24 Ocak 2020 Güncelleme : BTG Grubu turk-internet.com’a mesaj atarak, bunun bir satın alma olmadığını, lisansların ücretsiz verildiğini ve ilgili protokolü iletti [1]. Haberimizin bu hususunu düzeltiyoruz. Kendilerine konu ile ilgili sualler gönderdik. Bu suallerin cevaplarını geri döndüklerinde ya da dönmeseler de, biz ayrı bir haber olarak yayınlayacağız.
Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Embarcadero ile lisans anlaşması yoluyla öğrencilerine Delphi’yi ücretsiz sunacaklarını açıkladı. Tahminen bir milyon öğrenci bu girişimle nesne yönelimli programlamayı öğrenecek.
Embarcadero firmasının Türkiye distribütör ortağı olarak, Bilgi ve Teknoloji Grubu (BTG),
MEB ile 5 yıl süreli iş birliği protokolü imzaladı.
MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, dünyanın dijitalleştiğini ve yazılım sektörünün öneminin sürekli arttığını ve bilişim teknolojilerine hakim ve çağı yakalayabilen öğrenciler yetiştirmek istediklerini belirtti.
BTG Genel Müdürü Sefa Akbaş ve BTG Şirket Kurucusu Yücel Tepeköy katılımıyla Bakanlık ve BTG arasında protokol imzaladıklarını ve eğitime 1600 okulda başlayacaklarını belirten Numanoğlu, “Protokolle öğrencilerimizi Embarcadero Delphi yazılımıyla tanıştıracağız. Öğrencilere sağlanan bu teknoloji desteğiyle meslek eğitimde kalitenin artırılmasına dair önemli bir katkı sağlanmış olacak” dedi.
Numanoğlu, protokolle öncelikli olarak mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bilişim teknolojileri, biyomedikal cihaz teknolojileri, elektrik-elektronik teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri ve yenilenebilir enerji teknolojileri alanlarında okul bilgisayar laboratuvarlarına Embarcadero Delphi yazılımı kurulacağını kaydetti.
BTG’nin protokolle yazılımların okullarda kurulumunu sağlamanın dışında öğretmenlere Delphi yazılımıyla ilgili eğitimler vereceğini söyleyen Numanoğlu, “Öğrenciler için ulusal yarışmalar düzenleyerek burs imkanı sunulacak. Protokolle ayrıca sektörel etkinliklerde öğrencilere de yer vererek, yazılım dünyasına yeni yetenekler kazandırılması hedefleniyor” dedi.
Ancak haber sosyal medyada tepki ile karşılandı. Günümüzde Delphi’nin arka sıralarda kalan bir lisan olduğu ve önceliğin Java, C++ gibi yazılım lisanları olması gerektiği konuşuldu. Buna karşın nesne tabanlı lisanların temel programlama kavramlarının sağlam bir şekilde kavranmasını sağlası açısından daha iyi bir çözüm olduğunu düşünenler de var.