Ülke çapında sevindirici bir hareket, son 2-3 yıldan bu yana çeşitli şirket ve eğitim kurumların “robotik kodlama” eğitimi konusunda aktif olmaları. Öyle ki, Anadolu’nun çok farklı illerinden robotik eğitim haberleri geliyor.
Robotlar insanlığın geleceğinde büyük bir yer kaplayacağa benziyor. Bu zaman zaman “acaba robotlar yönetimi ele geçirir mi?” Ya da “acaba robot askerler mi geliyor?” gibi çok çeşitli düzeydeki tartışmalara yol açsa da, robotların gelmesi kaçınılmaz gözüküyor.
Zaten tartışmalar bir yana, robotlar yaşlı bakımından, fabrikalarda verimliliğin artışına, insanların yapmak istemeyeceği (kanalizasyon bakımı gibi) ya da tehlikeli olan işlerden, ev temizliği gibi basit işlere, damar tıkanıklığını açmaya kadar heryerde kullanılabilir olacak.
Eğiticilerin Eğitimi
Bu tartışmalar bir yana, ülkemizin robot endüstrisinde yerini alması ve yerli robotların üretiliyor olması çok önemli ve gerekli. Ama üretim için eğitimin ve dolayısıyla da eğitici sayısının artması lazım.
İşte bu anlamda önemli bir eğitim, İstanbul Aydın Üniversitesinde gerçekleştirildi. 2 hafta sonu devam eden eğitim, bu sefer çocukları/gençleri ya da geliştiricileri değil, eğitmenleri hedefliyordu.
Özgür Özvarış ve Fatih Mehmet Çoşkun’un gerçekleştirdiği “Robotik Kodlama Eğiticinin Eğitimi” kursuna 14 kişi katıldı.
Özvarış’a hangi eğitimlerin verildiğini ve eğitimin amacını sorduk. Şunları söyledi :
Fatih Çoşkun arkadaşımla birlikte, çocuklarımızın eğitimine bir parça katkı sağlayabilmek umuduyla, eğitmen arkadaşlara Robotik biliminin bileşenlerini anlattık. Kısaca başlıklarını, temel bilgisayar ve elektronik, uygulamalı Arduino, uygulamalı makeblock Mbot, Uygulamalı Lego WeDo 2.0, Cubetto, Scratch, Google Blockly vs. şeklinde özetleyebiliriz.
Özvarış’a eğiticilerin hangi mesleklerden ve okullardan olduğunu, bu eğitici eğitimlerinin devam edip etmeyeceğini sorduk. Şöyle cevapladı.
Ebetteki ilgi olduğu müddetçe bu eğitimlere devam etmek hepimizin temennisi. Eğitime katılanların tek tek hangi kurumlardan olduğunu hatırlayamayacağım. Bir hocamınız Özel bir Kolejde satranç antrenörlüğü yaptığı, bir hocamızın Kırklareli’nde sınıf öğretmenliği yaptıkları aklımda kaldı. Ayrıca aramızda bilgi sistemleri yönetimi bölümünde üniversitede okuyan meraklı bir öğrenciden, özel bir yuvada eğitmenlik yapan bir arkadaşımız ve bir okulda buradan aldığı eğitimle ve sertifikayla öğretmen olma amacında olan geniş yelpazeden bir arkadaş topluluğumuz vardı.
Şunu söylemem gerekiyor. Eğitici grubu sanki seçilmiş de gelmişti. Herkeste harika bir heyecan ve merak vardı. Özellikle Kırklareli’nden sınıf öğretmeni arkadaşımız Demet Çırak Hanımın hafta sonu gelip bir de kurs ücretine ilaveten otel masrafını bile cebinden karşılaması, ayrıca Hatay’dan gelip aldığı eğitim ve sertifikayla hayatına yeni bir değer katmaya çalışan Tanya Duman arkadaşımızın öğrenme azmi hepimizi ayrıca etkilemişti.
Eğitmen eğitimlerinin olması gerektiğine ve üniversite gibi ciddi kuruluşların kontrolünde yetkin kişiler tarafından verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ne yazık ki ülkemiz denetimlerin zayıflığından herşeyi çok hızlı tüketiyor. Olayların için çok hızlı boşalıyor. Türkiyenin belkide eğitim gündeminin en üst sıralarında yer alan robotik eğitiminin üniversiteler tarafından sahiplenilmesi çok önemli. Umarım bizim çalışmamız güzel bir örnek teşkil eder. Daha iyi örnekleri ile devam eder. Hatta bakarsınız robotik eğitmenliği diye bir branşa doğru giden yolda bir taşta biz dizmiş oluruz.
Kurs bitiminde eğitmen arkadaşlara sertifikaları Aydın Üniversite’si tarafından dağıtıldı.
Özvarışa’a katılımcıların mesleklerini de sorduk. Şunları söyledi;
Katılımcıların kimlikleri ve amaçları heyecan vericiydi. Mesela bir kaç kişiden bahsedelim hemen;
- Özel bir kolejde fen bilimleri ve bilim uygulamaları öğretmeni olan Elif Censev Ceyhan katılım nedenini şöyle açıklamış; “Bir fen öğretmeni olarak derslerin sadece teoride kalmaması sadece sınav odaklı öğrenciler yetiştirmek yerine buna ek olarak gelişen çağımızda mutlaka ilgi ve yeteneklerini dikkate alarak uygulamaya dökülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bilim ve teknilojinin gelişmesinde fen bilimlerinin önemi göz ardı edilemeyeceginden eğitimin tüm asamalarinda fen ve matematik konuları eğitimi en büyük ağırlığı taşımaktadır. Robotik kodlama egitmenligi kursuna katılma amacim: Türkiyede milli eğitim robotik ve Kodlama derslerini artık mufredatimiza yavaş yavaş koymaya başladı ve bunun ile ilgili çalışmalar yapıyor. Öğrenciler bunu zevkli ve ilgi çekici buluyor bizde eğitimciler olarak bunu eğitimimizde kullanmalı ve geliştirmeliyiz.”
- Diğer bir katılımcı, Hatay’dan gelen Tanya Duman idi. Kocaeli Üniversitesi-Teknik Eğitim Fakültesi/Elektronik ve Bilgisayar Bölümü/Bilgisayar Öğretmenliği mezunu. Bilgeadam akademisinden Microsoft sertifikalı, System And Network – teknik çizim – Adobe grafik tasarım eğitimleri almış.
- Bilgisayar Programcılığı mezını olan Zeynep Aras, Şehit Muhammet Eymen Demirci i.o.o anaokulunda etüt derslerine giriyor.
- Funda Çalıkoğlu, Bilgisayar Programcılığı bölümü mezunu. Okuldan sonra Horoz Nakliyat ve Aras kargo şirketlerinde 5 yıl access 2.0 ve Oracle Pl-sql programlama yaptıktan sonra evlenmiş ve Aras Holdingden ayrılıp akabinde Turkcell Teknoloji de yazılım test mühendisliğinde 6 yıl çalışmış. 9 yaşında oğlum 4 yaşında kızı olan Çalıkoğlu, 2012’de ayrıldığı iş dünyasına, geçmişteki iş tecrübeleri ve çocukların eğitimine de olan ilgisini birleştirerek, yeniden başlama kararı almış. Bu sene Atatürk üniversitesi Çocuk Gelişimi okumaya başlamış. Aydın Üniversitesi Robotik ve Kodlama Eğitimi ile hedefi, okul öncesi ve sonrası çocuklara robotik, stem dersleri vermek , çocuklarda iz bırakmak.
- Sevde Sönmezoğlu, fen öğretmenliği mezunu; “Amacım bu öğrendiklerimi uygulamalı olarak öğrencilerime ve çevremdekilere anlatıp farkindalik oluşturmak. Daha sonra ilgi ve alakalarina gore yardimci olup bu konularda insanlari bilgilendirmek” diyor.
- Neşe Gürses okul öncesi ve ilk okul 1,2,3,4 sınıfları için robotik kodlama öğretmeni olma amaçlı kursa katılmış..
- Kırklareli’den katılan öğretmenimiz, Demet Çırak- MEB Sınıf Öğretmeni. Amacının, özel yetenekli öğrencilerle verimli çalışabilmek ve kendini bu alanda geliştirebilmek olarak aktarıyor.
- Özlem Bostanci fizikci, oğlu Efe’ye faydalı olabilmek ve kendisini geliştirmek icin katılmış.
- Aslıhan Öbek, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi yönetim bilişim sistemleri 4. Sınıf öğrencisi.
Gördüğünüz gibi, herbirisi kendini geliştirmek ve çevredeki öğrencilere katkıda bulunmak için bu eğitimi almışlar.
Kripto Para (BlockChain) Kodlamaları
Özgür Özvarış’ın bir çalışma sahası da, BlockChain yani Kripto Para Endüstrisinin alt yapısı. Kendisini bulmuşken, bir de blockchain kodlama tarafını soralım istedik.
turk-internet.com : Ülkemizde bazı blockchain ve kripto para girişimleri görüyoruz. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz..
Özgür Özvarış : Geçtiğimiz kış NexPara isimli BlockChain yatırımının içinde blockchain danışmanlığı yapmıştım. Mevzuattan dolayı konu atıl kalmış iştirakçilere ödedikleri paralar geri iade edilmişti.
Ayrıca genelde blockchain dünyasını, özelde kriptoparalar, özellikle ethereum ve blochain yazılımlarını araştırmaya uygulama geliştirmeye, proje fırsatlarını değerlendirmeye gayret ediyorum.
Blockchain çok dağınık bir dünya. Çok fazla ses var. Büyük aktörlerin çok ciddi yatırımları var, devletler seviyesinde bile gündem ediliyor. Hatta 2018 de son kullanıcıya bakan uçta kripto paraları duymayan kalmadı. Günlük haberlerde bile bitcoin şu kadar oldu gibi herkesin gündemine girdi.
Bu dağınıklık ve gürültü teknoloji dünyası için yeni değil. Malum Bulut bilişimde de böyle gürültüler çok olmuştu. Bizim işin özünü anlamamız ve her rüzgara yelken açmamız gerektiği kanaatindeyim.
Yazının içeriğinde dolayı detaya girmeden şunu söyleyerek sözlerimi bitireyim. Elbette blockchain her zamanki gibi batının bize empoze etmeye çalıştığı gibi herşey değil veya başka bir uçta ürün yelpazesi adına banka uygulaması, kripto para değil. Mesela Blokchainin kitle fonloması (crowdfunding) na getirdiği yenilikçi bakış açısını iyi anlamamız lazım. İlerleyen dönemde en azından ilk etapta dijital imza, diplomalar, tapular, eticaret ödeme sistemleri, yardım kuruluşları gibi bir çok uygulamanın blok zincirlerle saklanacağını tahmin ediyorum. Olayı sadece bir kripto para olarak daraltmak en büyük hata olur. Ama bir facebook’u hayal etmek bana teknolojiden uzak marvel hikayesi gibi görüyorum. Tabi nexparada yaşadım tecrübede olduğu üzere çok önemli bir noktada blockchain hukuktan ve mevzuattan ayrı düşünülemez.