Türkiye Bilişim Derneği, Türkiye Alan Adı Sistemi(DNS)’nin en etkin bir şekilde gelişmesi ve bu konuda politikalar belirlenmesi için kendi görüşünü oluşturmak amacıyla harekete geçti. TBD Üyelerinin Alan Adı Sistemi hakkinda ne düşündüğü öğrenilmek isteniyordu. Bunun da ötesinde TBD’nin, DNS politikaları ve giderek ülkenin DNS politikalarının demokratik tartışma ortamında bilim ve gerçeklerin ışığında ilgili herkesin katılımı ile oluşturulması gerektiği düşünüldü.
Bilindigi gibi TBD, İnternet Üst Kurulu Üyesi. Internet Üst Kurulu, Türkiye’nin DNS politikalarının oluşturulması, planlanması, işleyişine ilişkin düzenlemeler ve öneriler oluşturma, ve uyuşmazlık çözümü mekanizmaları kurulması konusunda çalışıyor.
TBD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül, turk-internet.com’a “Bu anketi, kamuoyu eğilimini belirlemek açısından bir ön çalışma olarak değerlendirmek mümkün. Daha detaylı bir anketi de en kısa sürede gerçekleştirerek, sonuçlarını kamuoyuna duyuracağız” dedi.
DNS Politikalarını Kim Belirlemeli?
5000 TBD üyesinden 264’ünün katılımıyla, 12 Mayıs 2000 – 15 Şubat 2001 tarihleri arasında gerçekleştiren ankette en çarpıcı yanıt, ‘Türkiye’de DNS politikalarını kim belirlemeli’ sorusuna verildi. Katılımcıların yüzde 86.4’ü ‘kamuoyunun katkısıyla bir çeşit Türk ICANN’i’ dedi. TBMM ve hükümet, diyenlerin oranı yüzde 5’te kaldı.
İnternet Üst Kurulunun oluşturduğu, TBD’nin de üyesi olduğu DNS çalışma grubuyla ilgili düşünceleri sorulan topluluk, bu girişimi yüzde 82.9 oranında ‘olumlu bir başlangıç’ olarak niteledi.
Katılımcıların yüzde 82.9’u; taraflarin, mahmekeye gitme hakki baki kalmak üzere, DNS Çalisma Kurulu’nun, bir uyusmazlik cozum mekanizmasi (ilkeler, ve heyet) olusturmasını istedi.
TR altinda yeni ust duzey alan adlarina kim ve nasil karar versin? sorusuna, 167 kişi ‘kamuoyu katkısıyla DNS Çalışma Kurulu’ yanıtını verdi. 70 kişi, ‘ABD ve ICANN örnek alınsın’ derken; 7 kişinin ise, ‘.tr, .com, .edu, .gov vs. kaldırılsın’ı oyladığı tespit edildi.
Öncelik Kime Verilsin
TBD üyeleri Alan Adları dağıtımında önceliğin kime verilmesi gerektiği konusunda yüzde 52.7 oranında ‘firma ve marka haklarının korunması’ derken; yüzde 10’u teşebbüs sahibine ve öncülere yanıtını verdi. ‘İnternet’in gelişmesine’ diyenlerin oranı ise, yüzde 23’te kaldı. .com.TR de uygulanan kurallar için ne düsünüyorsunuz? sorusuna katılımcıların yüzde 38’i ‘özünde doğru buluyorum’ derken; yüzde 15’i, “karşıyım, yurt dışını para gidiyor”; yüzde 16’sı, ‘karşıyım, internetin gelişmesini engelliyor” yanıtını verdi; yüzde 31’i ise, bu konuda herhangi bir fikri olmadığını belirtti.
Yeni Alan Adları
Katılımcıların yüzde 68’i, alan adı uzayını geliştirmek için yeni alan adları açılmasını örneğin, web şirketleri için ve start-up’lar için web.tr alanı açılmasını istedi. Mesleklerre özgü alan adları açılmasını örneğin, avukatlar için av.tr; doktorlar için doctor tr, yüzde 54 oranında ‘Evet’ yanıtı verildi. Katılımcıların yüzde 55’I yerel yönetimler için yerel.tr alanı açılmasını isterken; okullar ve resmi daireler için il ve ilçe temelli hiyerarşik bölünme olmasını isteyenlerin oranı yüzde 41’de kaldı. Anket, kişi olarak alan adı olanların oranının sadece yüzde 30 dolayında olduğu sonucunu ortaya çıkardı.
Daha ayrıntılı bilgi için; dns-anket.tbd.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.