Üretken yapay zekanın en büyük problemi “telif hakları” olacak. Bu konuda her yerden sesler yükseliyor. Temmuzda 9.000 kadar Amerikalı yazar dava açmıştı. Şimdi ABD’nin en büyük gazetelerinden biri olan New York Times, fikri mülkiyetinin ihlali konusunda ChatGPT’nin sahibi OpenAI’ye ve de büyük ortaklardan olan Microsoft’a bugün dava açtı.
Bunun nedeni, üretken yapay zekanın eğitim için kullandığı malzeme. Üretken yapay zeka bugün verdiği cevaplarda, son bir kaç yıldır okuduğu çeşitli mecralardaki bilgilerden yararlanıyor. ChatGPT ve diğer büyük dil modelleri (LLM’ler), genellikle çevrimiçi olarak elde edilen büyük miktarda veriyi analiz ederek “öğrenir”. İşte şimdi çeşitli taraflar, “bizi kullandınız ama para ödemediniz” iddiasında. New York Times bu sorunu çözmek için geçen nisan ayında OpenAI ve Microsoft’a başvurmuş ama sonuç alamamış.
New York Times, izni alınmadan yayınladığı “milyonlarca” makalenin ChatGPT’yi daha akıllı hale getirmek için kullanıldığını ve aracın artık güvenilir bir bilgi kaynağı olarak gazeteyle rekabet ettiğini iddia ediyor. Güncel olaylar sorulduğunda ChatGPT’nin bazen New York Times makalelerinden “kelimesi kelimesine alıntılar” oluşturacağını ama normal şartlar altında okuyucuların bunlara abonelik ödemeden erişemeyeceğini kaydediyor. Bu aynı zamanda sitesini ziyaret etmeyen kişilerden reklam tıklama kaybı anlamına da geliyor.
Gazete, Microsoft tarafında da, Bing arama motorunun, New York Times’a ait web sitesinden, makaleye bağlantı vermeden veya gelir elde etmek için kullandığı yönlendirme bağlantılarını eklemeden alınan sonuçları ürettiğini de ileri sürüyor. New York Times, GPT-4′ün gazete tarafından yayınlanan materyalin değiştirilmiş versiyonlarını ürettiği örnekler arasında çok sayıda örneğe yer verdi.
New York Times dava dosyasında şöyle diyor;
“Bu araçlar, yalnızca biz ve meslektaşlarımızın yüksek maliyetle ve hatırı sayılır bir uzmanlıkla rapor etmesi, düzenlemesi ve doğruluğunu kontrol etmesi sayesinde elde edilebilen bağımsız gazetecilik ve içerikle oluşturuldu ve bunları kullanmaya devam ediyor
Yerleşik telif hakkı yasası gazeteciliğimizi ve içeriğimizi koruyor. Microsoft ve OpenAI çalışmalarımızı ticari amaçlarla kullanmak istiyorsa, yasa öncelikle iznimizi almalarını gerektiriyor. Bunu yapmadılar.”
OpenAI 2023’te açılan çok sayıda davayla karşı karşıya
OpenAI 2022 kasımından itibaren hayatımıza girdi ve ilk heyecandan sonra haklarında pek çok dava açıldı. Yazının girişinde bahsettiğimiz 9.000 yazar dışında, eylül ayında benzer bir telif hakkı ihlali davası, aralarında Game of Thrones roman yazarı George RR Martin ve John Grisham’ın da bulunduğu bir grup ABD’li yazar tarafından açılmıştı.
Ayrıca OpenAI, Microsoft ve programlama sitesi GitHub ile birlikte, kodlarının Copilot adlı bir yapay zekayı eğitmek için izinleri olmadan kullanıldığını iddia eden bir grup bilgi işlem uzmanının açtığı bir davayla karşı karşıya.
Bu eylemlerin yanı sıra, üretken yapay zeka (yani metin yönlendirmelerine dayalı medya oluşturabilen yapay zeka) geliştiricilerine karşı, Ocak ayında sanatçıların metinden görüntüye dönüştürme üreticileri Stability AI ve Midjourney’e dava açmasıyla birçok dava açıldı. , yalnızca telif hakkıyla korunan sanat eserleri konusunda eğitim alarak işlev gördüklerini iddia ediyor.
Buna karşılık, OpenAI, haber yayıncılarının endişelerini gidermeye çalıştı. Aralık ayında şirket, Business Insider, Politico ve Avrupa satış noktaları Bild ve Welt’in ana şirketi Axel Springer ile içeriğini bir ücret karşılığında OpenAI’ye lisanslayacak bir ortaklık yaptığını duyurdu.