Yaklaşık 2 yıldır Türk Telekom’un durumunu tartışıyoruz. Gerçi daha önceden gelen tartışmalar da mevcut ama 2016 yılında OTAŞ’ın 290 milyon $’lık kredi taksidini ödeyememiş olması, üstelik 2007’de peşin ödeme için almış olduğu krediyi ödemek için aldığı bu kredinin karşılığında Türk Telekom hisselerini rehin vermiş olması, çok şaşırtıcı bir durum olarak ortaya çıktı ve herkesin Türk Telekom sorununu daha fazla hissetmesine neden oldu [1].
Kredinin arkasından gelen taksitler de ödenemeyince, kredinin karşı tarafında yer alan bankaların işe dahil olmaya başladıklarını gördük[2]. En son, BTK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hisse devrine dair “izin verdikleri” kararlar yayınlandı [3][4][5]. Biz de hisse devrinin artık yapılmakta olduğu izlenimi aldık. Ama bu kararların arkasından da, Akbank’tan “henüz bir şey yok” tadında bir açıklama yapıldı [6].
Yani olayın ne olduğu, devirin yapılıp yapılmayacağı belirsiz. Bunu düşündürten ise, BTK’nın 15 ağustos 2018 tarihli kararında, devir izni verilen firmanın durumu.
Önce BTK kararını şöyle verelim;
Yetkilendirme Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.
Kurumumuz ile Türk Telekom arasında imzalanan “Telekomünikasyon Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin İmtiyaz Sözleşmesi”nin (İmtiyaz Sözleşmesi) “Hak ve Hisse Devri” başlıklı 41 inci maddesi, 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu ek 17’inci ve 30’uncu maddesi, Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin 4’üncü, 7’inci, 19’uncu ve Geçici 4 üncü maddesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 10/05/2018 tarihli ve 2018/YK-YED/145 sayılı ve 23/07/2018 tarihli ve 2018/IK-SRD/233 sayılı Kurul Kararı ile ilgili diğer mevzuata istinaden, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Rekabet Kurumu görüşleri de dikkate alınarak;
- Türk Telekomünikasyon AŞ’nin hisselerinin %55’ine sahip olan Ojer Telekomünikasyon AŞ’nin hisselerinin tamamının Levent Yapılandırma Yönetimi AŞ’ye devir işlemlerine izin verilmesi,
- Kurumumuz tarafından yetkilendirilmiş olan TT MOBİL İletişim Hizmetleri AŞ, TTNET AŞ, 11818 Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri AŞ ve TT International Telekomünikasyon San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin %100 hissedarı olan Türk Telekomünikasyon AŞ bünyesinde gerçekleşecek hisse devrinin söz konusu şirketler bakımından herhangi bir sakınca doğurmayacağı,
- Hisse devir işlemlerinin gerçekleşmesinin ardından 1 (bir) ay içerisinde ilgili belgelerle birlikte Kurumumuza bilgi verilmesi
hususlarına karar verilmiştir.
Levent Yapılandırma Yönetiminin Ortağı Neden Alacaklı Olan Akbank Değil, Neden Diğer Bankalar Yok !
Bu kararda yazılı olan Levent Yapılandırma firmasını araştırdık. İlginçtir ki, İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre 27 nisan 2018 tarihinde kurulduğu görülen firmanın adresi Sabancı Center 2ci Kule ve yönetim kurulu da, birisi Sabancı Holding’in Mali İşler, Muhasebe, Hukuk Bölüm Başkanı, diğeri Strateji ve İş Geliştirme Direktörü olan başkan ve başkan yardımcısı olarak tanımlanan 2 kişiden oluşuyor. Sermayesi ise 50 bin TL.
Meslek gurubu, İşletme Destek Hizmetleri olarak verilen firmanın, NACE kodu “İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanlığı” olarak verilmiş. Ortaklık durumuna bakıldığında ise, Levent Yapılandırma Yönetimi firmasının % 100 ortağı, başka bir Sabancı Holding firması olan Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma A.Ş. olduğu görülüyor.
Şirketin faaliyet konuları şöyle verilmiş;
Telekomünikasyon sektörüne ilişkin olarak, yönetim ve yeniden yapılanma hizmetleri ve bu konularda danışmanlık vermek amacıyla kurulmuştur. Şirket bu amaçla özellikle aşağıdaki faaliyetlerde bulunabilir: (a)Sunulan hizmetler hakkında konferanslar, sunumlar ve seminerler düzenlemek ve yukarıda bahsi geçen hususlarda yayınlar yapmak ve bu yayınlar ile ilgili olarak satış, kiralama veya diğer tür işlemleri gerçekleştirmek; (b)Yurtiçinde veya yurt dışında Şirket faaliyetlerinin etkilibir şekilde yürütülebilmesi için teknik ve ticari organizasyonlar kurmak ve yerli ve yabancı personel ve uzmanlar çalıştırmak ve ana sözleşmesinde yazılı olan diğer işler.
Bu konuda epeyce bir soru işareti var. Bunlardan bazılarını Sabancı Holding’e soru olarak ilettik. Haberi yazdığımıza zaman aralığında cevaplar henüz ulaşmadı. Sorularımız şu şekilde;
Levent Yapılandırma firmasının tek ortağı gözüküyor. O da Sabancı Grubuna ait bir şirket. Burada şu sorular akla geliyor?
- OTAŞ’tan alacaklı olan banka Akbank iken, neden Sabancı Holding bünyesinde kurulan bir firmaya devir izni verilmiş. BTK’nın ve Hazine ve Maliye Bakanlığının verdiği izinlerin hukuki yapısı uygunluğu nasıl sağlamıştır?
- Alacaklı olan tek banka Akbank değil. Yanısıra Garanti Bankası, İş Bankası ve 20nin üzerinde başka banka var. BTK ve Hazine ve Maliye Bakanlığından gereken resmi izinler de verildiğine göre, bu bankalar neden Levent Yapılandırma Yönetimine ortak olmamışlar.
- Bu durum Bankalar ile OTAŞ ve devlet kurumları arasında anlaşmanın hala sağlanamadığını mı gösteriyor?
- Anlaşmanın sağlanması için bankalar acaba devletin bir kısım borcu üstlenmesini mi istiyorlar?
- Bankalar 4,75 milyar $ OTAŞ borcuna ilaveten Türk Telekom’un kendi üzerindeki borçlardan dolayı 5-6 milyar TL’/yıl düzeyine varan yüksek bir faiz riski ile karşı karşıya kalacaklar. Anlaşmanın yapılamamasının nedeni bu mudur?
- Tabi en önce sorulması gereken soru da şu; bankalar OTAŞ’a kredi verirken, hisselerin yanında neden şahsi bir garanti/teminat almadılar (en ufak kredide bile bunu yaparlarken).
[2] Bankalar OTAŞ Borçlarına ve Özel Amaçlı Şirkete (SVP) Dair Açıklama Yayınladı
[3] OTAŞ, Türk Telekom Hisse Devri için BTK’ya İzin Başvurusu Yaptı
[4] BTK Türk Telekom’daki OTAŞ hisselerinin SPV’ye Devrine İzin Verdi
[5] Türk Telekom’da Artık OTAŞ (Araplar) Yok, Bankaların Yolu Açıldı
[6] Akbank, OTAŞ Türk Telekom Hisseleri İçin “Henüz Süreç Tamamlanmadı” Açıklaması Yaptı