Cuma, Şubat 26, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ Operatörler

Hint Telekom Şirketi Jio Nasıl 72 Milyar $’lık Değere Ulaştı?

Fusun S.Nebil - Fusun S.Nebil
22 Şubat 2021
- *ŞİRKET HABERLERİ, 3G / 4G / 5G Gelişmeleri, Günlük Haberler, Regülasyon, Vergi
0
Hint Telekom Şirketi Jio Nasıl 72 Milyar $’lık Değere Ulaştı?
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Telekom sektörü tüm dünyada internetin yaygınlaşmaya başladığı 1990’ların ikinci yarısından itibaren büyük bir devinime girdi. Bu devinimin içinde sektörün kendisi geliştiği gibi, başka alt sektörlerin açılmasını ve gelişmesini de sağladı. Öyle ki  zaman içinde, aynen elektrik, su gibi hayatın bir gerekliliği olsa da ikinci plana düştü. Günümüzde para kazanan sektör telekom şebekesi kuran ve işletenler değil, telekom şebekesin üstüne kurulan işler. Ne demek istediğimizi örneklemek için elimizde ilginç bir örnek olan “Jio Platforms” var.

Bunu anlatıyoruz çünkü Türkiye’de 1980’lerde yükselişe geçen telekom sektörü, 80’lerin sonunda uydu işletmeciliği (Türksat), 90’larda kablo TV, mobil telefon (GSM) işletmeciliğinin önünü açarak gelişti. Ama son 20 yılda yani aslında serbestleşme ve özelleştirme ile daha çok gelişeceği düşünülen bir çağda, tam da AKP döneminde bu sektörün gitgide gerilemesini görüyoruz. Bunları da 3.bölümde grafikleri ile sunacağız.

2 hafta evvel bildiğiniz gibi, mobil telefon sektöründen alınmakta olan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) Cumhurbaşkanlığı kararı ile bir anda % 33,3 zam gördü. O günlerde telekom sektöründeki vergileri incelemiştik. Ancak daha sonra bu olaya daha geniş bir perspektiften bakalım dedik. 4 bölümlük bir yazı dizisi planladık. Böylece telekom alanında neler olup bittiğini daha yakından anlayabilirsiniz.

İlk bölümünde zaten bugün mobil telefon sektöründe –konuşma tarafındaki– vergileri tablo halinde sunduk[1]. Böylece sektörün üzerindeki yükleri ve yatırım yapamamalarının bir nedenini (hepsini değil) görebiliyoruz.

İkinci bölümü aşağıda okuyabilirsiniz. Burada size, 2 şey anlatıyoruz. Birincisi dünya telekom sektörünün çoktandır mücadele ettiği bir “kayma” ve sıkıntı var. Ama ikincisi bunun aşılabilir olduğunu, bir Asyalı telekom firmasının nasıl değer kazandığını  göstererek anlatmayı deneyeceğiz.

3.bölümde Türkiye’deki telekom firmalarının yıllar içindeki gelirlerini ve yatırımlarını grafiklerle sunacak ve yorumlayacağız. Son bölümde ise diğer ülkelerdeki telekom sektörü vergilerini karşılaştırmalı olarak dikkatlerinize getireceğiz.

Burada herkesin ilgilenmesi gereken bir husus şu : Telekom sektörü sadece orada bir grup insanın ve firmanın yaptığı bir iş değil. Özel ya da iş hayatımızı, eğitimimizi ve güvenliğimizi etkileyen bir iş. Bununla hepimizin yakından ilgilenip, ne olup bittiğine bakmamız gerekiyor.

12,5 Yılda 2 Telekom Firmamızın Borsa Değeri 3’de Bire Düştü

Türkiye’nin 2 büyük telekom firması, borsa değerlerini (Türk Telekom’un halka arz edildiği 15 mayıs 2008’den itibaren) aşağıda görüyorsunuz. 2 devin (Turkcell + Türk Telekom) 2008’de toplam 22.9 milyar $ olan değeri, kasım sonunda 7,60 milyar $’a yani 12,5 yılda 3’de bire düşmüş.

Peki neden?

(Telkoder – aralık 2020 raporundan alınmıştır)

Bu yazının 3 ve 4.bölümlerinde bunun Türkiye’ye özel (aşırı vergi, kötü yönetim vs gibi)  nedenlerini daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Ama telekom işletmeciliğinin –özellikle son 10 yılda– Türkiye’nin yanısıra dünyada da ters giden bir çizgisi var. Bunu da atlamadan anlatmak isteriz.

Telekom sektörünün dünyada da geriye gitmesinin en önemli 2 temel nedenini, mobile kayış ve mobilde de sesin ayağının altındaki halıyı çeken “uygulama bazlı” internet devleri (OTT) diye özetleyebiliriz [2].

Önce cep telefonlarımızdan kullandığımız ama sonraları masa üstüne (laptoplara) genişleyen bu uygulamalar,  bize operatörlerin yaptığı altyapı yatırımları sayesinde ulaşabiliyor. Bu internet devleri, operatörlerin altyapıları (ve de başka bir seride anlatacağız, gazetelerimizin içerikleri) sayesinde para kazanıyorlar. Buna karşılık, bu uygulamalar altyapı (ve de içerik) yatırımına katkı yapmıyor.

Altyapı yatırımlarını gerçekleştiren telekom operatörleri ise, şebekelerini yoğunlaştıran (oyun, müzik, video vs) ve hatta giderek gelir kapılarını kapatan bu uygulamaların karşılandığı bir iş modelini yürütmeye çalışıyorlar. Örnek mi; SMS’in ve hatta sesli aramanın yerini alan anlık mesajlaşma uygulamaları (Signal, Telegram, Whatsapp vs).

Telekom operatörleri bu konuda son 10 yılda şikayetlerini yüksek sesle dile getirseler ve OTT diye tanımlanan bu uygulama dünyasından “müşterilerinin kullandığı bandwidth başına para isteme” gibi modeller ileri sürseler de, çoğunluğu ABD merkezli olan bu uygulamalar böyle çözümlere yanaşmıyor.

Eeee o zaman ne olacak?

Hintli Jio Platforms  72 Milyar $ Değere Nasıl Ulaştı

Dünyadaki tüm telekom operatörleri uzun zamandır bu konuyu tartışıyor. Bizim bu konuya cevap verme iddiamız yok. Ama yeni pazara çıkan bir telekom firması hayli ilginç. İş modelini farklı kurduğu için de 6 ay içinde değeri yükseldi. Bunu örnekleyelim istiyoruz;

Jio Platforms –kısaca Jio– Mukesh Ambani tarafından kurulan Mumbai merkezli bir telekomünikasyon şirketi [3]. Hindistan’da ulusal bir LTE ağı işletiyor. 2035 yılına kadar Hindistan’daki 22 bölgede 850 Mhz ve 1800 Mhz spektrumlarına ve Hindistan tamamında 2300 Mhz spektruma sahip.

2007’de Ahmedabad’da genişbant servisi vermeye başlamış. 2010’da Reliance % 95’ini satın almış. 2015’de ülke çapında servise başlayacağını duyurmuş.

Ekim 2019’da kurulan Reliance Industries Ltd (RIL), Jio dahil sayısal (dijital) işler için holding firması olarak oluştu. Şirketin derin denizaltı gaz-petrol işleri de var. Sayısal işler adını kasım 2019’da Jio Platforms olarak değiştirdi. Bu şirketin ortaklarından ikisi de % 9,99 ile Facebook ve % 7,73 ile Google. Büyük ortak RIL % 67 hisseye sahip.

Jio platforms içinde yer alan Jio soft, 31 Aralık 2020 itibarıyla 410.8 milyon abone ile Hindistan’ın en büyük ve dünyadaki üçüncü en büyük mobil şebeke operatörü. 2020 son çeyrekte toplam geliri 3,1 milyar $, EBITDA’sı 1,2 milyar $ ve net kar’ı 477 milyon $ [3]

Şirketin pazar değeri mayıs 2020’de 72 milyar $’a ulaşmış [4].

Jio Neyi Farklı Yapıyor?

Şirkete yatırımcıların tarafından bakıldığında, devamlı yatırım yapan yani yüksek sermaye gerektiren  bir şirket ve gelir modeli doğrusal. Peki neden değeri 72 milyar $?

Jio’nun farklı yaptığı şu; sadece “ses”ten kazanacağım diye beklemiyor. Zamanın gereğini yakalamış durumda. Bir yandan en son teknolojiye sürekli yatırım yaparken, bunun için sermayesini arttırırken, tek bir abone tabanından çoklu servisler, çoklu gelir akımı yaratıyor. Bu konunun bir boyutunu, 4 sene önce yazdığımız yazıda dile getirmiştik [5].

Jio müşterilerine mobil genişbant, Jio Fiber, akıllı telefon cihazları ve wi-fi hizmetleri yanısıra çok çeşitli uygulamalar sunuyor. Bunların arasında, JioCinema – video, JioTV – akışık yayın uygulaması, JioMeet – Video konferans uygulaması, JioGameslite – online oyun, JioNews – gazete ve magazin servisi, JioChat (mesajlaşma uygulaması) gibi çok sayıda uygulama ve yanısıra market dağıtım servisi ile ödeme sistemleri de bulunuyor. Bunların çoğu satın almalar yoluyla bünyesine eklediği uygulamalar. Bir uygulamalar networkü yaratıyor.

Bu aynı zamanda son zamanların popüler terimi olan “Süper Uygulama”[6] anlamına geliyor. Yani platform bazlı iş modeli. Tek bir “süper” adı verilen uygulamanın içinden –dışarı çıkmadan– pek çok uygulamaya ulaşmak bunun bir tanımı. Bu strateji, kullanıcı etkileşimini artırıyor. İçerik ve hizmet eko sistemlerini güçlendiriyor ve bunun sonucunda da çoklu para kazanma seçenekleri sunuyor.

Jio Platforms, abone verisi odaklı bir model. Aynen Google, Facebook gibi elinde çok sayıda tüketici verisi var. Bu tüketici verisini, en son teknoloji ve bulut bilişim yoluyla çoklu hizmete yönlendirebiliyor. Üstte de dediğimiz gibi bir müşteriden, bir çok gelir yaratıyor. Üstelik bu gelir modeli, Amerikalı uygulamaların “reklam bazlı” modeline karşı, “ödeme ve ticaret” bazlı bir model.

Ayrıca devamlı yatırım yaptığını söylemiştik. Teknoloji start-uplarına yaptığı yatırımın yanında video içeriği, müzik, doğal dil işleme ve uzaktan çalışma konularına yatırım yaptığı görülüyor.

Tivibu – Fizy’nin ya da Diğer Farklılıklar Neden olmuyor?

Bu yazıyı okuduğunuzda 2 soru sorabilirsiniz.

  1. Ama Jio’nun abone tabanı 480 milyon olunca değerinin 72 milyar olması normal olabilir mi? Öncelikle ARPU’su yarı yarıya düşük. Bizim ülkemizde ARPU (mesela Turkcell’de) 50 TL’lere yaklaşırken, Jio’nun son çeyrek raporuna göre ARPU’su 14 TL civarı. Yani neredeyse 4 katı. [5] [7]
  2. Bizim operatörlerimizin de Fizy, Tivibu, BİP gibi uygulamaları var : Doğru ama bu uygulamalar olayın merkezinde gözükmüyor. Jio’nun farkı şebekeyi merkeze koymak yerine, bir araç olarak kullanması. Zamanın ruhuna uygun olarak merkeze bu OTT uygulamaları almayı düşünmek lazım. Eğer almış olsalardı; hayatına Spotify ile aynı dönemde başlayan Fizy ve Netflix’in internet üzerinden yayınlandığı günlerde başlayan Tivibu bugün dünya liderliğine oynuyor olurdu. Oysa dünyayı bırakın, ülke içinde bile yaygınlıkları soru işareti.

Yani şirketin değerini belirleyen “vizyon sahibi yöneticiler”. Böyle olunca şirketin ARPU’su düşük de olsa değeri 70 milyar $’lara fırlayabiliyor. Telekom sektörümüzün gelişemiyor olması sadece ilgili işletmecilerin değil, birey ya da eğitim en başta diğer sektör firmaları dahil hepimizin sorunu olmalıdır.

 

[1] Pandemi döneminde “Özel İletişim Vergisi”ni bırakın artırmayı, “sıfıra” indirmek gerekir

[2] Wiki-Turk : OTT

[3] Jio Platforms

[4] GSM Firmaları Mobil Oyun Pazarında Ne Yapıyor?

[5] CONSOLIDATED RESULTS FOR QUARTER ENDED 31ST DECEMBER, 2020 (9 aylık Finansal Performans (sayfa 7)

[6] Wiki-Turk : Super Uygulama (Super App)

[7] Wiki-Turk : ARPU

Etiketler: BorsaJioManşetSuper UygulamaTürk TelekomTurkcell

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Fusun S.Nebil

Fusun S.Nebil

Detaylı bilgi için aşağıdaki dünya işaretini tıklayınız.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Can Türe
  • “Mobilya Dosyası’nın Sonuçları, Türkiye’de İşlenen Benzeri Suçların Cezasız Kalmayacağının Göstergesi Oldu”
Fusun S.Nebil
  • ABD’de Federal Rezerv’in Sistemleri Çöktü
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Yeni Avrupa Dolaşım Yönetmeliği: Gizli Sorunlar
Mehmet Taşnikli
  • Akamai, Komuta/Kontrol Sunucusuna Blok Zincirden Ulaşan bir Botnet Buldu
Melike Beykoz
  • Nesnelerin İnterneti 5G’siz Olmuyor
Soykan Özçelik
  • WhatsApp’ı Bırakma Zamanı Geldi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Nesnelerin İnterneti 5G’siz Olmuyor
  • Facebook Engelledi, Avustralya Haber Siteleri Rekor Sayıda Yüklendi
  • IBM, Watson Health’i Satmayı Düşünüyor
  • Whatsapp Rekabet Kurulu Kararı Sonrası Yeniden Aynı Veri Aktarımını Yapacağını Açıkladı
  • Hint Telekom Şirketi Jio Nasıl 72 Milyar $’lık Değere Ulaştı?

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

TEKNOPOLİTİK – YOUTUBE

SON YAYIN

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.2k Takipçis
  • 387.3M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.