turk-internet.com sürekli okuyucularının bildiği gibi, takip ettiğimiz bir konu da, Telekom sektöründeki yerlilik ve ULAK isimli baz istasyonudur. Ancak 2 yıl önce kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümesi (HTK) de yerlileşme konusunda çalışmalar yapıyor [1]. Bu kümeyi de yakından takip ediyoruz. Kümenin altındaki 16 şirket temmuz ayında UUYM5G (Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi) isimli bir sunum yapmıştı [2]. Biz de HTK Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik ile çalışmaları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.
Mobil teknolojilerin (4G-5G9 yerlileştirilmesi ve HTK’nın çalışmaları hakkında farklı tarafların görüşlerini aktaracağımız bir yorum yazısını da yarın yayınlayacağız.
HTK Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik sorularımıza şu şekilde cevap verdi :
turk-internet.com : HTK ne zaman kuruldu. Kuruluş amacı ve hedefleri nelerdir?
Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi(HTK) 17.07.2017 tarihinde kurulmuştur.
Kuruluş amacı Haberleşme Teknolojileri alanında faaliyet gösteren yerli ve milli firmalarımızı kümelendirerek, Sanayi – Üniversite – Kamu iş birliği ile rekabet güçlerini arttırmak ve başta ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak, hemen ardından uluslararası markalar çıkarmak üzere,
- Haberleşme sektörünün ihtiyaçlarının karşılanmasında küme üyesi firmalar tarafından tasarımından nihai ürüne kadar her şeyi ile yerli üretimin payını artırmak,
- Haberleşme Sektörü Sanayicilerini uluslararası pazarda rekabet edebilir hale getirmek,
- Üyeleri arasındaki iş birliğini artırmak ve ortak projeler yürütülmesi için altyapı oluşturmak,
- KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmak,
- Üniversitelerin sahip olduğu teknik bilgiyi, ticarileşmesi için sanayiye aktarmak,
- Sosyal, endüstriyel ve ekonomik kalkınmaya ve refah seviyesine katkıda bulunmak,
- Haberleşme Sektöründe donanım, yazılım ve malzeme üreticileri ile hizmet sağlayan işletmecilerinin, üretim ve işletmede verimlilik, yeni teknoloji geliştirme, pazarlama, markalaşma ve tanıtım gibi tüm konularda ihtiyaçlarının kümelenme faaliyetleri çerçevesinde sağlanmasıdır.
turk-internet.com 5G yanısıra 4.5G’nin % 45 yerli malı gerçekleşmesi konusunda bir şey yapıyor musunuz?
Operatörlerin mevcut şebeke altyapılarında ihtiyaçları olan ürünlerin HTK bünyesindeki firmalardan tedarik edilebilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda operatörler ile aktif çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaları hem tanışma, tanıtım hem de ARGE çalışmaları olarak değerlendirebiliriz.
Operatörler ile HTK üyesi KOBİ’ler sık sık bir araya getiriliyor, ihtiyaçlar değerlendiriliyor. Bu ihtiyaçların maksimum derecede HTK üyesi firmalardan tedarik edilmesi amaçlanıyor. Operatörler yerli satın alma birimleri kurmuşlardır ve bu birimler HTK ile koordineli çalışmaktadırlar. Bu çalışmalarla 2017 yılında %1.5 olan yerlilik oranı resmi olmayan rakamlarla %7’yi geçmiştir.
turk-internet.com : HTK’da hangi firmalar var
HTK’ya 130’un üzerinde üye firma bulunmaktadır ve her geçen gün üye firma sayısı artmaktadır. Elektronik haberleşme konusunda gerekli olan her donanım, yazılım ve servis işini yapmakta olan firma var denilebilir. Üye firmaların en önemli ortak özellikleri yerli olmaları, Ar-Ge yapmaları ve ürün geliştirmeleridir. Yalnızca ticaret ile uğraşan ya da %51 ve üstü yabancı ortaklı olan firmalar kümelenmeye üye olarak alınmamaktadır. Tüm liste ve detaylar htk.org.tr sitemizde güncel olarak görülebilir.
turk-internet.com : Bu firmaların çalıştığı konular nelerdir?
Üye firmalar telekomünikasyon sektöründe yazılım, donanım ve altyapı ana başlıklarında çalışan firmalardır. Bu ana başlıkları
- Siber Güvenlik
- Radyolinkler
- NFV/SDN
- Şebeke Destek Yazılımları
- Bulut Radyo Erişim Şebekesi
- Çekirdek Şebeke Yazılımları
- Switch & Router
- IoT
- Güç/Enerji/Elektrik Ekipman ve Parçaları
- İklimlendirme Sistemleri
- Antenler
turk-internet.com : HTK’ya nasıl üye olunur?
HTK’ ya üye olmak için firmalarda aranan şartlar, %51 yerli olmak, Elektronik Haberleşme alanında üretim ve/veya ARGE yapıyor olmak. Bu şartları sağlayan firmalar, başvuru belgelerini HTK’ ya iletirler. Başvurular Yönetim Kurulunca değerlendirilir.
turk-internet.com : 16 firmanın katıldığı ve Tübitak’ın desteklediği uçtan-uca yerli ve milli projenizle ilgili olarak
a. Bu projede hangi firmalar yer alıyor?
Havelsan, i2i, Telenity, TTG, Extunda, Labris Networks, İnta Müh., Ankara Netmon, LNL, Engitek, Pavotek, Sekiza, Nanotek, Anketek, Provera, RST firmaları ve 3 GSM Operatörümüz (Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone yer almaktadır.
b. Temmuz ayında bir sunum yaptınız. Bu sunumda hangi ürünü gösterdiniz?
5G Çekirdek Şebeke yazılımlarının demosu yapıldı, anahtarlama elamanları ve bunları kontrol eden Yönetim Sistemleri birlikte çalışır halde gösterildi.
c. Bu ürünün test edildiği bir operatör var mıdır?
Eylül ayı içinde NFV, Çekirdek Şebeke, Bulut Radyo, Anahtarlama ve Yönlendirme, Yönetim Sistemlerinin operatörlerimizde kurulumlarına başlanacak, kurulumların ardından üç işletmecide de testlere başlanabilecek.
d. Özel olarak BTK’nın da karar çıkardığı için önemsediğimiz “Radyolink konusunda ne durumdasınız?” Orada geliştirilen bir ürün var mıdır? Varsa RL Latency’de ne durumdasınız?
Kasım ayı itibarı ile 7GHz ve 13Ghz testleri başlayacak. Ocak ayında ürünleşmiş olmasını planlıyoruz
e. 5G için ticari ürün çıkarma tarihi için bir tahmininiz var mıdır?
2020’nin son çeyreğinde ticari ürünlerin çıkmasını öngörüyoruz.
f. Tubitak teşvikinden yararlandınız, herhangi bir firmanın almış olduğu hakediş var mıdır?
TÜBİTAK TEYDEB 1501 programı ile desteklenmektedir proje. Şu ana kadar sadece 2018/1 dönemi destek kısmı tamamlandı. Takip eden dönemlerin de izleme ve raporlama çalışmaları sürüyor.
[1] Haberleşme Teknolojileri Kümesi
[2] ‘UUYM5G Projesi’ Kapsamında Geliştirilen Teknolojiler Tanıtıldı