138 milyar dolarlık oyun sektöründe kadınların yenilikçi ve yaratıcı fikirleriyle yer almasını desteklemek amacıyla kurulan Women in Games Türkiye’nin, dijital oyun endüstrisinde üretmek ve değer zincirine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği yarışma 18 yaş üstü 44 kız öğrenciyi 16–17 Şubat tarihlerinde Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi the Seed’de bir araya getirdi.
Women in Games Türkiye’nin Kurucusu Simay Dinç, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Canan Atılgan ve Women in Games UK CEO’su Marie Claire Isaaman’ın açılış konuşmasını yaptığı Müzede Hackathon’da iki gün boyunca global oyun firmalarının temsilcileri tecrübelerini katılımcılar ile paylaştı.
Dünya’nın ilk Kadın ve Sanat Odaklı Hackathonu
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi the Seed’de gerçekleşen ve dünyanın ilk kadın ve sanat odaklı hackathonu olan Müzede Hackathon’da, kız öğrenciler oyun tasarımlarında “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisinden ilham aldı.
Oyun Sanattır
İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Bodrum ve Antalya’dan Müzede Hackathon’a katılan bilgisayar mühendisliği, işletme, kimya mühendisliği, grafik tasarım, görsel sanatlar ve dijital oyun tasarımı öğrencileri uykusuz geçen 24 saatte, 4-6 kişilik gruplar oluşturarak mentorları eşliğinde “Oyun Sanattır” teması ile kendi oyunlarını tasarladı.
8 farklı grup halinde yarışan 44 kız öğrencinin tasarladıkları oyunlar; Bloomberg HT Haber Koordinatörü Ali Çağatay, Netmarble IT Operasyon Müdürü Can Altunöz, Gaming Istanbul Direktörü Cevher Eryürek, “Herkes için Oyunlaştırma” kitabı yazarı Ercan Altuğ Yılmaz, Melek Yatırımcı Hande Enes ve Unilever IT Direktörü Şirin Aktaş’tan oluşan jüri tarafından tasarım, teknik başarı ve yaratıcılık kriterlerine göre değerlendirildi.
Aylin Görgün, Ece Pilevneli, Elif Özoğlu ve Gözde Aça’dan oluşan 4FUN ekibi, Kazimir Malevich’in Black Rectangle (Siyah Kare) adlı eserinden esinlenerek tasarladıkları PickOne adlı oyun ile Müzede Hackathon’un birincisi oldu. 4FUN ekibinden Aylin Görgün, tasarladıkları oyun ile “İnsanlara kendi gerçeklikleri içinde seçim yaptırarak, kendilerini tanımalarını imkân sağlamalarını amaçladık” dedi. Ekip, birincilik ödülü olarak Unity Pro oyun motoru kazandı.
Müzede Hackathonda ayrıca; Gözde Berberoğlu Özen, Fatma Alsharief, Aycan Karataş, Burcu Kiper, Eylül Atılgan ve Ece Yenmez’den oluşan Quick Dirty ekibinin geliştirdikleri Finding Yourself oyunu, Ayşe Nur Ela, Deniz Çağlı, Dilek Ay, Meltem Gülçin Karadayı ve Merve Gonca Dönmez’den oluşan Liquid Cats ekibinin geliştirdikleri Traveling Woman oyunu, Beyzanur Bektaş, Hanife Yılmaz, Esra Ölmez ve Gülce Naz Özgün’den oluşan Gamism ekibinin geliştirdikleri Figaropagos oyunu, Başak Satıral, Şevval Simay Doyuk, Dilara Göral, Aybike Ağılönü, Raziyye Kuzu ve Hande Ulca’dan oluşan Persephone ekibinin geliştirdikleri Remains oyunu, Ece Sefercioğlu, Doğa Kaymaz, Yaren Sarı, Elif Pajo, Cansu Polat, Ceren Özer, Didem Kübra Atila’dan oluşan 2.3D ekibinin geliştirdikleri Sedna oyunu ve Elif Can Özer, Chuan Wang, Senem Aksakal, Ece Seyrek Hasdoğan ve Müberra Kablan’dan oluşan Anka ekibinin geliştirdikleri Reflection oyunu katılımcılardan tam not aldı.