2020’de Avrupa Komisyonu, ağlardaki güvenlik risklerini azaltmak için tasarlanmış yönergeler içeren bir 5G güvenlik araç kutusunu tanıtmıştı. Komisyon, bloğun 5G ağları için risk oluşturduğu düşünülen tedarikçilerin kullanımına tam bir yasak getirme konusunda yetersiz kalsa da, Avrupa Birliği üye devletlerinin kabul edeceğini umduğu bir dizi önlem belirledi.
Bu önlemler, çeşitli ve sürdürülebilir bir 5G tedarik zincirini sürdürmek için satıcıların risk profilini değerlendirmeyi ve bir satıcı havuzuna erişimi sağlamayı içerir. Bununla birlikte, amaç, Huawei de dahil olmak üzere 5G ağları için bir güvenlik riski oluşturduğu düşünülen şirketlerin yasaklanmasını sağlamak olabilir.
5G altyapısında kullanılan Çin gibi ülkelerden gelen ekipmanların oluşturduğu algılanan güvenlik tehdidi konusunda son yıllarda batılı ülkeler arasında artan endişeler var. Telekom ağlarındaki potansiyel müdahaleye ilişkin güvenlik endişelerinin çoğu Huawei’ye odaklandı. Bu endişe, Trump yönetimi sırasında ABD’de ortaya çıkmıştı ve sonra bazı Avrupalı ülkeler takip etti. Çünkü Çin Ulusal İstihbarat yasasının 7. maddesine göre, tüm vatandaşlar ve kuruluşlar, devlet güvenliğinin organları gibi hareket etmelidir.
Huawei, 2009 ve 2013 yılları arasında 5G araştırmasına 600 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını ve ardından ürün geliştirmeye 1,4 milyar dolar daha yatırım yaptığını iddia ediyor ve bu da onu, operatörler yatırım yapmaya başladığında 5G teknolojisinde lider konuma getirdi .
Şimdi AB yetkilileri, yeterli sayıda üye devletin 5G araç kutusu tavsiyelerini uygulamadığından endişe duyuyor ve Almanya gibi ülkeler yüksek riskli olduğu düşünülen satıcıların yasaklanmasını geciktirmeye devam ederse zorunlu bir yasağı düşünüyorlar. .
Halihazırda Huawei’yi 5G altyapılarından yasaklamış olan üye devletler Danimarka, İsveç, Estonya, Letonya ve Litvanya. İngiliz hükümeti, 2020’de telekom şirketlerine Huawei’den 5G ekipmanı satın almayı bırakmalarını ve Çinli satıcıyı 2027’nin sonuna kadar ağlarından aşamalı olarak çıkarmalarını emretti.
Sırada Portekiz olabilir. Ülkenin siber güvenlik konseyi CSSC’nin, operatörlerin 5G ağlarında Çin ekipmanlarını kullanmalarını resmi olarak engelleyebilecek bir karar çıkardığı bildirildi. Ancak, Alman operatörler henüz kendilerini Huawei’den ayırmaya başlamamış gibi görünüyor.
Telekom analizi ve pazar araştırması yapan Danimarkalı bir şirket olan Strand Consult, Çinli satıcıların Avrupa’nın 4G pazarlarına ve 5G pazarına katılımını inceledi. Almanya’nın 4G radyo erişim ağı (RAN) sitelerinin %57’sinin Huawei teknolojisini kullandığını hesapladı ve Huawei’nin kurulu 5G kiti payını yaklaşık aynı seviyeye getirdi. Ayrıca Çinli satıcıların 2022’nin sonunda 31 ülkenin sekizinde 5G ekipmanının %50’sinden fazlasını tedarik ettiğini de tespit etti.
Financial Times’ın haberine göre, AB İç Pazar Komiseri Thierry Breton geçen hafta telekom bakanlarına Huawei’yi bloke eden ülke sayısının çok az olduğunu ve “birliğin toplu güvenliğini açık bıraktığını” söyledi.
Görünüşe göre Komisyon, tavsiyelerin ne kadar iyi uygulandığına ilişkin ilerlemeyi bildirmek için önümüzdeki hafta toplanacak. Bununla birlikte, yeni bir yasaklama kararının, mevcut Komisyonun beş yıllık görev süresi 2024’te sona ermeden önce gelmesi pek olası değil.