İstenmeyen mesajlarla ilgili olarak 2015’de kurulan sisteminin fazlasıyla şişmesi üzerine Ticaret Bakanlığının yeni bir sistemi geliştirdiği belirtiliyor[1]. Konuyla ilgili olarak 15/7/2015 tarihli ve 29417 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte değişiklikler dün Resmi Gazetede yayınlandı.
Yeni yönetmeliğe göre, Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS), vatandaşa hangi şirketlere onay verdiğini görme, istemediklerinin onayını iptal etme, istediklerini de mesaja açma fırsatı sunacak.
İndirimli internet hattı, Özel okul, dil kursu, müzik kursu, devremülk, hediye saat, ‘kredi borcunuzu yapılandıralım’ mesajlarından bıkan vatandaşların eski sisteme göre yapılan resmi şikayetlerinin yarım milyonu aştığı ve şikayet sürelerinin çok uzadığı, bu nedenle Ticaret Bakanlığının yeni bir sisteme geçişin ilk adımını attığı kaydediliyor.
Bakanlık, kurduracağı Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) üzerinden vatandaşa hangi şirketlere onay verdiğini görme, istemediklerinin onayını iptal etme, istediklerini de mesaja açma fırsatı sunacak.
İYS’yi TOBB Kuruyor
Ticaret Bakanlığı’nın, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Yönetmeliği’nde değişiklikleri dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ticari elektronik ileti, “Telefon, çağrı merkezi, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronikposta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletiler” olarak tanımlandı. Ticari elektronik ileti onayı alınmasını, reddetme hakkının kullanılmasını ve şikayet süreçlerinin yönetilmesini düzenleyecek olan İYS, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde, Ticaret Bakanlığı’nın gözetiminde kurulacak.
İYS’ye Kayıt Zorunlu
Ticari ileti göndermek isteyen yani telefon yoluyla sesli ya da SMS ile e-posta yoluyla pazarlama yapmak isteyen tüm gerçek ve tüzel kişiler, İYS sistemine kayıt yaptırmak zorunda olacak. Bu kişi ve firmalar, İYS üzerinde kaydı bulunmayan yani onayı olmayan hiçbir vatandaşa sesli, yazılı elektronik ileti gönderemeyecek. Vatandaş, İYS üzerinden hangi şirketlere kendisine bildirim gönderme izni verdiğini de görebilecek. Böylece pişman olduğu izinlerini de İYS sistemi üzerinden iptal edebilecek. Yani A markasının indirim kampanyalarını, B otelinin muhteşem tatil duyurularını reddetmek de kolaylaşacak.
İYS Süreci Nasıl
- Şirketlerin aldıkları onaylı müşteri veri tabanları, 1 Haziran 2020 tarihine kadar İYS’ye yüklenecek.
- İYS, sistemde onayı bulanan vatandaşa ‘Senin şu firmalarda onayın var’ bilgisini gönderecek.
- İYS sistemi 1 Eylül 2020 itibariyle hizmete açılacak.
3 Aylık Ek Süre Gelebilir
BAKANLIK yetkilileri, TOBB’un İYS için teknik çalışmalarına başladığını, büyük bir aksilik olmazsa hedeflendiği gibi uygulamanın 1 Eylül’de başlayacağını belirtti. Ancak teknik sorunlar çıkabileceği olasılığına karşı 3 aylık ek süre kullanılabileceği belirtildi.