San Diego merkezli Amerikan işlemci şirketi Qualcomm Inc. ABD ile Çin arasındaki yoğunlaşan ticaret savaşının ortasında farklı bir yorumla ortaya çıktı. Amerikan hükümetine yönelik lobby yaptığı kaydedilen şirket, ihracat yasaklarının Huawei’nin gerekli bileşenleri temin etmesini engellemeyeceğini, sadece Qualcomm’un milyarlarca dolarlık Huawei satışını rakiplerine kaptırmaya yarayacağını söylüyor.
Qualcomm, Huawei’ye 5G telefonları için gerekli çipleri satmak için lobi yapıyor. Trump mayıs ayında Amerikalı ya da Amerikan teknolojisi kullanan şirketlerin Huawei’ye işlemci satmasının önünü kapatmıştı[1]. Huawei’ye tedarik yapmak için Amerikan Ticaret Bakanlığından lisans alma zorunluluğu var. Bu lisansı almak da kolay değil.
Qualcomm ise bu engelleme nedeniyle yabancı rakiplerine yıllık 8 milyar dolar değerinde bir pazar hediye etmek zorunda kalacağını söyleyerek lobi yapıyor. Rakiplerinin lisans almak zorunda olmadığını ama kendisinin ihracat lisansına mecbur olduğunu belirterek şöyle diyor;
“Qualcomm ihracat lisansına tabi ise ancak yabancı rakipleri değilse, ABD hükümeti politikası Çin ve ötesinde 5G yonga seti pazar payında hızlı bir değişime neden olacaktır. Bu, 5G konularında Amerikan araştırma ve liderliğini engelleyecek ve ABD çıkarları için kabul edilemez bir sonuç yaratacak”
Qualcomm’un kampanyası, Amerikan firmalarının teknolojik rekabet gücünün devamlılığı için finansmanın önemine değiniyor. Amerikan Teknoloji firmaları ile Çinli firmalar içiçe. Dolayısıya Qualcomm’un çabaları, ABD’nin Çinle ticaret savaşının dünyayı kapsayan bir sektördeki karmaşık üretici ve müşteri ilişkilerini gösteriyor.
Amerikan Ticaret Bakanlığının geçen yıl getirdiği kısıtlamalar, işlemci üreticilerinin bazen üretimi yurt dışına taşıyarak veya Huawei’yi dolaylı olarak tedarik ederek Huawei ile bir miktar iş yapmasına izin veriyor. Diğer yandan, Amerikalı tedarikçiler belirli ürünlerin ABD kısıtlamalarına tabi olmadığını belirlediler ve bunları Huawei’ye satmaya devam ettiler. Qualcomm’un 5G işlemcileri lisansa ihtiyacı olsa da, diğer bazı bileşenleri Huawei’ye göndermeye devam edebildi çünkü bunlar hükümet düzenlemelerine uygun.
ABD’de Huawei’ye işlemci satmak için lisansa başvuran firmalar arasında ABD’nin en büyük yarı iletken şirketi olan Intel, büyük bir bellek üreticisi olan Micron Technology ve telekomünikasyon altyapısında kullanılan programlanabilir çiplerin üreticisi olan Xilinx Inc görülüyor.