Cuma, Nisan 16, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa İNTERNET TEKNOLOJİLERİ İnternet Gelişimi & Sosyolojisi Özgür İçerik

Enformasyona Erişim – Hayat Kurtarır, Güven İnşa eder, Umudu Yeşertir

Dr.Duygu Özsoy - Dr.Duygu Özsoy
27 Eylül 2020
- *ARAŞTIRMA, Eğitim, Özgür İçerik, Toplum & Sosyoloji
0
Enformasyona Erişim  – Hayat Kurtarır, Güven İnşa eder, Umudu Yeşertir
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, doğru ve güvenilir enformasyona erişimin ve enformasyonu değerlendirme becerisinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu yazıda, UNESCO’nun Covid-19 kapsamında hazırladığı kriz anlarında enformasyona erişimin önemine işaret eden hak odaklı açıklaması bağlamında benzer konuda yaşlılarla yürüttüğümüz araştırmamızın ilk bulgularını paylaşmayı amaçlıyoruz. Paylaşacağımız bulgular, TÜBİTAK’ın “COVID-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler” başlıklı özel çağrısı kapsamında desteklenen 120K613 numaralı ve “COVİD-19 Sürecinde Yaşlıların Enformasyon Arayışı ve Enformasyonu Değerlendirmesi” başlıklı araştırma projemizin ilk sonuçları.

UNESCO Bilgiye Evrensel Erişim Uluslararası Günü ve İnfodemi

Covid-19 krizi boyunca enformasyona erişim hakkı UNESCO tarafından Bilgiye Evrensel Erişim Uluslararası Gününün bu yılki teması olarak ilan edildi. Bu senenin sloganı ise “enformasyona erişim- hayat kurtarır, güven inşa eder, umudu yeşertir” olarak belirlendi. UNESCO bu temayı belirlerken enformasyona erişim hakkında iyi uygulamaların ve ilkelerin belirlenmesine ve kriz süresince enformasyona erişimin hayat kurtarmadaki rolünün saptanmasına katkı sunmayı hedefliyor (1).

Bu kapsamda 28 Eylül’de yapılacak olan kutlamalar, üye devletleri bilgiye erişim hakkı yasalarını yürürlüğe koymaya ve tam olarak uygulamaya davet etmek ve bunun kriz zamanlarında ne kadar değerli olduğunu göstermek için bir fırsat olarak görülüyor (1).

Enformasyona erişim, BM evrensel insan hakları kapsamında temel bir insan hakkıdır. Bu hak diğer başka hakların da korunmasını, demokrasinin güçlenmesini de garanti altına alır. Covid-19 pandemisi özellikle kriz anlarında enformasyonun insanlar için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteren bir süreç oldu. Doğru zamanda, doğru enformasyona erişmek salgın süresince hayat kurtaran bir öneme sahip. Sadece bireyler için değil devletler ve ilgili kurum ve kuruluşlar için de enformasyon, etkin müdahale etme, karar verme ve çözüme ilişkin politikalar üretebilmede son derece önemli.

Enformasyona erişim pozitif nitelikte bir haktır. Bu nedenle, enformasyona erişim hakkının sağlanması ve bu hakkın kullanılmasında özellikle devletlere aktif tavır almayı gerektiren önemli sorumluluklar düşüyor. Doğru enformasyona kolay ve hızlı erişimin sağlanması aynı zamanda insanların dezenformasyondan da korunmasına olanak sağlar. Dezenformasyondan korunma özellikle pandemi gibi insan sağlığını ilgilendiren kriz anlarında en az enformasyona erişim kadar hayati bir öneme sahiptir.

Salgın sırasında insanlar, salgının gelişim seyri, salgından nasıl korunulabilecekleri, hastalık belirtileri göstermeleri halinde yapmaları gerekenler, test sayıları, ölüm oranları vb. konularda düzenli, bilimsel ve anlaşılır bilgiye erişime ihtiyaç duyarlar. Sağlık enformasyonuna erişimin yanı sıra salgın sırasında uygulanan kısıtlamalar, bazı iş yerlerinin geçici olarak kapatılması, bazı kamu hizmetlerinin internet üzerinden verilmeye başlaması gibi salgının yayılmasını engellemek için alınan önlemler de hayatın pek çok alanında ihtiyaç duyulan enformasyona erişimi zorlaştırmakta ve yeni uygulamalar hakkında enformasyon edinme ihtiyacı doğurmaktadır.

Ayrıca iş yeri kapananlar, işsiz veya evden çalışmak zorunda kalanlar, sokağa çıkma yasaklarının/kısıtlamaların kapsamında olanlar gibi pandemi nedeniyle hayatı salgından farklı şekillerde etkilenen kişilerin de yaşadıkları sorunun çözümüne ilişkin üretilen politikaların bilgisine, bunların nasıl hayata geçirileceğine, kendilerine yardımcı olacak desteklere nasıl, hangi koşullarda erişebileceklerine vb. konulara ilişkin enformasyona ihtiyaçları artmaktadır. Bu nedenle salgın döneminde enformasyona erişim sadece sağlık enformasyonuna erişimle sınırlı değildir, oldukça geniş bir kapsama sahiptir.

UNESCO hazırladığı raporda (2) kamunun enformasyon ihtiyacını karşılayabilmek için devletlerin proaktif olarak hastalığın ilerleyişi, hükümetlerin bireyleri korumak için atacakları adımlar, bu adımların etkisinin en üst düzeye nasıl çıkarılacağı, krize ilişkin karar alma süreçleri, acil fonlamaların paylaştırılması, acil ekipman tedariği, hibelerin paylaştırılması, hükümet programlarına nasıl erişileceği gibi konular hakkında enformasyonun rutin bir şekilde, herkesin anlayabileceği tarzda, herkesin erişebileceği araçlarla, format ve dilde, bilimsel kanıtlara dayalı olarak sunulması gerekliliğini vurgulamaktadır.

Enformasyona erişim hakkını sağlarken başka hakların zarar görmemesi için sağlığa ilişkin verilerin kamuyla paylaşılmadan önce anonimleştirilmesi, kriz anlarındaki kısıtlamaların istisnai, geçici ve hukuka uygun olması, resmi enformasyona erişime getirilen kısıtlamaların istisnai ve kamu sağlığını koruma amacıyla orantılı olması gibi önlemler alma zorunluluğu raporda vurgulanan bir başka önemli konudur.

Raporda, bazı ülkelerin pandemiye ilişkin bilgileri aktarmada merkezi tek bir kaynak kullanması ve farklı kaynakların konuya ilişkin bilgi paylaşımını yasaklaması, pandemi süresince kamuyu bilgilendirirken bazı vatandaşlarının mahremiyet haklarını ihlal etmeleri, sağlığa ilişkin enformasyon paylaşırken pandemiye ilişkin başka alanlarda enformasyon sağlamaması farklı ülkelerin enformasyona erişim bağlamında karşılaştığı önemli sorunlardan bazıları olarak sıralanmaktadır.

Enformasyona erişim hakkı toplumun farklı kesimleri için eşit düzeyde erişilebilir olmaktan uzaktır. Pandemi öncesi dönemde yaşanan enformasyona erişimdeki farklı nedenlerden kaynaklı eşitsizlikler pandemi sürecinde derinleşerek devam etmektedir. Azınlıklar, kadınlar, yaşlılar bu eşitsizlikte genellikle dezavantajlı tarafta yer almaktadır. Enformasyona erişim ve erişilen enformasyonun nasıl değerlendirildiği, bu süreçlerde karşılaşılan problemler bu kapsamda tartışılması gereken önemli sorunlardır.

Enformasyona erişim sorunu; nasıl erişeceğini bilmeme, enformasyona erişebilmek için ihtiyaç duyulan iletişim araçlarına ve/veya bağlantıya sahip olmama, dil bilmeme, okuryazar olmama gibi engeller nedeniyle var olan enformasyonu kullanamama gibi farklı niteliklerde sorunları kapsar. Bununla birlikte enformasyona erişimin garanti altına alınması sorunun çözümü için tek başına yeterli değildir. Erişilen enformasyonun etkin olarak değerlendirilebilmesi için gereken niteliklere sahip olmama yeni sorunları da beraberinde getirmektedir. Kriz anlarında insanların enformasyona duydukları ihtiyaç arttıkça enformasyon miktarı ve buna bağlı olarak yanlış enformasyon, dezenformasyon miktarı da artar.

Salgın döneminde iyice artan enformasyon kirliliğini ve bunun hızlı yayılımını ifade etmek için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) infodemi kavramını kullanmaktadır. DSÖ Genel Direktörü, “sadece epidemi ile değil infodemi ile de savaşıyoruz. Sahte haberler bu virüsten daha hızlı ve daha kolay yayılıyor ve virüs kadar tehlikeli” sözleriyle doğru enformasyona erişememe sorununun salgının kendisi kadar önemli bir mesele olduğunu vurgulamaktadır. İnsanların enformasyona güvenilir kaynaklar aracılığıyla erişebilmesi çok önemlidir. Salgına ilişkin sınırsız miktardaki enformasyon arasından doğru enformasyon kaynağını ve doğru enformasyonu seçebilmek eğitim, medya okuryazarlığı becerisi gibi değişkenlerle ilişkilidir.

Türkiye’den Bir Araştırma: “COVİD-19 Sürecinde Yaşlıların Enformasyon Arayışı ve Enformasyonu Değerlendirmesi”

TÜBİTAK’ın “COVID-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler” başlıklı özel çağrısı kapsamında desteklenen 120K613 numaralı ve “COVİD-19 Sürecinde Yaşlıların Enformasyon Arayışı ve Enformasyonu Değerlendirmesi” başlıklı araştırma projemizde biz de enformasyona erişimin ve enformasyonu etkin olarak değerlendirebilmenin özellikle kriz dönemlerinde hayati önemini göz önünde bulundurarak araştırmamızı tasarladık.(3) (4).

Araştırmamızın amacı; 65 yaş üstü bireylerin, pandemi döneminde, enformasyon arama davranışlarını ve bu enformasyonu nasıl değerlendirdiklerini araştırmak. Yaşlılar, salgından en çok etkilenen grupların başında geliyor. Bu yaş grubunun, özellikle salgın döneminin başında uzun bir süre izole edilmeleri nedeniyle, enformasyon ihtiyaçlarının diğer gruplara oranla daha fazla artması beklenebilir.

Covid-19 sürecine ilişkin erken dönem araştırmalar, bu süreçte hem geleneksel medya hem de internet kullanımının arttığını ortaya koyuyor. Bireyler hem salgına ilişkin bilgiye ulaşmak hem de evde kaldıkları sürede zaman geçirmek için medyayı daha fazla kullanıyor. Alışveriş, bankacılık, e-devlet hizmetleri, eğitim gibi gündelik hayatı devam ettirmek için zorunlu olarak yapılması gereken işlerin ağırlıklı olarak çevrimiçi yapılmaya başlaması da iletişim araçlarına özellikle de internete duyulan ihtiyacı artırıyor. Yaşlılar özelinde konuyu ele alan araştırmamızda, yaşlıların enformasyona hangi kaynaklardan ulaştıkları, hangi enformasyon kaynaklarına ne düzeyde güvendikleri, hangi kaynakları neden daha güvenilir buldukları gibi sorulara yanıt arıyoruz.

Bunun için, 65 yaş ve üzeri bireylerle, 12 istatistiki bölgeden, Türkiye nüfusunu temsil eden 1075 kişilik örneklemden sosyo-demografik özellikleri, enformasyon erişimleri, COVID-19 öncesi ve sonrası haber/enformasyon alma tercih ve pratikleri, enformasyon eksiklikleri, COVID-19 öncesi ve sonrası mecralara/kaynaklara/içeriklere güven düzeylerine ilişkin veri topladık.

Saha araştırmasını kısa bir süre önce tamamladığımız çalışmamızın ilk bulgularına göre; katılımcılarımızın yaklaşık %56’sı kadın, %44’ü ise erkek, %37’si 75 yaş ve üzeri bireylerden oluşmakta.

Görsel 1. Demografi

Katılımcılarımızın bilgi ve iletişim teknolojileri sahipliğine baktığımızda %14’ünün radyo, %95’inin televizyon ve %13’ünün bilgisayar sahibi olduğunu görüyoruz. Erkeklerin %46’sının kadınlarınsa %43’ünün internet erişimi var. Son üç ay içerisinde internete girenlerin oranlarına bakıldığında, kadınların %31’inin erkeklerin ise %40’ının internete bağlandığını görüyoruz.

Görsel 2. Yaşlıların Bilgiye Erişim Teknolojileri

Katılımcılarımız, Covid-19 süresince, bilgiye erişmek için iletişim aracı olarak %90 gibi yüksek bir oranla televizyonu kullanırken bunu sırasıyla akıllı telefon, internet ve gazete takip ediyor.

Görsel 3. Yaşlıların Bilgiye Erişim için Medya Repertuvarı

Salgın sırasında medyadan edindiği bilginin doğruluğundan şüphe duyanların oranıysa sadece %25. Kadınların %22’si erkeklerinse %28’si medyadan edindiği bilginin doğruluğundan şüphe ediyor.

Görsel 4. Salgın Sırasında Elde EdilenEnformasyondan Şüphe Duyma Oranı

Eş anlı farklı medya repertuvarına başvuran yaşlıların, elde ettikleri enformasyonun doğruluğundan şüphe duyma oranının azlığı üzerinde düşünülesi gereken bir olgu. Kriz anlarında enformasyon miktarı kadar yanlış, çarpıtılmış, üretilmiş enformasyonun da artışı göz önünde bulundurulduğunda, edinilen enformasyonun güvenilirliğini sorgulamadaki bu düşük oran infodeminin yaygınlaşmasına dolayısıyla salgınla mücadelenin zorlaşmasına neden oluyor.

UNESCO’nun 28 Eylül tarihinde tüm dünyada kutladığı Bilgiye Evrensel Erişim Uluslararası Gününün bu yılki sloganı olan “enformasyona erişim- hayat kurtarır, güven inşa eder, umudu yeşertir” yazıyı bitirirken tekrar anımsatalım. Türkiye’de de doğru, güvenilir ve nitelikli enformasyona erişmek temel bir insan hakkıdır. Yaşlıların da bu enformasyona ulaşabilmeleri için, medya ve dijital okuryazarlığı amaçlayan kamu politikası gereklidir.

Proje Ekibi:
Prof. Dr. Mutlu Binark (Yürütücü)
Doç. Dr. Özgür Arun (Araştırmacı)
Dr. Duygu Özsoy (Araştırmacı)
Kadriye Beren Kandemir (Bursiyer)
Gül Şahinkaya (Bursiyer)

Proje ile ilgili bilgi ve iletişim için: [email protected]

Kaynaklar

[1] UNESCO announces the theme and the slogan of the International Day of Universal Access to Information 2020
file:///C:/Users/proje/Downloads/iduai2020_statement%20(1).pdf

[2] UNESCO The Right to Information in Times of Crisis
file:///C:/Users/proje/Downloads/unesco_ati_iduai2020_english_sep_24%20(2).pdf

[3] Türkiye’de araştırmasının bulguları için bakınız: YeniMedya.Wordpress.com

[4] Projenin YouTube kanalı: 120K613

Etiketler: 28 Eylül UNESCO Bilgiye Evrensel Erişim Uluslararası GünüBilgiye ErişimCOVİD-19 Sürecinde Yaşlıların Enformasyon Arayışı ve Enformasyonu DeğerlendirmesiDuygu ÖzsoyManşetMutlu BinarkTübitakUNESCO

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Dr.Duygu Özsoy

Dr.Duygu Özsoy

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Can Türe
  • “Mobilya Dosyası’nın Sonuçları, Türkiye’de İşlenen Benzeri Suçların Cezasız Kalmayacağının Göstergesi Oldu”
Can Erginkurban / ESET Ürün ve Pazarlama Müdürü
  • Eavesdropping (Telekulak) Nedir? Nasıl Tespit Edilir? Önlenebilir mi?
Fusun S.Nebil
  • Gece Yarısı Yayınlanan Kripto Para Yönetmeliği, Ödemelerde Kullanılmasını Yasakladı
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Yeni Avrupa Dolaşım Yönetmeliği: Gizli Sorunlar
Mehmet Taşnikli
  • AB Komisyonu ‘Yüksek Riskli’ Yapay Zekayı Durduracak Düzenleme Getiriyor
Melike Beykoz
  • Koronaya İnat Teknolojiyle Ömür Uzuyor

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Türk Kripto Borsaları, Bakanlığın Haciz Taleplerini Yerine Getiriyor
  • 533 Milyon Facebook Kullanıcı Bilgileri 30 Bin $’a Satılmış
  • Neuralink, Beynine İşlemci Takılmış Maymunun Videosunu Yayınladı
  • Trendyol (Alibaba), Rekabet Kurumu’ndan Yönetici mi Transfer Ediyor?
  • Facebook, Geri Kalmış Ülkelerdeki Liderlerin Manipülasyon Yapmasına İzin mi Veriyor?

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

HAFTANIN KELİMESİ

YAZILIM

(İng. Software, Fra. Logiciel)

Bir bilgi işlem dizgesinin işleyişi ile ilgili bilgisayar izlencelerinin, yordamların, kuralların ve gerektiğinde belgelemenin tümü.

İngilizce “Software” sözcüğü “hardware” sözcüğünün karşıtı olarak türetilmiştir. “Hardware” yani hırdavat ya da donanım olarak bilinen fiziksel cisimlerin değişmezliğinin aksine yazılım değişkenlik gösteren esnek yapısıyla karşımıza çıkmaktadır.

1950’lerin sonundaki ilk bilgisayarlarda kullanılan yazılımlar bilgisayarın komut, veri ve işlem panellerindeki yuvalara takılıp çıkarılan kablolarla hazırlanmaktaydı. Lehimlenmeden, yani sabitlenmeden yapılan programlardan (izlencelerden) dolayı “software” olarak adlandırılmıştır. 1966 yılında “software” karşılığında Aydın Köksal tarafından Türkçe “yazılım” sözcüğü kullanılmıştır. Bu sözcük dünyada “software” karşılığında İngilizce dışında kendi ana dilinde (Türkçe’de) kullanılan ilk sözcüktür. Türkçe’den 8 yıl sonra 1974 yılında Fransızlar da kendi dillerinde “logiciel” karşılığını kullanan ikinci ulus olmuştur.

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.3k Takipçis
  • 390.5M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT