• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOM TEKNOLOJİK MEVZUAT - HUKUK 5651 - Erişim Engelleme

Operatörler Tarafından Bakıldığında Sosyal Medya Düzenlemesinin Anlamı

Fusun S.Nebil-Fusun S.Nebil
21 Temmuz 2020
-5651 - Erişim Engelleme, Günlük Haberler, Operatörler, Regülasyon, Sosyal Medya
0
Insider 32 milyon $ Yatırım Aldı
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

5651 sayılı İnternet Yayınlarını düzenlemeye yönelik yasanın, 21 temmuz 2020 itibariyle TBMM’ye gelen değişikliklerini hukuki olarak Prof.Dr.Yaman Akdeniz ile değerlendirdik [1]. Ama bu değişikliklerin teknik yönü de var. Yani işletmeciler (operatörler) tarafında da etkileri olacak. Çünkü değişikliklerin bir kısmı teknik altyapıyı etkileyen konular. Onlara da bakalım.

Veri merkezi işletmecileri yetkileri olmayan alanlarda yükümlü tutuluyorlar

5651 sayılı yasada “veri merkezi” tanımının eksik ve çok uzun süredir veri merkezleri tarafından ikaz edilen bir konu bu. Veri merkezi tanımı eksik olunca aslında “içeriğe yer sağlayıcı” olan “yer sağlayıcı” tanımı ile “veri merkezi” birbirine karışıyor. Sonrasında adli süreçler uzuyor ve zorlaşıyor. Veri merkezi işletmecileri yetkileri olmayan alanlarda yükümlü tutuluyorlar. Ama veri merkezi tanımı olmadığından dolayı işletmeci lisansı olmayan veri merkezleri bazı düzenlemelerden de kaçınmış oluyorlar. Aynı durum bu sosyal medya için yapılan düzenlemelerde de mevcut.

Trafiği %50’ye indirmek gibi bir uygulama çok riskli

Trafiği ellemek bir anlamda kişisel verilere karışmak, istihbarat, casusluk vs anlamına geliyor. Bu da çeşitli konularda tartışma ve dava yaratabilir [2]. Bu konular analiz edilip, incelendi mi? Sanmıyoruz.

Mesela bu konuda en büyük tedarikçilerden birinin İsrail kaynaklı Allot’dur [3]. Bu tür cihazları yapan ülkelerin çoğunda bu şirketlerin istihbarat bağlantılarını vardır. Ekipman alımı açısından bakıldığında tüm işletmecilerin bu cihazlardan almak zorunda kalması gelecekte alınacak engelleme kararlarını uygulatmak açısından çok çok riskli. Yurtiçindeki adamı yakalayacağım derken, başka bilgilerin yurtdışına akması da pekala mümkün. Şu anda akıyor mu acaba [4]?

Yani bir yandan kanuna, sosyal medya şirketleri için “Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındıracaksın” denilirken, bir yandan da ne olduğu ve içi görülmeyen yazılımlarla kısıtlama, filtreleme, araya girme yapılıyorsa, bazı bilgiler tehlikeye atılmış olabilir.

Diğer taraftan büyük operatörlerin sahip oldukları –biraz da yasa dışı olan– engelleme, filtreleme, araya girme gibi işleri yapan cihazlar, sosyal medya kontrolü söz konusu olduğunda küçük operatörler tarafından da alınmak zorunda kalınacak. Bu da sektöre yeni bir yük anlamına gelir.

Bu %50 kısıtlama konusu da rekabet açısından istismara çok açık bir konu. Hiçbir işletmeci müşterisinin erişimini engellemek istemez. Bu sebeple %50 neye göre hesaplanacak. Zaman zaman böyle pratikleri büyük operatörlerden gördük. Birisi %50’yi %70 yaparsa ne olacak. Kim ölçecek? Veya bir başka deyişle, işletmeci müşterilerinin yarısına %100, diğer yarısına %0 engelleme yaparsa ne olacak, kim farkedecek?

VPN Konusu?

VPN konusunu daha önce de yazdık [5]. Burada tekrarlamayalım. Sosyal medya kısıtlamalarını VPN ile aşmak mümkün. BTK bu nedenle bir dönem VPN’leri engellemek için bir hayli savaştı ama her VPN kapanamıyor. Bazı VPN protokolları ve internet camiasının da desteklediği VPN gömülü tarayıcılar kullanılabiliyor. Ama bunların bazıları istihbarat şirketlerine ait. Yani vatandaşları VPN’e yönlendirmek de başka bir garabet [6].

Trafik Değişim Noktası Olsaydı, Sosyal Medya Kuruluşları için Bir Avantaj Olabilirdi

AKP hükümeti çok uzun süredir, çok uluslu internet devlerinin Türkiye’de ofis açmalarını, temsilci atamalarını filan istiyor. Bu konudaki düşüncelerimizi yarın ki bölümde daha net göreceksiniz. Ama burada şunu belirtelim; 2010 itibariyle bu firmalar Bulgaristan, Romanya, Norveç, Danimarka, Almanya gibi çoğu ülkede veri merkezleri açarken, Türkiye’ye gelmeyi istemediler. Halbuki gelmeleri ve hele veri merkezi yatırımı yapmaları bizim açımızdan, hem para, hem de teknik know-how açısından iyi bir şey olurdu.

Ayrıca trafiğin aktığı bir noktada olmak sosyal medya şirketlerinin de tercih ettiği bir durumdur.

Ama internet altyapımızın eksikliği ve internet fiyatlarının pahalılığı, enerji fiyatlarının pahalılığı, yetişmiş eleman bulma zorluğu ve tabi ki hukuki yapının günümüzdeki durumu nedeniyle, gelmiyorlar.

Mesela fiber altyapının gereken boyutta olmaması bir yana Internet değişim noktaları da bu eksiklerden birisi. Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı genelgesine de konulmasına rağmen hala kurulabilmiş değil. Ankara’daki konuyla ilgili olması gereken kurumlar kulaklarının üzerine yatmış ve hiçbir şey yapmıyor.

Bu konuyu 2000 yılından bu yana belki 100 belki 200 defa yazdık çizdik [7]. Trafik değişim noktası para kazanmaktan, teknik bilgi elde etmeye, bölgede politik güç kazanmada artıştan, siber güvenliğe kadar pek çok işe yarar ama biz nedense yapmayız (nedenleri malum).

1 milyon Sınırlaması Komik

Getirilen günlük 1.000.000 sınırlaması komik kalıyor. Çünkü diyelim ki teknoloji konusuna odaklanmış bir sosyal medya var ve günde 5000 giriş yapılıyor. Ama burada zarar veren bir içerik varsa kapsam dışı kalıyor. Yani bu yasanın insanların zarar görmesini engellemekten çok siyasi engelleme için olduğu anlaşılıyor.

Kullanıcı Verileri Türkiye’de Barındırılacak Konusu da Anlamsız Kaldı

Şu anda hangi konuda kullanıcı verileri Türkiye’de tutulabiliyor ki, sosyal ağların Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma yönündeki gerekli tedbirleri alması zorlanabilecek? Yerli sunucu, yerli bulut firması mı var? Bankalarımızı yurtdışındaki Akamai koruyorken, bu komik oluyor [8].

Ayrıca sosyal medya firması “ben tedbiri aldım 2050 yılında bu içerikleri Türkiye’ye getireceğim” gibi bir şey derse ne olacak? Yani yasada belirli bir tarih bile yok.

Getirmezse ne olacak? Hiçbir yaptırım yok. O zaman nasıl uygulatılacak?

Ve.. yukarıda yazdık, Türkiye’deki kullanıcıların verileri Türkiye’de barındırılacak derken, onları filtrelemek ya da bandwidth’i kısıtlamak için kullanılan yazılım acaba ne yapıyor? Ülkenin hangi bilgilerini dışarıya taşıyor? Hayır taşımıyor diyebilir misiniz?

Arbitrasyonu Kim Yapacak?

Bu düzenleme ile ceza verildiğinde mesela Arbitrasyonu kim yapacak? Belli değil.

Sosyal medya Türkiye’ye gelmez de kalkıp sitesine “TC Vatandaşları bana üye olmayın. Olursanız bana gelecek cezalar sizin sorumluluğunuzdadır” tadında bir sözleşme koyarsa ne olacak?

Anlayacağınız gerek hukuki, gerek ise teknik açıdan düzenlemede sorun var. üstelik bu düzenleme AKP’nin yaman çelişkisi (AKP’s Paradox) haline gelecek ve ters tepecek. Hep birlikte görelim.

 


[1] AKP’s Paradox İşliyor; Sosyal Medya Kısıtlaması İşe Yarar mı, Ters Teper mi?

[2]Avrupa Adalet Divanı (ECJ), Hükümetlerin e-Posta ve Elektronik Haberleşmelerini Takip Etmesini Yasa Dışı Buldu

[3] Danish company helps Iran spy on citizens

[4] Sandvine’ın PacketLogic Cihazları Türkiye’de Hükümetin Casus Program Kullanmasına, Mısır’da ise Kullanıcıları Bağlantılı Reklamlara Yönlendirmeye mi Yarıyor?

[5] Wiki-Turk : VPN (Virtual Private Network)

[6] BTK’nın VPN Engelleme Israrı Devam Ediyor

[7] Türkiye’ye Sonunda Trafik Değişim Noktası (IDN) Geliyor mu?

[8] Geçen Pazar Yeni Bir İnternet Faciasını Hasarsız Atlattık Ama Her Şey Yolunda mı?

Etiketler: 5651 Sayılı KanunAKP (Adalet ve Kalkınma Partisi)ManşetOperatörSosyal Medya Düzenlemelerinin AnaliziSosyal Medya Engelleme

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
blank
Fusun S.Nebil
  • FBI, 2022’de Amerikalı Kullanıcıların İnternet Dolandırıcılarına 10,3 Milyar $ Kaptırdığını Açıkladı (590’ı Türk)
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
blank
Mehmet Taşnikli
  • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Baz İstasyonları Cinneti ve Enkaz Altında Kalmak
  • BTK, Haberleşme Sektörünü Depreme Hazırlamış mı?
  • BTK Sorumluluğu Operatörlere mi Yüklemeye Çalışıyor? – 1
  • Togg NFT Açık Arttırmasındaki Çökme ve Ertelemeler için Açıklama Yayınladı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deprem Bölgesindeki Hakaret Davalarını Geri Çekti mi?

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.