3 gündür Telegram’ın kullanıcı sayısı da ciddi bir artış yaşandığını kaydeden kurucusu Pavel Durov, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, bu yılın ilk haftasında Telegram kullanıcı sayısının 500 milyonu geçtiğini bildirdi. Durov gizlilikle ilgili de açıklama yaptı :
“Diğer popüler uygulamaların aksine, Telegram’ın hesap vereceği hissedarlar veya reklamverenler yok. Ağustos 2013’te kullanıma açıldığımız günden beri kullanıcılarımızın özel verilerinin tek bir baytını üçüncü taraflarla paylaşmadık”
Telegram kullanıcı sayısındaki artışı da şöyle özetledi :
“Sadece son 72 saatte 25 milyon kullanıcı Telegram’a katıldı. Bunların yüzde 38’i Asya’dan, yüzde 27’si Avrupa’dan, yüzde 21’i Latin Amerika’dan ve yüzde 8’i Orta Doğu ve Afrika bölgesinden geldi. Bu, her gün 1,5 milyon yeni kullanıcının kaydolduğu geçen yıla kıyasla önemli bir artış”
Facebook Kullanıcılarına Saygı Duymalıdır
Durov, Telegram’ın Facebook için büyük bir sorun haline geldiğini çünkü WhatsApp’ın, Telegram’ın kalite ve gizlilik açısından rekabet edemediğini ve Facebook’un sahip olduğu mesajlaşma uygulamasının, WhatsApp’ın birden fazla ücretli bot kullandığını belirten makalelere atıfta bulunan gizli pazarlamaya geçtiğini söyledi. Durov, WhatsApp’ın yeni politikalarının kullanıcılardan tüm özel verilerini Facebook’un reklam motoruna aktarmalarını istediğini de belirtti.
“Facebook’un kendini Telegram’ın neden bu kadar popüler olduğunu anlamaya adamış bir departmana sahip olduğunu duydum. Düzinelerce çalışanın tam zamanlı olarak çalıştığını hayal edin. Facebook’u on milyonlarca doları kurtarmaktan ve sırrımızı bedavaya vermekten mutluyum : Saygı.
Milyonlarca insan, kullanıcıların tüm özel verilerini Facebook’un reklam motoruna aktarması gerektiğini söyleyen WhatsApp Koşullarındaki en son değişikliğe öfkeleniyor. Kullanıcıların WhatsApp’tan Telegram’a birkaç yıldır devam eden transferlerin hızlanmış olması şaşırtıcı değil.”
Whatsapp Kodunu Kasıtlı Olarak Gizliyor
Durov, iki mesajlaşma uygulamasını çeşitli açılardan karşılaştırdı. Telegram istemci uygulamalarının 2013’ten beri açık kaynaklı olduğunu belirtti. Durov,
“Şifrelememiz ve API’miz tamamen belgelendi ve güvenlik uzmanları tarafından binlerce kez incelendi.”
Telegram’ın hem iOS hem de Android için doğrulanabilir yapılara sahip dünyadaki tek mesajlaşma uygulaması olduğunu söyledi. Ayrıca WhatsApp’ın kasıtlı olarak kodunu gizlediğini veya belirsiz tuttuğunu, bunun da şifrelemelerini ve mahremiyetlerini doğrulamayı imkansız hale getirdiğine işaret etti.
Telegram için Öncelik Kullanıcıdır
Telegram için kullanıcılarının birinci öncelik olduğunu savunan Durov, çok konuşulan “Rus istihbarata ait” vs iddialarına karşı da şunları belirtti :
“Telegram’ın Rusya’da sunucusu veya ofisi yok ve 2018’den 2020’ye kadar orada engellendi. Telegram, İran gibi bazı otoriter ülkelerde hala engellenirken, WhatsApp ve diğer” sözde güvenli “uygulamalar bu yerlerde hiçbir zaman sorun yaşamadı.”
Durov ayrıca Telegram’ın uçtan uca şifrelenmiş doğasını açıkladı ve Telegram’daki her sohbetin lansmandan bu yana şifrelenmiş olduğunu söyledi. Telegram’daki gizli sohbetlerin uçtan uca şifreli olduğunu ve bulut sohbetlerinin gerçek zamanlı güvenli ve dağıtılmış bulut depolama alanı sunduğunu söyledi.
“Öte yandan WhatsApp, birkaç yıl boyunca sıfır şifrelemeye sahipti ve ardından ABD Hükümeti tarafından finanse edilen bir şifreleme protokolünü benimsedi. WhatsApp şifrelemesinin sağlam olduğunu varsaysak bile, birden çok arka kapı ve yedeklemelere güvenerek geçersiz kılındı”
Durov insanların artık mahremiyetlerini ücretsiz hizmetler karşılığında teslim etmek istemediğini söyledi:
“İnsanlar, uygulamaları önemli bir kullanıcı sayısına sahip olduğu sürece her şeyden paçayı sıyırabileceklerini düşünen teknoloji tekelleri tarafından rehin tutulmak istemiyorlar. Yarım milyar aktif kullanıcı ile Telegram, mahremiyet ve güvenliğe adanmış bir iletişim platformu arayanlar için en büyük sığınak haline geldi. Bu sorumluluğu çok ciddiye alıyoruz. Sizi hayal kırıklığına uğratmayacağız.”