Penguen Bilgisayar Pazarlama Müdürü Necmettin Polat, bilgisayarın ve İnternet’in yaygınlaşmasıyla değişen global ticaret kültürünün ülkemizde de yerleşmesi gerektiğini vurgularken “Dünya Tüm Ticari Yatırım Stratejisini Elektronik Ortam Üzerine Kurarken Bizim Elektronik Postayı Dahi Benimseyememiş Olmamız Büyük Kayıp” dedi.
Günümüzde bazı kavramların yanlış kullanılmasının dahi bilgisayar kullanıcılarını ve özellikle yatırımlarını elektronik ortama geçirmek isteyen kurumları olumsuz etkilediğini belirten Polat, bilişim ürünlerinden faydalanmak isteyen kurumların ilk etapta vizyon sahibi bilişim firmalarından danışmanlık alıp strateji geliştirmeleri ve uzun vadede bünyelerinde bilgi işlem personeli bulundurarak bilişim altyapısı oluşturmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Yanlış bilinen bazı kavramların bizi yanılttığını söyleyen Polat, “Sanal” dijital hayal demektir, soyuttur ve gerçek dışıdır. Obje modelleme teknolojisinin gelişimiyle ortaya çıkan sanal gerçekliğin “sanal”ı her nasılsa ticarete de bulaşmıştır dedi. “Sanal Ticaret” kavramı elektronik ortamda gerçekleştirilen ticaretin adı değildir diyen Polat, ticaret somuttur; ayakları yere basar fakat sanallık bulut üstünde yatabilmektir diye devam etti ve İnternet ortamlarında gerçekleştirilen ticaret bildiğimiz gerçek ticarettir, farkı yalnızca ortamıdır dedi.
Polat’ın dikkat çektiği bir diğer önemli konuysa “Elektronik Ticaret”in “İnternetten Satış” olarak algılaması yanlışlığı oldu. Klasik ticaret nasıl reklam, halkla ilişkiler, satış öncesi destek, ürün tanıtımı, ürün satışı, satış sonrası destek, servis, arıza takibi gibi unsurlara ayrılıyorsa elektronik ticarette bu unsurların elektronik ortamda gerçekleştirildiğini belirten Polat, ticaretin hangi unsurunu kullanırsanız kullanın ticarettir dedi. Web sayfasında ürün tanıtımı yapmak ticari bir uygulamadır ve İnternet ortamında yapılması bir “Elektronik Ticaret” uygulamasıdır. Basın bültenlerinin web sayfası aracılığıyla duyurulması da arızalı ürünlerinizin web sayfasında müşterilerin takibine sunulması da yine birer bir “Elektronik Ticaret” uygulamalarıdır.
İnternetten satış işleminin gerçekleşmesini kesinleşmiş bir sipariş almak olarak düşünmemiz gerekir diyen Polat, inernet üzerinde verilebilecek ticari hizmetlerin yalnızca %13’ünü oluşturan satış işleminin de yine bizden bağımsız olarak yürümediğini sözlerine eklerken satışta Gerçek Zamanlı Provizyonun yapılmasının şart olmadığını, müşteri tarafından gerçekleştirilen sipariş alındığında Sanal Pos ya da en basit şekliyle tel yardımıyla da sipariş ve kredi kartı bilgisi onaylanabildiğini söyledi. Ticaretin elektronik olması tümüyle otomatik olması anlamına da gelmez diyen Polat, kurumların nasıl bir yapıda olursa olsun bir oranda net ortamından faydalanabileceğini belirtti.
Geliştirilen SET teknolojisi ile kredi kartı bilgilerinin net ortamında daha da güvenle alındığını belirten Polat, kredi kartımızı bir alışveriş merkezinde çıkarıp kullanmanız net ortamında olduğundan kat be kat daha güvensizdir; güvenlik kuruntusuna kapılmamıza da gerek yok dedi.
Bayi yapılanmasının taşınabileceği ortam olan B2B ve son kullanıcıya hitap eden B2C uygulamalarıyla çok farklı hizmet alanlarının da direkt muhataplarına ulaştırılabileceğini hatırlatan Polat, ayakta kalmak için elektronik ortamda var olmak gerektiğini sözlerine ekledi.
Önceleri Yüz-yüze başlayan ticaret daha sonra telefon ve faxın yaygınlaşmasıyla nasıl net olarak sürdürüldüyse İnternet aracılığıyla da aynı gerçeklikle sürdürülmektedir diyen Polat, aslında İnternetin daha da avantajlı etkileşimli ve paylaşım imkanı sağladığını ve elektronik ticaretin bu nedenle telefondakinden çok daha reel ve somut olduğunu belirtti. İnternet ortamında ürünle ilgili resim, boyut, ağırlık gibi pek çok özelliğin anında karşımıza çıkmakta olduğunu söyleyen Polat henüz dokunmuyor ve tatmıyoruz diyerek elektronik ticaretin ne derece somut bir yapıda olduğuna dikkatleri çekti.
Bilişim ürünlerini iyi kullanan kurumlar yarının kurumları olacak ve kullanamayanlar da bu rekabetçi ortamda ayakta kalamayacaklardır diyen Polat, bilişim ürünleri getirdiği birçok avantajla tüm ticari maliyetlerimizi düşürmekte dedi.
Kurumlarının kesinlikle bilişim departmanları, bilişim altyapısı stratejileri ve bilişim politikaları olması gerektiğini savunan Polat böylece kurumlar bilişim kültürü edinmeli ve teknolojiden her yönüyle faydalanmalılar dedi.
Günümüzde değişim aracı olarak kullanılan paranın bulunması bir dönüm noktası olarak düşünülürse ticaretin elektronik ortama kayması kesinlikle büyük bir devrimdir diyen Polat, kurumları bu imkanı değerlendirmeye çağırdı.
Penguen Bilgisayar olarak kendilerine ulaşan kurumlara bilişim altyapısı ve elektronik ticaret konularında bedelsiz danışmanlık verdiklerini belirten Polat, bilişim çağında bilişimin kullanılması yönünde her platformda çalışmaların sürdüğünü belirtti.