• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • *ÜRÜNLER / HİZMETLER
  • BİLİŞİM
  • DOSYALAR
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
28 °c
istanbul
26 ° Cum
26 ° Cts
26 ° Paz
26 ° Pts
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa YENİ TEKNOLOJİLER Yeni Ekonomi Kripto Para / NFT

Kripto Para ve BlockChain Üzerine Tartışmalar

Fusun S.Nebil-Fusun S.Nebil
26 Nisan 2021
-*ŞİRKET HABERLERİ, Günlük Haberler, Kripto Para / NFT, Regülasyon
0
Elon Musk’ın Adı Kullanılarak 2 Milyon $’lık Bitcoin Dolandırıcılığı Yapıldı

Durgunluk Korkusu Dünya Genelinde Paniği Artırırken Bitcoin Yeniden 30.000 $ Altına Göz Kırpıyor

Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Geçen haftayı, birdenbire kapanan ve kurucusu yurtdışına kaçan Thodex kriptopara borsası olayını konuşarak yaşadık. Çok tatsız bir olaydı ve meydana gelmesi için pek çok başka olay üstüste geldi.

Bu olaylar, kriptopara fiyatlarının son 6 ayda yükselmeye başlaması, arkasından evini-arsasını satanın bu pazara hücum etmesi, paraların bir kısmının yurtdışına çıkması, hükümetin önlem anlamındaki kararları ve bu kararların sektörü yaralaması ile özetlenebilir. Sonuçta Thodex ve birkaç borsanın patlaması ve diğerlerinin de işlem hacimlerinin düşmesi ile karşılaştık.

Thodex konusunda bir hatayı baştan ikaz edelim; Faruk Fatih Özer’in bu borsadan aldığı para 2 milyar $ değil. Zaten Thodex bu kadar büyük bir borsa da değil. Thodex konusunda herkes, bir avukatın açtığı davada kullandığı rakamı aldı. Ama bu konuda yapılan bir araştırma var ve rakamın 150 milyon $ civarı olduğunu gösterdi;

blank

Bu yanlışlığı düzelttikten sonra, şimdi son 6 ayı kapsayan bu sürecin detaylarına yakından bakalım

Bitcoin ve diğer altcoin’lerin fiyatları, kasım ayında yükselmeye başladı. 2021 İlk çeyrekte adeta patlama yarattı

Aşağıda görüyorsunuz, kasım 2020’de 17 bin $’larda olan Bitcoin fiyatı 64 bin $’a vurdu, geri döndü ama hala 53 bin $’larda bir yerlerde. Borsalarda uzun zamandır kendi kendine alan satan ve sayıları 1 milyon civarında olan bir kitle var. “Trader” ya da “Yatırımcı” olan bu kitleyi ClubHouse’da dinleyebilirsiniz. Bu kitlenin zaman zaman satın aldığı paralar, son 6 ayda birden bire önemli bir değere ulaşıverdi.

blank

Ekonomik krizin ve hükümetin $-TL oyununun getireceği zarardan kurtulmaya çalışan büyük bir kitle, “para kazanan” bu kitlenin anlattıklarının cazibesine kapıldı ve harekete geçti —ki alım satım yapan kitlenin son 1 yılda 1 milyondan, 6-7 milyon kişiye fırladığı kaydediliyor

Hükümetin inkarına ve nasıl hesaplandığı belli olmayan enflasyon oranlarına karşın, 2018 sonbaharından bu yana pahalılaşan hayatla birlikte insanların ekonomiden korkusu arttı. Bu dönemde $’ın dalgalanmasının da suni olarak yönetilmeye çalışıldığını 128 milyar tartışmalarında gördük. İnsanlar TL ve $’ın dengesiz dalgalanışlarına karşı paralarını koruma derdinde.

Derken, dünyada yükselen fiyatları ile eskiden beri bu işin içinde olan insanların bir anda ellerindeki kriptoparaların değerlenir olması, diğer –yani finansal okuryazarlığı olmayan– insanları oyunun içine çekti. Geçen yıl bu zamanlar 1 milyon olan kullanıcı sayısının şimdilerde 6-7 milyona fırladığı anlaşılıyor. Yani ülkede ergen her 10 insandan birisi kripto para alıp satıyor gibi gözüküyor. Hatta Statista bunu daha yüksek raporluyor.

blank

Devletin bu esnada, konuya yönelik bazı açıklamalar vs vardı ama konuya değin farkındalığı çok düşük.

Kripto paralar, 1982’den beri düşünülen bir kavram. 1990’dan itibaren bazı paralar sunulmuş ama asıl 2010’dan bu yana tüm hızıyla gelişiyor. Hele 2015’lerden bu yana bu alandaki gelişmeler inanılmaz düzeyde. Günümüzde 9.000 kadar kripto para cinsi olduğu biliniyor.

Ama tek konu paralar değil. Yanısıra tokenler, ICO, P2P Lending, NFT, DeFi, Merkezsiz borsa, gibi Fintech iş modelleri kuruluyor. Yani kriptopara endüstrisinde bir devinim var. Henüz yerli yerine oturmadı ama zaten daha genç bir endüstri.

Bu endüstriye bizim hükümetimizin ilişkin görüşleri ise maalesef “ilgisiz”, “derinliksiz” ve “vizyonsuz” kaldı. Neden diyoruz. Aşağıda göreceğiniz üzere vatandaşını bilinçlendirmek, borsaları –belki kripto endüstrisi anlamında değil akçeli iş anlamında– düzenlemek ve ne olup, bittiğini takip etmek anlamında eksik kaldılar.

Sayıları hızla yükselen bu kitlelerin karşısına muhtelif bilmemnekoin’ler çıktı

Muhtelif bilmemne koin dediğimiz, 2017’lerden bu yana pazara sürülen 1’e 10 kazanacaksın denilen çok sayıda koin’e ait gelişmeleri, şikayet sitelerine bakarak da görebilirsiniz. Şu kadar para yatırdım ama koinlerim gelmedi denilen çok sayıda şikayet var. Bunların içinden daha önce de yazdığımız Turcoin gibi iddialı basın toplantıları düzenleyenler bile çıktı. Anlayacağınız “saadet zinciri”ne yol açabilecek bir durum da söz konusu.

Daha 3 hafta evvel, eğitimli bir dostumuz, “bilmemne koin varmış, çok karlıymış. Buna şimdi yatırım yaparsak acaip kazanç alacakmışız, bu doğru mudur?” diye sordu.

Güçlü Borsaların Yanında, Önüne Gelenin Kurduğu Borsalar Var

“Borsa” adı verilen ve daha ziyade “alım satım platformu” olarak tanımlanan çok sayıda şirket kuruldu. Bu yapıları kontrol eden bir şey henüz yok. Dedik ya, devletin farkındalığı zayıf kaldı bu konuda. Yani isteyen bu “borsa” denilen şirketleri açıyor. Sayılarının son aylarda 96’ya çıktığı kaydediliyor.

Sayıları 6-7 milyon olan ve büyük çoğunluğunun “finansal okur yazarlığı” olmayan kişiler ise bu borsalara,

  • Kim kurmuş, finansal geçmişi olan, finansal sektörde tanınan, güven duyulan birileri midir?
  • Bu şirketin finansal derinliği var mıdır, sermayesi nedir?
  • Kurumsal yapılanması var mıdır?
  • Devletin kontrolü altında mıdır?

demeden para yatırdılar.

“Devletin kontrolü” olmadığını zaten söyledik. Ama asıl olay şu; örneğin 6493 sayılı kanunla kurulan “ödeme hizmetleri” firmaları için devlet sermaye, karşılık kadar fon almak vs gibi çeşitli şartlar ileri sürüyor [1]. Bu kuruluşlardan en azından bu tür bir yaklaşım isteyebilirdi. Aynı düzenlemede “elektronik para” konusu var ama “digital para” yok. Devletin bugüne kadar düzenlemediği bu piyasada para kaybedenlere bir çözüm bulması lazım.

Borsa’da Para Tutmak Doğru mudur?

Bir yandan “devlet kontrol etmeliydi” diyorken, şunu da not edelim; “Kripto Borsa=Banka Değil”.

Alım-satım yapanların bir hatası, bir yanlış anlaşılma da burada; bu kripto para borsaları, paraların tutulduğu yerler değil, kripto para alışverişi için alıcı ve satıcının karşılaştığı ortamlar. Yani siz “şu kadar bitcoin almak istiyorum, fiyatı şu olsun” diye teklif yaparsınız, bir başkası “şu kadar bitcoin satacağım, şu fiyattan” der. Borsa da bu teklifleri karşılıklı iletir.

Paralar ise blockchain üzerinde durur. Bunlara cüzdan ile ulaşırız. Devamlı alıp satanlar (trader) bu cüzdanları borsada “sıcak-hot” dediğimiz şekilde, sürekli internete bağlı tutarlar. Ama “yatırımcı” iseniz, bunu “soğuk-cold” cüzdanlarda yani internete bağlı olmayan cüzdanlarda tutmak daha uygun. Böylece borsa patlasa da, paranıza ulaşacağız cüzdanınızın anahtarı sizde kalır.

Thodex olayında gittiği raporlanan 150 milyon $’ın tamamı “sıcak cüzdan”ı borsada internet açık olarak tutan kullanıcılara ait.

Bitcoin ve Altcoin Fiyatları Tırmanırken, Yurtdışına Para Akışı Oldu

Bu gelişmeler sürerken, yani kriptopara fiyatları ve dolayısıyla alım-satım yapan sayısı artarken, Türkiye’nin dışarıya çıkan parasında bir hareket olduğu belirtiliyor. Son aylarda ve öncesinde, toplam 25 milyar $ gibi bir rakamın yurtdışındaki kriptolara piyasasına yollandığı gibi bir tahmin var.

Ekonominin sıkıntılı olduğu dönemde, paranın yurtdışına gitmesi bir sorun, bu paranın güvenliği başka bir sorun. “Yurtdışındaki borsa güvenilidir, değildir” dışında, “bir sorun yaşandığında nasıl çözülür?” sorusu var.

Paralar borsalara akarken, hükümet nisan ayında birisi Hazine ve Maliye Bakanlığı, diğeri Merkez Bankası olmak üzere 2 düzenleme getirdi

Düzenlemelerin ilkinde müşteri verileri istendi [2]. Bu konuda “herhalde vergi geliyor” yorumu yapıldı. Ama arkasından bazı “haciz” ve “hesap askıya alma” türü olaylar duyuldu. Borsalardan kullanıcı verileri istendiği duyulduktan sonra yurtdışına para çıkışının hızlandığı bilgisi geldi.

Arkasından da Merkez Bankası yönetmeliği ile ödeme hizmetleri şirketleri üzerinden kripto alımı yasaklandı [3]. Bankalar üzerinden işlem yapmak hala serbestti.

Thodex Parayı Dışarı Nasıl Çıkardı?

Ama bu yönetmelik, hükümetin ve Merkez Bankasının olayın inceliklerinin farkında olmadığını yeniden gösterdi. Örnek mi? Soralım : “Thodex parayı dışarı nasıl çıkardı?”

Yani ödeme firmalarının engellenmesi ve bankaların işlem yapması, Thodex’in 150 milyon $’ı dışarı çıkarmasını engelledi mi?

Daha önemlisi, Thodex’in dışarıya para çıkardığı görülebilir miydi?

Evet dışarı çıkarılan paralar takip edilebilirdi. Ama bunun takibi için “kriptopara ve blockchain” teknolojilerini bilmek gerekiyordu. BlokChain bir muhasebe defteri kişileri vermez ama işlemler görülebilir.

Dediğimiz gibi devlet bu konudan çok uzakta. Yaptığı yönetmeliklerde, ekosistemi davet etmemiş olmaları da bunu gösteriyor. Tufan Poyraz ve arkadaşlarının yaptıkları araştırmaya bakılırsa, Thodex 2020 ağustostan sürekli para çıkarmış. Yani devlet bu dışarı çıkarılan paraları farkında bile olmadı.

Ayrıca Thodex’in son hafta % 30 indirimli satışı da devletin dikkat etmesi gereken bir husustu. Bunu Twitter üzerinden ikaz edenler bile vardı. Buna da bakılmamış. Özetle devlet burada vatandaşını finansal olarak korumayı becerememiş.

blank

Düzenlemeler “ortak akıl” ile yani sektörün uzmanlarının görüşleri alınmadan yapıldığı için bu gelişmeler yaşanıyor

Devlet dediğimiz gibi bu alandaki gelişmelerin farkında bile değil.

Mesela, geçen yıldan bu yana sayı 6-7 milyona çıkarken, üniversite öğrencilerinin kredilerini kullandıkları, çok sayıda insanın ev-araba-arsa sattığı gibi bilgiler geliyor. Borsa denilen platformların bugün, dün değil, mesela “ödeme hizmetleri” firmalarına lisans verilirken bile incelenmesi ve bir takım önlemler alınması lazımdı. Önüne gelenin koin çıkarması ya da borsa açması bir kurala bağlanabilirdi.

Yanısıra son gelişmeler adeta “filin züccaciye dükkanına dalması” gibi oldu. Önce paralar daha hızlı dışarı aktı, sonra da borsalar patlamaya başladı. Patlamayan ve güvenilir olanlar da sıkıntı yaşıyor. İşlem hacimleri öncekinin 1/4’ü, 1/5’i oranlarına kadar düştü. Düzelicektir ama neden bu tür bir “ortak akıl”a başvurulmayan süreç yaşandı?

Ülkemizde güçlü bir bitcoin ve blockchain ekosistemi var. Hatta içlerinde dünya çapındaki blokzincirlere yazılım desteği sağlayanlar var. Hükümetin acilen bu insanları toplaması ve olayı anlaması lazım.

Çünkü Kriptopara ve blockchain olayları bir yaşam tarzı ve yeni iş modellerini de yaratarak geliyor.

Ne Yapmak Gerek?

  1. Kriptopara yatırımı yapılacak firmanın seçiminde, arka plana dikkatli bakmak lazım (kurucuları kim, sermayesi nedir, yaklaşımı nedir, kaç imza kullanılıyor? vsvs)
  2. Kriptopara borsalarının denetimlerinin yapılması lazım
  3. Kriptopara alanı henüz çok yüksek dalgalanması olan bir alan. Bu nedenle yatırım yapılırken, arsa-ev-araba satmak doğru değil.
  4. Yatırım yapanların –özellikle riskli alanlarda– finansal okur yazarlık eğitimi alması lazım.

KriptoPara Köşeyi Dönmenin Değil, Sistemin Dışına Çıkmanın Parası

Geçen gün HalkTV’de Erdal Sağlam’ı dinliyordum. Bir tanım yaptı;

“Kriptopara işi aslında sistemin dışında kalmak için yaratıldı. “

Mantığını anlamayanlar için ifade edelim. İnternet “YIKICI (Disruptive)” dir. Yani, şöyle yapar;

blank

Burada “sistem” nedir diye soran olursa; Sistem Anonymous ya da WallStreet Occupiers’ın dilindeki şu ifadenin “siz” kısmıdır ;

“Biz % 99’uz (legions=kalabalıklarız)[1] ve siz % 1’siniz”

“Siz”i aşağıda görebilirsiniz.

blank

Yani dünya değişime giderken, bitcoin ya da diğer cinler ne olur bilmiyoruz. Ama Bitcoin’i ve kriptoparaları, hele BlockChain’i anlamak zorunda olduğumuzu kaydedelim. Daha da önemlisi hükümetin anlaması ve ekosistemi biran önce davet ederek, bu alanı yönlendirmesi gerekir. Ekosistem, gerekli düzenlemeler yapılırsa, ülkenin bu işten çok kazançlı çıkacağı, öncülük yapılması durumunda ülkenin döviz kazanacağı düşüncesinde.

Bu konuları uzmanına yani Cemil Şinasi Türün’e soruyoruz..

 

 

[1] ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN

[2] Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dikkatini Kripto Paralara Çevirdi

[3] Gece Yarısı Yayınlanan Kripto Para Yönetmeliği, Ödemelerde Kullanılmasını Yasakladı

Etiketler: BlockchainKripto ParaManşetThodexTufan Poyraz

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Dassault Systèmes İle 3D Tasarım ve Mühendislik Yazılımları Hakkında Sohbet
blank
Fusun S.Nebil
  • Tayvan 100 Çinli Şirkete Çip Casusluğu Soruşturması Açtı
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Rusya-Ukrayna Çatışması Avrupa’ya Siber Güvenlik Açısından Neler Öğretebilir?
blank
Mehmet Taşnikli
  • AMD, Pensando’yu 1,9 Mİlyar $’a Satın Alıyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • “Bağlantınız Gizli Değil” Uyarısı Nedir, Karşılaşıldığında Ne Yapmalı?
blank
Ümit Ağaçsakal
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • 2014 Yılında Yıldızlararası Bir Nesnenin Dünyaya Çarptığı Doğrulandı
  • DE-CIX, IRAK-IXP İle İş Birliği İmzası Attı
  • Peter Thiel: Merkez Bankaları İflas Ediyor
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?
  • Türk Telekom 5,8 Milyar Kar Etmişse, Neden İnternete Zam Yapıyor?

HAFTANIN KELİMESİ

TERSİNE MÜHENDİSLİK

Tersine mühendislik (reverse engineering), bir makinayı, bir yazılımı, askeri bir teknolojiyi nasıl çalıştığını görmek için sökme eylemidir.

Nasıl çalıştığını tersinden anlamaya çalışmak, bilgi edinmek ve analiz etmek için yapılır. Genellikle nesneyi çoğaltmak (kopyalamak) veya geliştirmek için kullanılır.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol
  • Kademeli Tarifede Elektrikten Tasarruf Tüyoları için maltun1
  • Paylaşılan İnternet ve Özel İnternet Erişimi Arasındaki Fark Nedir? için Halil Teberci
  • Rusya, Sosyal Medya Şirketlerine Sunucularını Taşımaları için Süre Verdi için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.