Sovos, regülasyon teknolojileri alanında Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Foriba’yı aldı. Sovos, daha önce de Invoiceware, Paperless ve TrustWeaver gibi lider firmaları bünyesine katmıştı. Sovos, Latin Amerika, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’dan sonra şimdi de Türkiye’de büyüyecek. Uzman ekipleri ile vergi uyumluluğu konusunda karşılaşılan sorunları global açıdan ele alacak.
2014 yılından beri yürürlükte olan e-Fatura zorunluluğu kapsamında, Türkiye’de elektronik dönüşüm uygulamaları yıllardır devam ediyor. Latin Amerika dışındaki ülkeler için oldukça yeni sayılabilecek bu kavram, ülkemizde yıllardır yürürlükte olan bir uygulama. Türkiye’nin önde gelen e-Fatura sağlayıcılarından biri olan Foriba, farklı ülkelerdeki regülatif zorunlulukları karşılamak adına e-Dönüşüm çözümleri geliştiriyor.
Savos Foriba’yı Aldı, B2B ve B2C Geçişindeki Müşteriler için Olumlu
Savos’un Foriba’yı almasına ilişkin bir açıklama yapan Sovos CEO’su Andy Hovancik, “2025 yılı itibariyle, sanayileşmiş ve gelişmekte olan ekonomilerdeki şirketlere ait faturaların yüzde 75’inden fazlasının e-Faturaya geçmesi bekleniyor. Sovos’un diğer yatırımlardan sonra Foriba’yı alması, B2B ve B2C geçişindeki müşterilerimizi korumamıza yardımcı olacak” dedi.
Hovancik : “Geçtiğimiz yıllarda İtalya, Macaristan, İngiltere ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinin yaptıkları yatırımlara bakarsak, Türkiye’nin bu konuda oturmuş bir sisteme sahip olduğunu görüyoruz. Sovos, birleşme ile e-Dönüşüm ve regülatif entegrasyonlarda Foriba’nın deneyimlerinden faydalanacak.
Birleşmeye ilişkin değerlendirme yapan Foriba CEO’su ve Kurucu Ortağı Koray Gültekin Bahar ise, şu açıklamayı yaptı:
“Sovos, 60’tan fazla ülkede e-Fatura uyumluluğu konusunda uçtan uca çözüm sağlamak adına girişimcileri ve uzman yetenekleri bir araya getirmiş oldu. Hem Foriba hem de Sovos bünyesinde, ürün kalitesi, müşteri deneyimi ve rekabetçi farklılaşmaya odaklanmış ekipler bulunuyor. Birlikteliğimiz dünya çapında uçtan uca çözüm sunan tek bir şirket haline gelmemizi sağlayacak.” Foriba’nın birleşme sürecinde hukuk danışmanlığı hizmetini ise Gökçe Avukatlık’tan aldığı kaydedildi.
Foriba SAP Kullanan Firmalara Hizmet Veriyor
Foriba 1999’daki kuruluşundan itibaren özel entegratör olarak SAP kullanan firmalara ve büyük ölçekli kurumsal işletmelere hizmet veriyor. Foriba, organizasyon yapısındaki büyüme ile Sovos’un SAP stratejisini kuvvetlendirerek uluslararası şirketlerin modern vergi uyumluluğunu global olarak ölçeklendirmelerini sağlayacak. Sovos, Foriba çözümlerini Sovos S1 Platformu’na entegre ederek uluslararası şirketlere, global dolaylı vergi yükümlülüklerini tek bir merkezden yönetme olanağı sağlayacak.
Sovos Başkan Yardımcısı ve KDV İş Birimi Genel Müdürü Steve Sprague da yaptığı açıklamada, “Foriba ve Sovos bünyesindeki ekipler, büyük ölçekli SAP projeleri için profesyonel hizmetler sunacak. Müşterilerimiz S1 Platformuna entegre edilen Foriba çözümleri ile güvenilir ürünlerden ve sağlam bir Ar-Ge altyapısından yararlanmış olacaklar. Bu çözümleri Avrupa ve globaldeki geniş bir pazara sunacağız dedi.
Londra merkezli yatırımcı Hg Capital’in yatırımcısı olduğu Sovos ile anlaşma şartlarının henüz açıklanmadığını kaydeden Sovos Kurumsal Gelişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı John Gledhill ise,bu süreçte Sovos’un mali müşavirlik hizmetini Deloitte’tan, hukuk danışmanlığı hizmetini ise Skadden ve Akol’dan aldığını belirtti. Gledhill sözlerine şöyle devam etti:
“Dünyanın önde gelen markalarının pek çoğu Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Bu kapsamda Türkiye, dünyanın en büyük ticaret merkezleri arasında. Foriba’nın ise global ERP sistemlerini kullanan birinci sınıf bir müşteri tabanı var. Dahası Foriba’nın sahip olduğu girişimci ruh, şirketlerin dijital vergi dünyasında başarılı olmalarına katkı sağlama misyonumuzla örtüşüyor.”
Bu başarı tesadüf değil
Diğer yandan, Foribe’ya 2014 yılında yatırım yaparak büyümesine katkıda bulunan Revo Capital Yönetici Ortağı Cenk Bayrakdar da şunları söyledi : “Foriba’nın bugün alanında dünya lideri olan Sovos tarafından satın alınmasının gururunu yaşıyor ve başta Ahmet Bilgen ve Koray Bahar olmak üzere tüm Foriba ekibini gönülden kutluyoruz. 5 yıl boyunca şirketin yerel bir yazılım şirketinden global bir oyuncuya dönüşümünü en ön sıradan takip etme şansına sahip olduk ve bu başarının tesadüf olmayıp sonuna kadar hak edildiğini yakinen biliyoruz,” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Revo Capital, 2013 yılında kurulduğunda Türkiye’de FinTech ve kurumsal yazılım hizmetleri alanını odak olarak belirleyen ilk ‘Risk Sermayesi’ fonu olmuştu. Bunun doğru bir tercih olduğunu Foriba satın alması ve bu alandaki diğer yatırımlarımızın büyüme hızı net biçimde göstermekte. Böyle bir dönemde, ABD’li dev bir şirketin dikkatini çekmek ve satın almanın gerçekleşmiş olması hakikaten dikkate değer gelişmedir. Şu an kurmakta olduğumuz ikinci fonumuz ile uluslararası yatırımcılarla beraber bölgedeki yatırımlarımızı çoğaltmayı hedefliyoruz.”
Fintech, bulut tabanlı B2B çözümler, online pazaryeri ve büyük veri alanında bugüne kadar 19 girişime yatırım yapan Revo Capital, 66 milyon Dolar büyüklüğündeki 1. fonun ardından 2. fon için hazırlanmaya başlıyor.