TRJet ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), heyecanla beklenen Milli Bölgesel Uçak Projesi sözleşmesinin belirli maddeleri üzerinde anlaşmaya vardı. SSM, 2015 yılında TRJet ve T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında ülkenin ilk bölgesel uçağının üretilmesi için 50 uçak siparişini kapsayan bir ön mutabakat anlaşmasıyla ile bu projeye önderlik eden ihale kurumu olarak yer alıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan SSM Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, “Bu ilgi çekici ve tarih yazacak projenin hem global havacılık pazarı hem de Türkiye için etkisi büyük” dedi ve sözlerini “Türkiye’yi sivil uçak üretimi, tasarımı ve sertifikasyonu alanlarında dünyadaki birkaç ülkeden biri olarak kabul ettirmek için TRJet ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz” diye sürdürdü.
Projenin koşullarına göre TRJet, büyük beğeni toplayan Dornier 328 uçağının modernize edilmiş ve geliştirilmiş versiyonunu ilk kez üretecek. TRJet, Türkiye havacılık sektöründe TRJ328™ uçağını hayata geçirecek mevcut kaynakları mümkün olan en üst düzeyde kullanmayı hedefliyor.
İlk siparişler, aralarında T.C. Sağlık Bakanlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün de bulunduğu, altı kullanıcıya teslim edilecek. Uçaklar, ambulans uçak, özel görev, VİP, havaalanı kalibrasyonu ve yolcu uçağı gibi 328 Serisi’nin benzersiz kabiliyetlerini ortaya koyan stratejik görevler alacak.
TRJ328 uçakları ve TRP328™ turboprop, Türkiye’nin yerli kaynaklarıyla tasarlanan, sertifikalandırılan ve üretilen, ilk daha büyük kapasiteli ticari yolcu uçaklarının üretiminin de yolunu açacak.
Türk mühendislerin önderliği ve yönetiminde, Türkiye’de üretilecek olan bu uçak, ülkenin tedarikçi altyapısını genişletecek ve TRJet’in, uçak orijinal ekipman üreticisi olarak küresel havacılık pazarındaki yerini sağlamlaştıracak. Özellikle de Türkiye’nin 2017 yılında açılacak dünyanın en büyük havaalanı ile birlikte küresel havacılık pazarının en önemli merkezlerden biri olacağı düşünüldüğünde bu süreç ülke için çok önemli bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılının kutlanacağı 2023 yılına kadar TRJet’in yeni daha büyük serisinin üretim açısından önemli bir dönüm noktasına ulaşması bekleniyor.
TRJet’in kurucusu ve SNC’nin sahibi ve CEO’su Fatih Özmen, “Proje, Türkiye Cumhuriyeti ve havacılık sektörü üzerinde bir bütün olarak büyük etki yaratacak ve gelecek nesilleri de etkisi altına alacak” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylesi bir proje, Türk halkı için yıllardır bir hayaldi. Biz bu hayalin hayata geçirilmesinin, üstelik de yerel ya da bölgesel düzeyde değil, uluslararası kademede bir parçası olmaktan büyük gurur duyuyoruz.”