• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOM TEKNOLOJİK MEVZUAT - HUKUK Devlet & eDevlet

Gelin Türkiye’yi İnternete Taşıyalım!

3 gün 7 paralel salonda süren konferans sırasında toplam 73 oturum yapıldı. Bunların 19'u açık oturum/çalışma grubu, 18 eğitim semineri, 23 bildiri, 4 forum ve 10 firma sunum oturumu ve toplam 55 bildiri sunuldu. Kapanış oturumunun konusu ise E-Türkiye forumu oldu.

Nihal Mete-Nihal Mete
14 Kasım 2000
-Devlet & eDevlet
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

blank9 – 11 Kasım tarihinde İstanbul’da gerçekleşen VI. Türkiye İnternet Konferansı’nın açış konuşmasını yapan inet-tr Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akgül, bu konferans dizisinin, Türkiye İnternetinin tüm parçalarını biraraya getirmek isteyenlerin, bilgi ve deneyim paylaşanların, ortak sorunlarımızı tartışarak ortak akıl üretmeye çalışanların, İnterneti tanıtmak, büyütmek ve bu yolla toplumsal fayda sağlamaya çalışanların sinerjisini yaratmayı amaçladığını söyledi. Akgül’ün konuşmasının geniş bir özetini sunuyoruz: “Bu çabanın dışında kalanlar İnternetin ruhunu ve önemini kavrayamayanlardır.

Bu konferans dizisi, İnternetin karanlık günlerinde, 1995 de mütevazi bir

şekilde Bilkentde başladı. Sırasıyla Yeditepe, ODTÜ, İTU ve Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde büyüdü.

Bu gün, İnternet önde gelen firma ve sivil toplum orgütlerinin ortaklığı ile amacına biraz daha yaklaşmıştır. Bu konferansta özellikle, toplumun gündemine İnterneti yerleştirmek ve çekirdek Eylem planını kapanış oturumu olan E-türkiye forumunda oluşturmayı umuyoruz, en azından hayal ediyoruz.

Bizler, İnternet sektörü olarak, İnternet ve temsil ettiği teknolojilerin, insanlığı yeni bir toplum biçimine götüren devrimsel bir değişimin, Avrupa Birliğinin de söylediği gibi, sanayi devriminden sonraki en önemli gelişme olduğunu ve herkesi etkisi altına aldığı inancındayız. Etkileri açısından, matbaa, telefon, elektrik ve demiryollarını aşan bir boyutta olacağını düşünüyoruz. Yaşamın tüm boyutlarını, üretim, pazarlama, müşteri ilişkileri, ar-ge, çalışma saatleri ile çalışma yaşamı, eğitim, sağlık, turizm, eğlence, medya ve kamu hizmetlerini köklü bir şekilde değiştirmeye başladığını, bireysel gelişmeye sunduğu olanaklar, zaman ve mekan farkını yok etmesi nedeniyle, bireyi, entelektüel emeği öne çıkartması ile toplumsal ve siyasal yaşamı sarsmaya başladığını görebiliyoruz.

Hukuk, kişisel haklar, entellektüel haklar, vergi gibi konularda pandoranın kutusunu yeni açtığımızı kolayca söyliyebiliriz. İnternet gelip geçiçi bir dalga değil, artık bizimle birlikte olan, yaşamımızı sürekli değiştiren, onu kullanmakta, kendimizi uyarlamakta geç kalırsak, faturasını çok ağır ödeyeceğimiz bir olgudur. Bu tek tek kişiler, kurumlar ve ülkeler için de geçerlidir. İnternet bir tercih meselesi değildir; dünya ile rekabet etmek isteyen, Avrupa Birliği’ne girmek isteyen Türkiye için kaçınılmaz bir zorunluluktur. Matbaa ve sanayi devrimini kaçıran Türkiyenin, onlardan daha da önemli İnternet devrimini kaçırma tehlikesi ciddi olarak vardır.

Dünyada şu anda 400 milyon civarında kullanıcı, 30 milyonu aşkın alan adı, 20 milyon civarında web, 100 milyon civarında İnternete sürekli bağlı bilgisayar, 2.5 milyar civarında web sayfası var.

Türkiye’de ise 1 milyona yakın abone, 2 milyon civarında kullanıcı, 100 bin civarinda sürekli bağlı bilgisayar, 25 bin civarında alan adı ve 15 bin civarında web olduğunu tahmin ediyoruz. Yurt dışında TR dışında var olan weblerin sayısını bilmiyoruz. Kabaca, Türkiye dünya İnternetinin %0.5’inden daha küçük.

Dünyada geniş bir yelpazede ABD’den Kore’ye, Singapur’dan İrlanda’ya ülkeler, İnternet’in hayati önemini kavramış, Ulusal eylem planları yapmışlar, çeşitli mekanizmalar kurmuşlar, İnternetin ekonomide yerini artırıcı, iş gücünü bu teknolojilere göre yetiştiren, e-ticaretin önünü açan çabalara bilinçli bir şekilde girmişlerdir.

Türkiye İnterneti, diğer tüm süreçlerde de gözlenen bir şekilde hep kafasını gözünü yara yara gelişti. Ancak, çağı yakalamak isteyen Türkiyenin bu duruma tahammülü olamaz. Son yıllarda özel sektör İnternetin stratejik önemini kavramış ve ciddi para yatırmaya başlamıştır. Kullanıcı sayısına ve toplumda ilgide önemli bir sıçrama olmuştur. Kamuda TUENA, ETKK, İnternet Üst Kurulu, KamuNet, TBMM Bilgi Grubu gibi çeşitli yapılanmalar oluşmuştur. Durumu serinkanlılıkla değerlendirirsek, İnternet resminin bazı parçalarının silik olduğunu görürüz:

– Dünya ile bütünleşme bağlamında, temsil ettiği potansiyel ile ülkenin gündeminde İnternet yok,

– Söylenenlere değil de dokümanlara ve yapılan işlere baktığımızda, İnternete yönelik, ülke boyutunda sahiplenme, dişe dokunur eylem planı ve proje yok,

– Esas olarak okullar, kütüphaneler, Kobi’ler, ve Kamu’da sınıfta kalmış durumdayız,

– İnsan gücü açığımız had safhada,

– İnterneti üretim için kullanmada pek başarılı değiliz,

– Altyapı ve işletim sorunlarımız hala devam ediyor.

Peki ne yapmalıyız? Konferansın kapanış oturumu, ‘e-Türkiye Forumu’nda Mustafa Akgül önerilerini şöyle sıraladı:

– Ulusal Boyutta kamu ve tüm ülke için farklı parçaları olan, ve özel sektör, STK’lar, ve üniversiteleri de kapsayan, saydam katılımcı örgütlenme. Bu iyi düşünülmüş ve iyi formüle edilmiş, yaşayacağı ve verimli olacağı yeterince iyi öngörülmüş bir bakanlık olabilir,

– Takvime bağlı, ölçülebilen hedefleri olan, 6 ayda bir güncellenen, esnek bir ulusal eylem planı,

– Veri iletişiminin hızlı rekabete açılması ve ülkenin İnternete yatırım yapması,

– İnsan gücü açığı konusunda radikal kararlar:

– Öğretim üyeliği cazip olmalı

– Üniversiteler yeniden yapılandırılmalı, kontenjanlar bilgi teknolojileri lehine

değiştirılmelidir. Gerekirse, öğretim üyeleri yeniden eğitilmelidir.

– Teknik formasyonu olan işsiz üniversite mezunları bilgi teknolojilerinde yeniden

eğitilmelidir, devşirilmelidir.

– Üniversiteye giremeyenler için Bilgi Teknolojilerinde özel programlar oluşturulmalıdır.

– İnterneti katılımcı yönetim, toplumsal denetim ve saydamlık için öncelikle kullanmaya başlamalıyız.

Türkiye’de İnternetin önemini kavramış, bilgi , beceri ve sermaye sahibi azımsanamaz bir kitle var. Mesele, yeterli işbirliği ve koordinasyonla toplumun gündemine girip, ulusal boyutta etkili olabilmek ve giderek Türkiye’yi İnternete

taşıyabilmektir. Gelin el birliği ile ortak aklımızı oluşturalım, güçlerimizi birleştirelim, ülkemizi e-türkiye olma ve dünya ile rekabete girme ve bütünleşme

sürecine güçlü bir ivme verelim. Gelin beraberce, Türkiyeyi İnternete taşıyalım.

3 gün 7 paralel salonda süren konferans sırasında toplam 73 oturum yapıldı. Bunların 19’u açık oturum/çalışma grubu, 18 eğitim semineri, 23 bildiri, 4 forum ve 10 firma sunum oturumu ve toplam 55 bildiri sunuldu.

İnternet Devrimini Kaçırmamalıyız

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof Dr. Sabih Tansal da internetin sanayi devrimine eşdeğer bir devrim yarattığına dikkat çekerek, “Sanayi devrimini kaçıran ülkemizin internet devrimini de kaçırmaya tahammülü yoktur” dedi. Prof. Tansal, bu konuda bir ulusal eylem planına da ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

AB Komisyonu Temsilcisi Horst Forster da Türkiye’nin bir E-Türkiye Projesi oluşturması gerektiğini söyledi. Avrupa’da uygulamaya konulan E-Avrupa Eylem Planı çerçevesinin daha ucuz, hızlı ve güvenli internet ortamını hedeflediğini kaydeden Forster, AB’de bilgi ve iletişim teknolojileri alanında 3.6 milyar euroluk bir Ar-ge programının başlatıldığını da bildirdi.

Forster, Türkiye’ye yönelik önerilerinde sadece teknolojiye değil insanlara da yatırım yapılmasının gerekliliğine dikkat çekerek, aşama aşama tüm okullara internet bağlantısının yapılması gerektiğini kaydetti.

ISS’ler adına söz alan Burak Cedetaş, e – Türkiye için önerilerini üç başlık altında topladı: 1) İnsan gücü yetiştirmeye dönük 8 aylık bilişim kursları düzenlenmeli. 2) Altyapı sorunlarının Telekom özelleştirilmesiyle çözülmesi. Sektöre hizmet serbestisinin getirilmesi. 3) İnternetin ilkokullara sokulması.

TÜSİAD’ın görüşleri ise şöyle özetlendi: “Girişimciliğin teşviki, sektörde tam rekabet, AB’ne entegrasyon, internet girişimcisi gençlerin risk sermayesine ulaşabilecekleri yapıların ortaya çıkarılması. Yönetim ve pazarlama bilgisinin sektöre girmesi lazım. Telekom özelleştirilmeli, tam liberasyon ortamına geçilmeli. E – Europa 2002 Action Plan gibi bir planın da Türkiye için hazırlanması gerekiyor.”

Türkiye Bilişm Vakfı’nın forumda dile getirdiği öneriler ise şöyle: 1) İletişim altyapısı ucuz, hızlı, güvenli hale getirilmeli. Telekom özelleşmeli. 2) Öğrenci ve araştırmacı yetiştirilmeli. 3) Elektronik kimlik kartı uygulaması başlatılmalı. 4) Eğitim sistemiyle bilgi ekonomisi kavratılmalı. 5) İş süreçleri internete taşınmalı. 6) Sağlık, eğitim hizmetleri ağa taşınmalı.

Türkiye Kütüphaneciler Derneği’nin görüşleri: 1) Basılı kaynaklara internet ulaşımı sağlanmalı. Kütüphane web sayfalarının sayısı artmalı. 2) Katma değerli bilgi hizmeti verilmeli. 3) Halk kütüphanelerine aktif rol verilmeli. 4) Toplumun bilgilenmesi için konferanslar düzenlenmeli. 5) İnternetten yoksulların halk kütüphaneleri aracılığıyla faydalanması sağlanmalı. 6) Devlet arşivleri internete taşınmalı.

Etiketler: Haber

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

SEÇİM/SANDIK GÜVENLİĞİ

14 Mayıs 2023 Seçimi için - Seçim ve Sandık Güvenliği

DEPREMDE HABERLEŞME SIKINTISI

6 Şubat 2023 - Kahramanmaraş Merkezli Deprem Sırasında Yaşanan Haberleşme Sıkıntısına Dair Bilgiler

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Picus: ODTÜ Kampüsünden Globale Uzanan Bir Başarı Hikayesi
blank
Fusun S.Nebil
  • Seçmen Sayısı Nüfusa Göre Neden 6,7 Milyon Fazla?
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Telekomünikasyon Konsolidasyonu İspanya’dan mı Başlıyor?
blank
Mehmet Taşnikli
  • AB’deki Telekom Firmaları, 5G’ye Geçerken İnternet Devlerinden Para İstiyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Köy ve Mezralara Temsilci ve Müşahid Göndermek Lazım
  • Sosyal Medyadaki Hile Bilgileri ve sts.chp.org.tr Üzerine Notlar
  • Onursal Adıgüzel Görevden Ayrıldığında, Sorun Biter mi?
  • Kabahat Çobanın Oyunda mı?
  • İnternet Kısıtlamaları Olursa, Nasıl Aşarız?

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.