Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında Türk Telekom’un özelleştirme stratejisi hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldırım, Türk Telekom’un özelleştirmesi için öncelikle blok satışın deneneceğini, daha sonra ikincil özelleştirme olarak halka arzın gerçekleştirileceğini kaydetti.
Türk Telekom’un özelleştirme stratejisine ilişkin Nisan ayında Bakanlar Kurulu’nca prensip kararı alınmıştı. IMF’den alınacak son dilim kredi için ön koşul olan Türk Telekom’un özelleştirilmesine ilişkin stratejinin onayı, böylece Bakanlar Kurulu tarafından alınmış oldu. Kasım ayında yapılması beklenen IMF toplantısına kadar Türk Telekom’un özelleştirme stratejisinin onayı bekleniyordu.
Bakan Yıldırım, Türk Telekom’un özelleştirme stratejisinde, şirketin yüzde 51 veya daha fazlasının blok halinde satılmasının öncelik olduğunu kaydetti. Yıldırım, Türk Telekom’un özelleştirilmesi için en geç 2004 yılının Mayıs ayı sonuna kadar ihaleye çıkılacağını ve satış sürecinin ihale komisyonu tarafından belirleneceğini belirtti. Yıldırım, hisselerin yüzde 5’inin çalışanlara verilmesine de kanunda öngörüldüğü üzere özen gösterileceğini vurguladı.
Özelleştirme sürecinde, yabancı veya yerli ortak ayrımının söz konusu olmayacağını açıklayan Yıldırım, “İhale herkese açık olacaktır. Yabancı ortaklara yüzde 45’in üzerinde hisse satışı mümkün değildi. Yapacağımız özelleştirme ile bu mümkün hale gelecek. Gerek yabancı, gerek Türk, gerekse bunların oluşturacağı konsorsiyumlara satılacak” dedi.
Bakan Yıldırım, Türk Telekom’un değer tespiti için Ulaştırma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı temsilcilerinden atanan değer tespit ve ihale komisyonları oluşturulduğunu kaydetti. Yıldırım, blok satışta başarılı olunduğunda ikinci olarak halka arz şeklinde özelleştirme yoluna gidileceğini belirtti.
TÜRK TELEKOM’UN BİLANÇOSU
Bakan Yıldırım, Türk Telekom’un 2003 yılı 9 aylık dönemine ilişkin finansal verilerine de değindi.
2003 Brüt Karı2,3 Katrilyon
2002 Brüt Karı1,2 Katrilyon
2003 KDV 1,82 Katrilyon
2002 KDV 773 Trilyon
2003 Kamuya Kaynak2,85 Katrilyon
2002 Kamuya Kaynak 2,1 Katrilyon
Türk Telekom’un abone başına gelirde yüzde 32,5, karlılıkta yüzde 76 oranında artış sağlandığını açıklayan Yıldırım, çalışan sayısında son bir yılda iki 400 kişi azaldığını, 9 aylık dönemde 295 yeni personel alındığını bildirdi. Bakan Yıldırım, Türk Telekom’un 61 bin 190 çalışanı olduğunu belirtti.
ADSL PROJESİ
Yıldırım, 60 bin port ADSL’in en geç bu yıl sonuna kullanılmaya başlanacağını 2004 yılında ise 200 bin port daha ekleneceğini söyledi. ADSL ile hızlı internete erişimin yanında erişim ücretlerinde ciddi ucuzlamanın sağlanacağını belirten Yıldırım, uluslararası ikinci bir fiber optik kablo sistemi için de ihaleye çıkıldığını da sözlerine ekledi. Yıldırım, Bu projenin bitmesiyle halen 2 gigabit olan yurtdışı internet erişim kapasitesinin yaklaşık 500 kat artarak 1.2 terabit düzeyine yükseleceğini vurguladı.
“ALTIN HİSSE UYGULAMASI DEVAM EDECEK”
Bakan Yıldırım, altın hisse uygulamasına ilişkin şunları söyledi:
“Şu anda altın hisse uygulaması özelleştirme sürecinde devam edecek. Bunu kaldırmayı düşünmüyoruz. Strateji ve güvenlik gibi konularda altın hisse devam edecek. Bu uygulama daha önceki özelleştirmelerde de yer almıştı. Altın hisse uygulaması özelleştirmede caydırıcı bir etkisi olacağını düşünmüyoruz.”
Habercilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Yıldırım, “blok satış gerçekleşmezse bir B planı var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Önce deneyeceğiz. Ondan sonra tabi iki alternatif çalışmalarımız mevcuttur. Şu anda gündemimizde olan konu, özelleştirmenin Mayıs sonuna kadar yüzde 51 ve daha üzerini kapsayacak şekilde blok satışının denenmesidir. Bundan sonra halka arz gündeme gelecektir. Şu anda rakam telaffuz etmemiz mümkün değil.
Blok satışla ilgili ihale süreci içinde teklif alma tarihinden önce, tespit komisyonunca belirlenen bedel, teknik dokümanlarda yer alacaktır. Bunun çalışması da büyük oranda tamamlanmıştır.”
UYDU HİZMETLERİ AYRILIYOR
Yıldırım, Türk Telekom’un özelleştirilmesi sırasında uydu hizmetlerinin ayrılmasının planlandığını, bunun için gerekli kanun düzenlenmesinin yapılacağını söyledi.
Kablosuz internetin hava alanları, otel ve üniversitelerde de kullanılmasının sağlanacağını belirten Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
“Kablosuz internet, umumi alanlarda, havaalanlarında, otellerde, üniversitelerde uygulaması olan bir sistemdir. Bu, kabloya ihtiyaç göstermeden geniş bant internet erişimine imkan veren yapılanmalardır. Bunun ilk denemesi Meclis açılışında iki tane monte ederek başladık. Bu zaman içinde tüm umumi alanlara yaygınlaştırılacaktır