Pazar, Ocak 24, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa YENİ TEKNOLOJİLER - ARGE - İNOVASYON Yeni Teknolojiler Yapay Zeka

Yapay Zekâ İle Yüz Tanıma 16 Sektörü Kökten Değiştiriyor

Melike Beykoz - Melike Beykoz
6 Mayıs 2019
- Yapay Zeka, Yüz Tanıma
0
Yapay Zekâ İle Yüz Tanıma 16 Sektörü Kökten Değiştiriyor
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İki göz arasındaki mesafe, burnun genişliği, kaşların uzunluğu, dudağın kıvrımı gibi birçok noktadan aldığı ölçümlerle insan yüzünü ayırt eden sistemler, her bir insan için “yüz izi” oluşturuyorlar (Face print) . Ancak yüz izimiz parmak izimiz gibi statik bir görüntü değil. Yüz tanımada A-PIE (Aging, posing, illumination, Emotions) yani yaşlanma, duruş (poz), aydınlatma ve duygular diye adlandırılan 4 önemli parametre var.  Derin öğrenme yöntemleriyle ve bol bol veri ile beslenerek sonuçlar iyileştirilmeye çalışılıyor. Artık %97’nin üstünde bir doğrulukla yüz tanıyabilen bilgisayarlar, bu konuda neredeyse insanlar ile başa baş gidiyorlar.

En yaygın yüz tanıma uygulamalarından biri mobil telefonların artık insanları yüzünden tanımaları ve güvenlik işlemlerinde yüz izini kullanmaları. Hata yapma olasılığı milyonda bir olarak öngörülmüş. Cep telefonlarında yüz tanıma sistemi cihaza erişim amaçlı kullanılıyor. Bir başka uygulama ise Facebook’un fotoğraflardaki insanları tanıyıp isim önermesi. Bu tarz uygulamaları artık çoğu kişi kullandığı için oldukça aşina olduk.

Bu teknolojinin ilk uygulamalarına yavaş yavaş alışmış olsak da yakında bazı sektörlerin geleneksel iş yapış biçimleri kaçınılmaz olarak değişim gerektirecek. Yaklaşan bu büyük dönüşümün bazı ilk örneklerini görüp kendimiz hazırlamalı ve hatta uygulamada geç kalmamaya çalışmalıyız.

Yüz tanıma sistemlerinin kökten değiştireceği alanlar:

1 – Güvenlik amaçlı kullanım

2018 Mayıs ayında yayınlanan bir rapora göre 117 milyon Amerikalının fotoğrafları bir veri tabanında tutuluyor. İnsan haklarıyla ve kişisel verilerin korunmasıyla uyumlu olup olmadığı ise hala sorgulansa da bu fotoğraflar Amerika’da havaalanlarında pasaport kontrolünde yüz tanıma sistemlerinde güvenlik amaçlı kullanılıyor. Çin ise daha da ileri giderek vatandaşlarına sosyal skorlama sistemi uygulayarak ekonomik ve sosyal durumu ile ilişkilendiriliyor. Araba kullanırken yaptığı kural ihlalleri, sosyal medyada paylaştığı yalan haberler gibi veriler skorlarını düşürüyor.170 milyon kamera ile izlenen 1,4 milyar Çinli skorlarına bağlı olarak eğer kurallara uyarlarsa indirimli uçak bileti alabiliyorlar ama kötü skorları varsa tren veya otobüse binmeleri yasaklanabiliyor. Tuvaletlerden tuvalet kâğıdı çalanlar bile bu yolla tespit ediliyorlar. Devlet bu uygulama ile ceza-ödül yöntemi kullanarak kurallara daha fazla riayet eden bir toplum yaratmayı hedefliyor. Sürekli izleniyor olma hissi ve özel hayatın gizliliği ile ne kadar örtüştüğü ise soru işareti.

Yüz tanıma sistemlerinim havaalanlarındaki geçiş sürecini basitleştirip hızlandırması, kayıp insanların bulunmasına yardımcı olması, suçluların yakalanmasını sağlaması ise kuşkusuz son derece yararlı uygulamalar. Çin’de günlük hayatı kolaylaştıran yüz tanıma yöntemi ile para çekmek, alışveriş yapmak, havaalanlarında check-in yapmak mümkün.

Teknolojinin bugün geldiği noktada yüz tanıma sistemleri bazı önemli hataları yapıyor olsalar da her geçen gün geliştirilen yeni algoritmalar bu teknolojiye olan güvenin artmasını sağlıyorlar. Önceleri siyahiler, maske kullananlar, gözlükle veya bir objeyle kamuflaj yapanlar konusundaki yanılmalara karşı önlemler geliştiriliyor. Artık gülümsemeler, göz kırpmalar gibi detaylar bile takip ediliyor.

2- Sağlıkta kullanım

Hastaneden içeri giren hasta, kimlik göstermek, formlar doldurmak gibi birçok zaman kaybettiren süreçten yüz tanıma yöntemiyle kurtuluyor. Kimliği yüz tanıma sistemiyle tespit edilen hastanın kayıtlarına da hızla ulaşılıyor ve geçmişte yaşadıkları, genetik bilgileri ilişkilendiriliyor.

Bazı hastalıklar ise sadece yüz tarama yöntemiyle bile teşhis edilebiliyor. Örneğin:2017 yılında Google kardiyovasküler hastalıkları yüz tarama yöntemiyle bulan bir yapı için patent başvurusunda bulunmuş. (1)

“Autism & Beyond” (Otizm ve Ötesi adlı mobil uygulama yüz taraması ve yapay zekâ kullanarak çocukların otizm riskleri tespit edebiliyor.(2)

3 – Perakendede kullanım

Müşterilerin hangi ürünle ilgilendiklerini nerelere baktıklarından tespit eden yüz tarama uygulamaları daha sonra müşterilerini o ürünlerle ilgili promosyonlardan haberdar haberdar ediyorlar, çeşitli indirimler yapabiliyorlar. 500 milyar dolarlık cirosuyla, 30’a yakın ülkede mağazası bulunan Walmart, müşteri memnuniyetini ödeme için sıra bekleyen insanların yüzlerini tarayarak tespit ediyor.

Çin’de Alibaba’nın en önemli rakiplerinden JD’nin mağazalarında ise yepyeni bir alışveriş deneyimi olarak yüz taraması ile müşterinin kimliği tanınıyor, ürünlerin üzerindeki RFID etiketleri taranarak ödeme hesaplanıyor ve ne kasaya ne de kredi kartı ya da nakde ihtiyaç kalıyor.

4 – Otelcilikte kullanım

Müşteri otele girer girmez yüz tanıma yöntemiyle yapılan kimlik belirleme sonucu, otomatik check-in yapılarak karşılanıyor ve kendisi için özelleştirilmiş bir servis alıyor. Odasına yine yüz tarama yöntemiyle giriyor. Böylece check-in sırası bekleyerek zaman kaybedilmiyor. Bu işlemi yapmakla sorumlu otel yetkilisi ise farklı bir konuya vakit ayırıyor.

5 – Reklamcılık ve Pazarlamada kullanım

Görsel reklamları izleyenlerin demografik dağılımlarının tespitinde yüz tanıma yöntemleri kullanılıyor. Almax adındaki İtalyan şirketi mankenler üzerine kamera koyarak izleyenleri yüz tarama yöntemiyle araştırmış. Mobil telefonlarda yüz taraması ile ruh halinizi anlayan uygulamalar o anki modunuza uygun reklamlar gösterebiliyorlar.

6 – Bankacılıkta kullanım

Bankalar online erişimde ve mobil uygulamalar üzerinden erişimde yüz tanıma yöntemlerini kullanıyorlar. İspanya’da Caixa bankası ATM’lerde de yüz tanıma ile ikinci bir güvenlik seviyesi eklemiş.

7- Etkinliklerde kullanım

Konser, konferans gibi etkinliklere girişte yüz tanıma yöntemleri uygulanmaya başlamış bile. Bu yöntem futbol, basketbol gibi çok yoğun katılımın olduğu spor aktivitelerine girişte kullanıldığında hız ve güvenlik açısından kolaylık sağlayabilir.

8 – Sosyal Medya ve Eğlencede kullanım

Kendisine benzeyen ünlüleri bulma veya sanat eserlerinde kendini arama (Art Selfie) eğlenceli bazı yüz tanıma uygulamaları. Resimde kulakları bulup, tavşankulağı eklemek gibi uygulamaları ilk yapanlardan biri de Snapchat olmuştu. Şimdilerde ise Facebook, İnstagram gibi pek çok sosyal medya uygulamasında benzer özellikler var.

9- Uçaklarda kullanım

Havayolu şirketleri de otellerdeki uygulamaya benzer şekilde müşterilerine kişiselleştirilmiş bir hizmet sağlayabilmek için yüz tanıma sistemini kullanıyorlar. TSA ve JetBlue bu alandaki öncülerden sayılabilir. Pasaport kontrolde de güvenlik amaçlı olarak bu teknolojiden yararlanılıyor. Kameralar ve daha önceden veri tabanına kaydedilmiş fotoğraflar ile yapılan analizler ile sahte pasaport kullanan kişiler de bu yolla tespit edilmiş.

10 – Otomobillerde kullanım

Otomobilinizin kilidini açmak için de yüz tanımdan yararlanmak mümkün. Koltuk ayarları, ortam ısısı, müzik kanalları kişiye özel otomatik ayarlanabiliyor. Hyundai yüz tanıma ve yapay zekâ ile çalışan sürücüsüz arabasını bu yıl tanıtmıştı.

11 – Kumar ve Kumarhanelerde kullanım

Kumarhanelerde de güvenlik amaçlı yüz tanıma yönteminden yararlanılabiliyor. VIP müşterileri veya sık ziyaret edenleri tanıyıp onlara özel servisler sunulabiliyor.

12 – Oylamada kullanım

Oy verme işlemlerinde de kimlik belirlemede yüz tanımadan faydalanılabiliyor. Geçen yıl West Virginia’da bir mobil uygulama üzerinden insanların oy vermeleri kabul edilmiş. Bu uygulama aynı zamanda blockchain teknolojisi de kullanarak oyların bir daha değiştirilememek üzere güvenlik altına alınması da sağlanmış.

13- Eğitimde kullanım

Üniversitelerde kampüslerde güvenlik amaçlı yüz tanıma yöntemi kullanılmaya başlamış. İlk uygulamalarından biri Carnegie Mellon Üniversitesi. Avusturalya’da devam kontrolü amaçlı olarak bu teknoloji kullanılmış.

14 – Araba kiralamada veya taxi/Uber kullanım

Kiralık arabalarda veya Uber benzeri paylaşımcı ulaşım sistemlerinde sürücüleri ve müşterileri tanımada yüz tanıma metodu kullanılabiliyor. Uber güvenlik amaçlı olarak Microsoft’un bu alandaki çözümünü sistemine entegre etmiş. Müşteriler de ödeme yaparken bu yöntemden faydalanabiliyorlar.

15 – Yiyecek-İçecek sektöründe kullanım

Restoranlar müşteri memnuniyeti amaçlı ve kişiselleştirilmiş servis verebilmek amaçlı bu teknolojiyi kullanıyorlar. Kaliforniya’da Caliburger adlı restoranda daha önce verdiğiniz siparişleri görebiliyor ve bir sadakat programından yararlanabiliyorsunuz. KFC firması Çin’de müşterilerine gülümseyerek ödeme yapabilecekleri bir servis sunmuş.

Müşterilerini yüzlerinden tanıyan restoranlar, onlara isimleriyle hitap ederek kişiselleştirilmiş servisler de sunabiliyorlarmış.

16 – Tüketici Elektroniğinde kullanım

Microsoft, Apple, Samsung gibi şirketlerin bilgisayar, telefon gibi cihazlara erişimde yüz tanıma metodundan yaralandıklarını biliyoruz. Amerika’da %54’lere varan bu kullanım mutfaktaki elektronik cihazlarda ve otomobillerde de giderek yaygınlaşıyor. Örneğin HiMirror adlı uygulama o günkü yüzünüzün durumuna bakarak size bakım veya makyaj önerilerinde bulunabiliyor.

Yapay zekâ destekli yüz tanıma sistemleri her geçen gün daha da iyileşip gelişerek yeni kullanım alanları bulacak. Amazon, Google, Apple gibi teknoloji firmaları bu alana önemli yatırımlar yapıyorlar. Sensetime gibi 1,6 milyar dolar yatırım alıp değerimi 3’e katlayan startup’lar ise yeni çözümlerle geliyorlar. Biz de teknolojinin gerisinde kalmayıp bir an önce yaşantımızın çeşitli alanlarında uygulanabilir çözümleri üretmeye gayret etmeliyiz.

 

[1] Assessing cardiovascular function using an optical sensor

[2] There’s an App for That: Enabling Early Intervention in Autism

Etiketler: A-PIEManşetYapay ZekaYüz Tanıma

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Melike Beykoz

Melike Beykoz

TED Ankara Koleji ve İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü mezunu, Elektronik mühendisidir. Belçika’nın Antwerp şehrinde Alcatel Bell Telephone şirketinde 1 yıl hem eğitim alıp hem de çalıştıktan sonra İstanbul’da Alcatel Teletaş’ta Türkiye’nin ilk dijital telefon santrallerinde yazılım mühendisi olarak 4 yıl çalışmıştır. Çalışmalarını İspanya’nın Madrid şehrinde, Alcatel Standard Electrica SESA şirketinde uzman mühendis olarak 5,5 yıl sürdürmüştür. Türkiye’ye döndüğünde kendi kurduğu İLKON bilgisayar şirketinde bilgisayar ve Network altyapıları ve yazılım üzerine 2 yıl çalışmıştır. 1999 yılında Turkcell’e katılmış ve 10 yıl boyunca Yönetim Sistemleri yazılım Geliştirme müdürlüğü ve Operasyon müdürlüğü görevinde bulunmuştur. 2010 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde BT direktörlüğü görevine getirilmiş ve burada 6,5 yıl çalışmıştır.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Fusun S.Nebil
  • Sosyal Medya Şirketleri, Hayalet Temsilcilikler mi Açtı?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • AB, İnternetin Kurallarını Yeniden Şekillendirmeye Çalışıyor
Melike Beykoz
  • 5G, Eğitimi Nasıl Dönüştürüyor
Soykan Özçelik
  • WhatsApp’ı Bırakma Zamanı Geldi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Sosyal Medya Şirketleri, Hayalet Temsilcilikler mi Açtı?
  • Signal’i CIA mi Yazdı? Peki O zaman NSA’in Kirli Çamaşırlarını Ortaya Koyan Snowden Neden Signal Diyor?
  • BTK Başkanı Reklam Kararının Dayanağı Yok
  • KOTA NİYE VAR : Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’a Karşı Dava Açma Vakti mi?
  • Jack Ma 3 Ay Sonra Ortaya Çıktı

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

TEKNOPOLİTİK – YOUTUBE

SON YAYIN

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.2k Takipçis
  • 383.7M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.