunduran CA, 1993 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor.

    Etiketler: Söyleşi - RöportajVirüs - Trojan
  • Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

    ABONELİKTEN ÇIK
    Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

    GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

    Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

    YAZARLARIMIZ

    blank
    Ernur Öktem
    • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
    blank
    Fusun S.Nebil
    • TikTok’u Yasaklarlarsa, Biden ve Demokratlar, Z Neslinin Tokadını Yerler mi?
    blank
    Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
    • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
    blank
    Mehmet Taşnikli
    • Mozilla, “Güvenilir Yapay Zeka” Girişimi Mozilla.ai’yi Duyurdu
    blank
    turk-internet.com / Bilgi
    • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

    HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

    • Operatöre Ceza Verdik, Gelecek Depreme Kadar Kötü Haberleşmeyi Unutun
    • Baz İstasyonları Cinneti ve Enkaz Altında Kalmak
    • BTK Sorumluluğu Operatörlere mi Yüklemeye Çalışıyor? – 1
    • Togg NFT Açık Arttırmasındaki Çökme ve Ertelemeler için Açıklama Yayınladı
    • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor

    HAFTANIN KELİMESİ

    3GPP

    3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

    3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

    Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
    blank

    Bildirimler

    Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

    Son Yorumlar

    • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
    • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
    • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
    • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
    • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

    Haber bültenimize abone olun

    Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

    • Haber İndeksi
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Bildirimi
    • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
    • Destek
    • Bize Yazın

    © 2021 Turk-Internet.com

    No Result
    View All Result
    • Ana Sayfa
    • BİLİŞİM
    • e-TİCARET
    • INTERNET
    • TELEKOM
    • YENİ TEKNOLOJİLER
    • Hakkımızda

    © 2021 Turk-Internet.com

    Tekrar Hoşgeldiniz!

    Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

    Şifremi unuttum? Kayıt Ol

    Yeni Hesap Oluştur

    Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

    Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

    Şifrenizi geri alın

    Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

    Giriş yap
    Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.