Türkiye genelinde kopya yazılım kullanımını engellemek için büyük bir kampanya başlatıldı. Bölgesel olarak uygulanacak kampanya çerçevesinde kopya yazılım kullanan firmalara, lisanslı yazılım almaları için 45 günlük bir fırsat verildi.
Bu süre boyunca, sadece kampanyanın yürütüldüğü bölgede BSA katılımcılarının girişimleriyle yapılan lisans aramaları durdurulacak.
BSA, her yıl kendilerine ulaştırılan bilgi ve ihbarlar doğrultusunda, Türkiye’de en çok kopya yazılım kullanılan bölgeleri saptadı. Bu doğrultuda bölgesel bir kampanyaya hazırlanan BSA, Türkiye genelinde kopya kullanımını en aza düşürmeyi hedefliyor. Kampanyanın uygulanacağı her bölgede kopya yazılım kullanan firmalara, lisanslı yazılım almaları için 45 günlük süre tanınacak ve süre sonunda yoğun aramalar başlatılacak. Ancak, halen haklarında yasal takip süreci devam eden firmalar, 45 günlük fırsattan yararlanamayacaklar.
İlk uygulama İzmir’de…
Kampanya ilk olarak İzmir’de uygulanacak ve 15 Şubat – 31 Mart tarihleri arasında İzmir’deki firmalara lisanslı yazılım almaları için 45 günlük süre tanınacak. Süre sonunda 1 Nisan itibariyle yoğun bir lisans arama çalışması başlatılacak. Bölgesel kampanyalar sırasında, diğer illerde aramalar devam edecek; 45 günlük fırsat sadece kampanyanın yürütüldüğü bölgelere tanınacak.
Kampanya kapsamında yaygın bir reklam ve postalama çalışması da yürütülecek. Sektör dergilerinde ve günlük gazetelerde reklamlar yayınlanacak, firmalara da mektuplar gönderilecek. Böylece her bölge, BSA ve kampanya hakkında önceden bilgilendirilmiş olacak. Ayrıca, mektupların ekinde Lisans Bildirim Formu da yer alacak. Bu formu doldurup BSA’ya fakslayan firmalar, lisanslı yazılım almak için kampanya bitiminden itibaren 45 günlük süreye sahip olacak. Bu firmalarda verilen ek süre içinde herhangi bir arama yapılmayacak. Lisans Bildirim Formuna www.bsa.org.tr adresinden de de ulaşılabilecek.
BSA’nın çalışması, kopya yazılım kullanmanın ilk etapta kârlı gibi görünse de, aslında kullanıcı için büyük zararlara yol açtığını gözler önüne serecek. BSA Türkiye Genel Koordinatörü Erol Özkür, bu kampanyayla, Türkiye’de %74 olan kopya kullanım oranını çok daha aşağılara çekmeyi amaçladıklarını ifade ediyor. Özkür sözlerini şöyle noktalıyor: “1999 yılında kopya kullanım oranı %25 olsaydı, 3 trilyon TL’nin üzerinde vergi kaybı yaşanmayacak ve 10.000 kişilik de istihdam yaratılmış olacaktı.” BSA katılımcıları da, İzmir’de 8 – 9 Şubat tarihlerinde arama çalışmalarına tabi tutulan, soruşturmaları devam eden seramik ve tekstil sektöründen 2 firmaya dikkat çekiyor; lisanssız kullanıcıların bu süreyi iyi değerlendirip hemen lisanslanmaları gerektiğini vurguluyor.