• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa YENİ TEKNOLOJİLER ARGE - Inovasyon Eğitim

Haydar Akar, Fatih Projesinde Saadet Zinciri’ni Anlattı

Türk-İnternet Haber Merkezi-Türk-İnternet Haber Merkezi
1 Aralık 2016
-Devlet & eDevlet, Eğitim
0
Haydar Akar, Fatih Projesinde Saadet Zinciri’ni Anlattı
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

TBMM’de Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat yasası görüşmeleri aralıksız devam ediyor. Geçen haftadan bu yana devam eden görüşmelerde söz alan CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Haydar Akar Fatih projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

5 YILDA BİTECEKTİ 15 YILA UZADI

Akar, Fatih projesinin bir seçim yatırımı olduğunu belirterek dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ ın elinde tabletle gezdiğini bu projenin 5 yıl içerisinde biteceğini belirttiğini ancak projenin çıkmaza ve yolsuzluğa battığını söyledi.

8 milyar bütçe ile başlanan proje de bir saadet zincirinin kurulduğunun altını çizen Akar, bu zincirin sorumluları hakkında bir işlem yapılmadığını, diğer Bakanlıklara atanarak kurtarıldıklarını söyledi.

2010 yılında 5 yılda bitecek denen proje de son olarak 2,3 milyar TL harcandığına dikkat çeken Akar, işin tüm alt yapısı ile birlikte 20 milyara mal olacağını bunun da yandaşa para kazandırmaktan başka bir şey olmadığını söyledi.

AKAR’DAN BAKANA “Birlikte Okula Gidelim, Bakalım Çalışıyorlar mı?” DAVETİ

Alt yapı, donanım ve yazılım da birçok eksikliğin olduğunu belirten Akar, Bakanlık sırasına dönerek Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a seslenerek şunları söyledi; ‘Etkileşimli tahta var. Başardınız, etkileşimli tahtanın yüzde 60’lık kısmı tamamlanmış vaziyette. “Yerli teknoloji kullanacağız.” dediler, aslında bunun yerlisi falan yok, yüzde 70’ine yakını da yabancı menşeli bunların. Bu tahtalar çalışıyor mu okullarda? Sayın Bakanım, sizi davet ediyorum, söylemeyin kimseye, bir gün “Haydar Akar, gel, diyoruz.” deyin, benim seçtiğim bir okula benimle birlikte gidelim, tahtaların çalışmadığını göreceğiz, tabletlerin çalışmadığını göreceğiz.’’dedi. Bakan İsmet Yılmaz’ın tamam olur sözleri sonrasında projenin heba edildiğini ifade eden Akar, 2,3 milyar TL parayı harcamış bulunuyorsunuz. Yazıktır, günahtır bu milletin parasına diyerek konuşmasını tamamladı.

Akar’ın konuyla ilgili TBMM tam konuşma metni aşağıda;


Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; evet, 59’uncu madde üzerinde konuşacağım. 59’uncu maddede verdiğimiz önerge neyle ilgili? FATİH Projesi’yle ilgili. Şöyle baktığımızda FATİH Projesi’ni iki yönüyle değerlendirebiliriz: Bir yönüyle, çıkmaza girmiş bir proje, diğer yönüyle de yolsuzluklarla batağa sürüklenmiş bir proje olarak bakabiliriz bu FATİH Projesi’ne.

Yani burada bir saadet zinciri kurulmuş -Sayın Bakanım, bunu özellikle belirtiyorum- bu saadet zincirinin içerisinde olan vatandaşlar sorgulanmamış, haklarında bir soruşturma açılmamış, başka bakanlıklara, başka kurumlara atanmış, başlangıçta 8 milyar bütçeyle başlanan bu projeye ilk önce saadet zinciri oluşturulmuş bu kurumda ve böyle devam etmiş. Şimdi, bu projeyi kurtarmaya çalışıyorlar.

Proje neydi? 2010 yılının kasım ayında açıklandı. Projenin teknik altyapısı var mıydı? Projenin kesinlikle teknik altyapısı yoktu. Eline bir tablet aldı. Kim aldı? O dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan eline bir tablet aldı ve dünya projesi olarak hem Türkiye’ye hem de dünyaya lanse etmeye çalıştı.

Bir dünya projesi falan değildi; ellerinde bir tablet vardı, bu tabletleri öğrencilere dağıtacaklardı, öğrenciler bu tabletlerle, akıllı tahtalarla, işte, iletişim kurarak bu projeyi yürüteceklerdi. Ama ne zaman açıklanıyordu? Hemen 2011 seçiminden önce açıklanıyordu. Neydi? Yine bir rüşvetti bu. Kime verilen? Vatandaşa verilen bir rüşvetti bu ve proje böyle hayata geçirildi hiçbir teknik altyapısı olmadan.

“Beş yılda bitireceğiz.” dediler yani 31 Aralık 2015 itibarıyla bu projenin bitmiş olması gerekiyordu. Bu projeye peki, şu ana kadar -2015 ve 2016- bu aya kadar Bakanın ifadesiyle ne kadar para harcanmış? 2,3 milyar lira para harcanmış. Bütçe neydi? 8 milyarlık bir projeydi. Aslında işin içine TELEKOM’u soktuğunuzda, işin içine başka şirketleri soktuğunuzda -çünkü birçok ayağı var bu projenin- 20 milyarı bulan bir proje bu proje ve inanın, yandaşlara kaynak aktarma dışında bir işe yaramayan proje hâline dönüştü bugün. Niye dönüştü bugün bu proje? Çünkü bu proje 3 ana başlık altında oluşuyordu: Bir tanesi altyapı, ikincisi donanım, üçüncüsü de yazılımdı.

Altyapıya baktığınızda hem okullara İnternet ağının ulaştırılması hem de konutların yani öğrencilerin evlerinin İnternet’le buluşturulması gerekiyordu. O TÜRK TELEKOM burada 10 milyon 500 bin aileden bugün adam başı minimum 28 TL para alıyor, birçoğuna da İnternet henüz gitmiş değil bakır tellerle ki dünya fiber ağlarla sarılmış vaziyette, bugün hâlen bakır tellerle bu işi yapmaya çalışıyor. Peki, okul için altyapı var mı, hazır mı bu iş için? Yani İnternet’i okulun kapısına getirmek yetmiyor, okul içerisinde modeminden “switch”ine, Legrand kanalından sınıflardaki Wi-Fi dediğimiz o “access point”lerine kadar bunların hazır edilmesi gerekiyordu. Var mı bugün bunlar? Bunların varlığından… Sayısal rakamlar verecek biraz sonra Sayın Bakan ama ben bunların doğru olmadığını ifade edeceğim.

Peki, donanımda var? Etkileşimli tahta var. Başardınız, etkileşimli tahtanın yüzde 60’lık kısmı tamamlanmış vaziyette. “Yerli teknoloji kullanacağız.” dediler, aslında bunun yerlisi falan yok, yüzde 70’ine yakını da yabancı menşeli bunların. Bu tahtalar çalışıyor mu okullarda?

Sayın Bakanım, sizi davet ediyorum, söylemeyin kimseye, bir gün “Haydar Akar, gel, diyoruz.” deyin, benim seçtiğim bir okula benimle birlikte gidelim…

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Tamam, olur.

HAYDAR AKAR (Devamla) – …tahtaların çalışmadığını göreceğiz, tabletlerin çalışmadığını göreceğiz.

Hele yazılım boyutu var bu işin. Yazılım boyutu çok daha ilginç, bakın arkadaşlar, yazılım boyutu. Bir şirketin satış müdürü yazılım danışmanı olarak alınıyor, 34 milyonluk bir yazılım alınıyor. Yazılım alındıktan sonra da o şirketin satış müdürünün danışmanlık görevi sona eriyor. 34 milyonluk yazılım şirketinin danışmanlık görevi sona eriyor. Danışmanlık için de şirkete ödenen para 5,5 milyon lira arkadaşlar. İnanılacak gibi değil bu FATİH Projesi.

Şimdi, o kadar çok detayı var ki bunu bir saat buradan size anlatabilirim teknik olarak, sayıları da verebilirim ama bu mantıkla bu teknolojinin hızla ilerlemesiyle yapılan işin doğru olmadığını anlatmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Evet, üç sene önce, dört sene önce verdiğiniz tabletler, Sayın Bakanım, bugün kullanılmıyor, kullanılamazlar. Bir yıl sonra diğerlerini de kullanamayacak çocuklar. Demek ki bu proje başlangıçta ölü doğmuş bir proje. Aynı sınıfta otuz tabletin, aynı sınıfta iletişimli tahtanın, aynı sınıfta tek bir “Wi-Fi”den gitmenin anlamı şudur veya bir okulda bir İnternet çıkışındaki anlamı şudur: Üç şeritli otobana yüz şeritlik arabayı sokmak gibidir bu, mümkün değil. O tabletin enerjisi bitecek, o çocukların tabletleri arıza yapacak ama bununla ilgili hiçbir tedbir alınmadan…

2,3 milyar TL parayı harcamış bulunuyorsunuz. Yazıktır, günahtır bu milletin parasına.
Saygılar sunuyorum.

Etiketler: Fatih ProjesiHaberHaydar Akarİsmet YılmazMilli Eğitim Bakanlığı (MEB)Saadet Zinciri

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

SEÇİM/SANDIK GÜVENLİĞİ

14 Mayıs 2023 Seçimi için - Seçim ve Sandık Güvenliği

DEPREMDE HABERLEŞME SIKINTISI

6 Şubat 2023 - Kahramanmaraş Merkezli Deprem Sırasında Yaşanan Haberleşme Sıkıntısına Dair Bilgiler

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Nokia: Hedefimiz 5 ila 10 yıl arasında Türkiye’ yi bir Üretim Üssü Haline Getirmektir
blank
Fusun S.Nebil
  • Gazeteciliğin Gerilemesinin Etmenlerinden Birisi : BigTech
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • İrlanda, AB’de GDPR Uygulamasının Zayıf Halkası
blank
Mehmet Taşnikli
  • Çin Çip Hisseleri, Huawei’nin Yeni Mate 60 Pro Telefonunun Tanıtımı Sonrası Yükselişe Geçti
blank
Niyazi Saral
  • Geleceğin Teknoloji Sektöründe Parlayan Bir Yıldız Olmak:
Bilişimde Mezun Olduğunda Hızlı İş Bulma Rehberi
blank
Soykan Özçelik
  • Telegram 10.Yılına Hikayeler ile Girdi 🎂
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Fatih Güner : Komünite Gücünü Topluluğuna Üye olan Girişimci ve Yaratıcılardan Alır
  • AB’nin DSA Kanunu Yürürlülükte ve Çok Eleştiriliyor
  • Soframıza Gelen Zehirlerden 6’sı Daha Yasaklandı
  • Farklı Ülke Numaralarından Gelen WhatsApp Aramalarına Dikkat
  • Amazon Influencer’lara Para Önerdi ama Tepki Topladı

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.