Türkiye’nin YÖK tarafından onaylanan ilk sanal üniversitesi bu yıl öğrenci alacak. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç ve programa destek veren Microsoft Türkiye’nin Genel Müdürü Haluk Maga İstanbul Ceylan Inter Continental Otel’de düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin ilk sanal üniversitesi hakkında bilgi verdiler.
Microsoft işbirliği ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından açılan “Bilgi Yönetimi” bölümündeki derslerin tamamının internet üzerinden verileceğini belirten Haluk Maga, “Bilgi Yönetimi Bölümü Türkiye’deki temel bilgisayar becerilerine sahip işgücü açığı nedeniyle oluşturuldu. Bu bölümden mezun olanlar Microsoft’un dünyada en fazla tercih edilen masaüstü, veri tabanı ve işletim sistemi programları konusunda uzman kişiler olacaklar. Microsoft Türkiye olarak Anadolu Üniversitesi’nin sanal ortamdaki eğitim atağına destek veriyoruz. Anadolu Üniversitesi ile imzalayacağımız işbirliği anlaşması kapsamında, öğrenciler kayıt sırasında eğitimde kullanılacak Microsoft ürünlerine sahip olacaklar. Microsoft Türkiye, daha önce olduğu gibi bundan sonra da eğitime verdiği desteği sürdürecek. Anadolu Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde Bilgi Yönetimi programının teknolojik altyapısı da Microsoft Windows 2000 Server ve Exchange 2000 üzerinde çalışacak” dedi.
Prof. Ataç: Çağ internet çağı
Rektör Prof. Dr. Ataç ise çağın artık “internet çağı” olduğunu belirterek “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde Bilgi Yönetimi Önlisans Programı’nı öğretime açarak, 20 yıla yakın süredir televizyon ve diğer destekleyici araçlarla üstlenmiş olduğumuz önemli misyonu 21. yy’da da internete dayalı teknolojilerle sürdürmeye kararlı olduğumuz göstermeyi amaçlıyoruz. Türkiye’nin internete dayalı ilk önlisans programı olan Bilgi Yönetimi programı kurumsal bilgiyi yeni teknolojilerle işleyebilme becerisine sahip işgücü açığını kapatmayı hedeflemektedir. Bu amaçla Microsoft Türkiye ile işbirliği yaptık. Bu program, Microsoft Türkiye’nin yazılım desteği ve kitap desteği olmasaydı bu kadar uygun koşullarda hayata geçirilemezdi. Katkılarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Bilgi Yönetimi Uzmanları yetişecek
Bilgi Yönetimi’nden mezun olacak öğrenciler, işletme ortamlarında bilgiyi oluşturmak, bilgiye erişmek, bilgi üzerinde işlemler gerçekleştirerek bilgiyi dönüştürmek, iletmek ve saklamak gibi temel işlemleri rahatlıkla yapabilir duruma gelecekler. Öğrenciler uygulamalı derslerde kişisel ve kurumsal iş yazılımlarını, birlikte çalışma sistemlerini ve intranet ortamındaki iş akışı sistemlerini kullanma becerileri kazanacaklar.
Bilgi Yönetimi’ne ÖSYS ile öğrenci alınacak
Bilgi Yönetimi’ne programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) ile 500 öğrenci alınması planlanıyor. Öğrencilerin 2001-2002 öğretim yılında kayıt yaptırabilmek için Eşit Ağırlıklı ÖSS Puan türünde en az 105 puan almaları gerekecek.
Öğrenciler eğitim süresi iki yıl olan Bilgi Yönetimi’nden mezun olmaları için toplam 96 kredi tutarındaki 16 dersi tamamlayacaklar. Öğrencilerin programdaki derslerin dönem sonu sınavlarına katılabilmeleri için internet üzerinden gerçekleştirilecek ödev ve yoklamaların ¾’üne katılmaları gerekecek. Öğretim dili Türkçe olan programdaki yabancı dil dersi ise İngilizce. Öğrenciler bu programa ait ara sınav, dönem sonu sınavları ve bütünleme sınavlarına Fakülte tarafından belirlenen illerde girecekler. Programdan mezun olanlara Açıköğretim Fakültesi Bilgi Yönetimi Programı Önlisans diploması verilecek.
İnternet üzerinden katılım
Programdaki derslerin bir bölümüne internet üzerinden katılım zorunlu olacağı için öğrencilerin öğretim süresi boyunca bir PC’ye ve internet erişimine sahip olmaları gerekecek. Öğrencilere kayıt sırasında uygulamalı derslere ait kitaplar, uygulama CD-ROM’ları ve Microsoft Windows 2000 Professional ve Office 2000 Professional (Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Access) yazılımları verilecek. Öğrenciler dönem boyunca dersleri internet ortamında çalışacaklar ve danışman öğretim görevlileriyle her gün internet üzerinden e-posta, sohbet ve forum aracılığıyla iletişim kurabilecekler.
Bilgi Yönetimi’nin ilk yılında verilecek dersler:
Daha fazla bilgi için: http://bilgi.anadolu.edu.tr
Microsoft Hakkında Bilgi:
Her zaman, her yerden ve her cihazdan
Kişisel ve iş amaçlı bilgisayar yazılımları alanında dünya lideri olan Microsoft, 1975 yılında kuruldu. Şirket, ‘her zaman, her yerden ve her cihazdan’ kullanılan mükemmel yazılımlarla kullanıcıların PC’lerin gücünden tam olarak yararlanması için gerekli ürün ve hizmetleri geniş bir yelpazede sunuyor. 1993 yılından bu yana Microsoft, Türkiye’deki bilgisayarlaşma sürecine yoğun bir eğitim ve destek programıyla katkıda bulunuyor.
Anadolu Üniversitesi Hakkında Bilgi
Anadolu Üniversitesi 1958 yılında Eskişehir’de kurulmuştur. Eczacılık, Edebiyat, Eğitim, Fen, Güzel Sanatlar, Hukuk, İletişim Bilimleri, İktisadi ve İdari Bilimler ile Mühendislik Mimarlık Fakültelerinde örgün eğitim; İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakültelerinde ise uzaktan öğretim sistemi uygulanmaktadır. Üniversite bünyesinde Devlet Konservatuarı, Beden Eğitimi, Endüstriyel Sanatlar, Engelliler Entegre, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Sivil Havacılık Yüksekokulları lisans eğitimi verirken; Bilecik, Bozüyük ve Eskişehir Meslek Yüksekokulları da önlisans eğitimi vermektedir. Anadolu Üniversitesi’nde 2000-2001 ders yılı itibariyle örgün bölümlerdeki toplam 18.300 öğrenci öğrenim görmektedir. Uzaktan öğretim sistemi ile eğitim veren birimlerdeki kayıtlı öğrenci sayısı 680.000’e ulaşmaktadır.