Pazartesi, Ocak 18, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ Mobil Haberleşme Teknolojileri 3G / 4G / 5G Gelişmeleri

Yıl 2020: Dünyada 5G Kurulumları Ne Durumda?

Melike Beykoz - Melike Beykoz
27 Ocak 2020
- *ARAŞTIRMA, 3G / 4G / 5G Gelişmeleri, Operatörler
0
Yıl 2020: Dünyada 5G Kurulumları Ne Durumda?
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

5G, 5. Nesil mobil telefon teknolojisi devrimsel yeniliklerle geliyor ve 1980’lerde başlayan mobil telefon teknolojisi her 10 yılda bir yenilenerek 1G, 2G, 3G ve 4G (G-Generation  / Nesil) ile bizlere sürekli iyileşen bir iletişim ortamı sağlayarak gelişimini sürdürüyor. 5G, tüm önceki versiyonları olan 1,2 3, 4. Nesil telefon altyapılarından oldukça üstün olarak geliyor. Gartner araştırma şirketinin verilerine göre 5G’nin, 2020 yılında 4,2 milyar dolar getir getirmesi öngörülüyor.

5G’nin üstünlüklerini öncelikle hız, bağlantı kapasitesi ve gecikmenin en aza indirilmesi olarak özetleyebiliriz.

Hız açısından nesiller arasındaki fark aşağıdaki gibi özetlenebilir.

Peki, bunlar ne işe yarayacak derseniz, hız sayesinde bilgiye çok daha hızlı erişilecek. Örneğin internetten film izlemek istediğimizde dosyanın inmesini beklemeye gerek kalmayacak, tuşa basar basma seyretmeye başlayacağız. Bağlantı sayısının artması ne işe mi yarayacak? Artık her nesne internete bağlanabilecek (IoT-Nesnelerin interneti), diğer nesnelerle haberleşecek ve yönetilebilecek. Örnek mi? Sokak lambaları internete bağlanacak ve bulunduğu yerdeki hava koşulları, trafik durumu, ortam aydınlık seviyesi gibi bilgileri merkeze (cloud- bulut )gönderecek. Merkez de bu bilgileri işleyerek birçok konuda kullanacak. Akıllı şehirler, akıllı evler 5G sayesinde her nesnenin internet üzerinde bilgi alışverişi yapmasına imkân sağlayacak. Gecikmenin azalması sayesinde ise sürücüsüz araçlar kazalara sebep olmayacak kadar hızlı karar verebilecekler, en az gecikme ile yol ve ortam bilgisine sahip olarak en doğru kararı verecekler. Uzaktan ameliyatlar yapmak mümkün olacak. Tüm bu saydıklarımız en bilinen örnekler oysa 5G’nin yaşantımızın her alanda sağlayacağı sayısız güzel örnekten söz edebiliriz ama bu yazının konusu “5G’ye nasıl geçeceğiz?”, “kimler geçmiş ya da geçmeye çalışıyor?”, “dünyada durum ne?”  bunlara bir göz atmak.

GSA (Global Mobile Suppliers Association ) raporlarına göre Ocak 2020 itibariyle 5G, 34 ülkede kullanılıyor.119 ülkede ise 348 operatör 5G yatırımı yapıyor.

Amerika

Dünyada ilk kez 5G Amerika’da 2018’de kullanılmaya başlanmış. Bu ülkedeki 4 büyük operatör olan Verizon, AT&T, T-Mobile ve Sprint 2019 sonu itibariyle seçilen önemli bölgelerde 5G işletmesine başlamışlar. 4 operatör de Nokia, Ericsson ve Samsung altyapılarını kullanıyorlar.

Asya’da 5G

Asya 5G kurulumları konusunda bu sefer batıdan daha hızlı gidiyor. Çin, Japonya ve Güney Kore bu konuda lider görünüyorlar. Devletin de desteği ile Çin, 5G konusunda hem teknoloji üretimi hem de kurulumlarda öncü konumunda. 2015’ten bu yana Çin ve ABD kıyaslanırsa, Çin 350.000 yeni baz istasyonu kurmuşken ABD sadece 30.000 kurulum yapmış.

Güney Kore

Dünyada 5G’yi ikinci olarak kuran ve kullanan ülke ise Güney Kore. Ülkedeki 3 önemli operatörden ikisi, SK Telecom ve KT, Ericcson altyapılarını kullanmışlar. Diğer bir operatör olan LG Uplus ise Huawei’in 5G altyapılarını tercih etmiş. Güney Kore’de 2018 yazında tamamlanan 5G ihalesi sonrasında Nisan 2019’dan itibaren 5G kullanılmaya başlanmış. 2019 Ağustos’ta 5G kullanan abone sayısı 2 milyona ulaşmış.

Çin

Çin, dünyadaki en büyük 5G şebekesine sahip ülke konumunda. Çin’deki 3 önemli operatör China Mobile, China Telecom ve China Unicom 5G’yi 2020 sonunda 300 büyük şehirde kullanılmak üzere kuruyorlar. 2019 sonunda 130.000 5G baz istasyonu kurulumunu tamamlamışlar. Abone sayısı açısından dünyanın en büyük operatörü olan China Mobile 5G’de Huawei, Nokia, Ericsson ve ZTE altyapılarını kullanıyor. Hâlihazırda 50 şehirde 5G kurulumları olan China Mobile ve 2020 sonunda 70 milyon aboneye erişmeyi hedefliyor.

Avrupa

Avrupa’da Almanya, İsveç, Estonya, Finlandiya, Hollanda, Fransa, Rusya, Norveç’te 5G kurulumları yapılmış olsa da henüz ticari olarak servise verilmemiş.

İngiltere

İngiltere’de Vodafone, EE, O2 ve Three olmak üzere 4 operatör 5G servisi vermeye başlamışlar. EE, 50 şehirde servis veriyor. Vodafone Haziran 2019’dan itibaren 5G servisi vermeye başlamış ve 37 şehri kapsıyor. Three, Ağustos 2019’da 5G ile servise başlamış ve sadece Londra’da çalışıyor. O2 Ekim 2019’da 5G’yi servise vermiş ve 6 şehirde var. Ayrıca bu şebekeler üzerinden servis veren Sky Mobile, BT gibi MVNO’lar da var.

İsviçre: Swisscom, Ericsson altyapılarıyla 54 şehirde 5G servisine başlamış.

İspanya: Vodafone, Huawei altyapılarıyla 15 şehirde Kasım 2019 itibariyle 5G servisine başlamış.

Dünyada 5G Üreticileri

Dünyada bilinen uçtan uca 5G üreten 5 firma var. Bunlar Ericsson, Huawei, Nokia,  Samsung, ve ZTE.

Huawei – ZTE: Çin’li 5G üreticileri olan Huawei ve ZTE, Çin devletinin de desteğiyle hem Çin’de hem de Çin dışında 5G teknolojisini yayıyorlar. Güney Kore, İsviçre, İngiltere, Finlandiya gibi daha birçok ülkede var olan Huawei dünyadaki 5G şebekelerinin 2/3’ünde kendi altyapılarının kullanıldığını belirtiyor. ABD’nin tüm engellemelerine rağmen Huawei dünyada yayılmaya devam ediyor. Nokia ve Ericcson’un en büyük rakibi olan Huawei ABD’nin engellemelerinin 30 milyar dolarlık gelir kaybına sebep olacağını söylüyor. Huawei firmasının %96’sı Huawei çalışanlarına ait.

Ericcson: İsveç’li bir firma olan Ericsson bugüne kadar 19 5G şebekesi kurmuş.

Nokia: Finlandiya firması Nokia Haziran 2019 itibariyle 42 şebekede altyapı kurduklarını duyurmuştu.

Samsung: Güney Kore firması olan Samsung Kore’de 53.000 5G baz istasyonu servise vermiş.

Türkiye’nin 5G’ye katkısı – Prof. Dr. Erdal Arıkan

Halen Bilkent Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan Prof. Dr. Erdal Arıkan’ın 2008 yılında yayınlanan “Kutupsal kodlar” konulu araştırması 2017 yılında 5G standardı olarak kabul edildi. Bir iletişim kanalı üzerinden bilginin iletilmesi sırasında, çevre gürültüsünün sinyal üzerine eklenmesi nedeniyle oluşan hataları minimuma indirmeyi sağlayan bu buluş ile polar kod bazlı 5G’de başarı sağlandı. Huawei’in Arıkan’ı “Kutupsal Kodların Babası” ve “Gerçek bir Mucit” olarak tanıttığı seremoniyi aşağıda görebilirsiniz.

Huawei Recognizes Dr. Erdal Arikan

ULAK ve 5G

2013 yılında üzerinde çalışılmaya başlanan ULAK, bütünüyle Türkiye’de üretilen ilk baz istasyonu olarak 4G ile hayatımıza girmişti. En son olarak 24 Aralık 2019’da Vodafone şebekesinde Rize bölgesinde  250 ULAK baz istasyonu servise verildi. Yaklaşık 1 yıldır da Külliye’de ULAK baz istasyonu servis veriyor. ULAK Haberleşme A.Ş.’de 2015 yılında MİLAT (Milli Ağ Teknolojileri) adı verilen Taşıyıcı şebeke projesinde,  5G’nin vazgeçilmez özellikleri olan SDN (Software Defined Network) yani Yazılım Tanımlı Ağ ve NFV (Network Function Virtualization) Ağ Fonksiyonlarının Sanallaştırılması konularında çalışılıyor. 2017’den bu yana  ise ÇINAR (Çekirdek Şebeke) projesinde çalışmalar devam ediyor. ULAK A.Ş. Genel Müdürü Metin Balcı, 4G’de edinilen tecrübe ile 5G konusundaki çalışmalarının da artık sahada demo anlamıyla hatta yılsonuna doğru operatör laboratuvarlarında ve test sahalarında gösterecek şekilde hazırlıklarını da gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Ulak projesinde 100 kadar yerli firmanın katkısı olduğunu vurguluyor. ULAK ile yerli ve milli bir sistem olarak yabancı ürünlerle eşdeğer bir performansı yakaladıklarını söylüyor.

Bugün Türkiye’de toplamda 40.000 baz istasyonu var ve bunların 1000 tanesi Türk ürünü. Bu sayının 5G ile birlikte çok daha artması da ümit ediliyor.

Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G ( UUYM5G) Haberleşme Şebekesi Projesi ve HTK

Haberleşme teknolojilerinde yerli ve milli üretimin payını arttırmak amacıyla kurulan HTK’da  (Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi) 148 Türk firması yer alıyor. TÜBİTAK tarafından da desteklenen “Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi”’nde HTK’dan 16 Türk firması çalışıyorlar. Bu proje 5G’nin ana bileşenleri olan CRAN, Yeni Radyo, Çekirdek Şebeke, Siber Güvenlik, Radyolinkler, OSS, Anahtarlama Ekipmanları, NFV, Yazılım, Sistem Test ve Entegrasyon konularını kapsıyor. HTK Başkanı İlhan Bağören “Bu projenin en önemli özelliklerinin başında pazarda faaliyet gösteren ve alıcı konumda olan Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’un katkılarıyla geliştirilmiş olması ve projede yer alan tüm firmaların bir ortak akıl etrafında bir araya getirilmesi neticesinde uygulamaya alınmasıdır.” diyor. UUYM5G ürünleri ile 2020-2026 arasında yurtiçi pazarda 28 Milyar TL, bölgesel pazarda ise %10 pazar payı ile 5.6 Milyar USD tutarında gelir bekleniyor..

UUYM5G kapsamında HTK ve ULAK’ın 5G konusunda yapılan çalışmalarını birleştirilmesi ve böylece çalışmalara hem hız kazandırılması ve hem de önemli bir sinerji oluşturması hedefleniyor.

2019 Aralık itibariyle 3G,4G ve 5G’nin dünya üzerindeki kullanımlarını aşağıdaki haritada görebiliyoruz. Dünyanın 34 ülkesinde 5G şebekesi aktif görünmekle birlikte bu servis tüm ülkeyi kapsamıyor. 2020 itibariyle sadece sınırlı bölge ve şehirlerde 5G’yi deneyimlemek mümkün.

5G milyonlarca cihazı yüksek hızlarda, gecikmesiz, aynı anda birbirleriyle iletişim yapabilmelerini sağlayacak, insanların yaşamlarını çok daha konforlu ve verimli bir hale dönüştürme potansiyeline sahip olan bir teknolojik devrim. Bu önemli dönüşümü gecikmeden mümkün olan en uygun şartlarla hayatımıza katmamız gerekiyor. Birçok ülke gibi biz de 5G’nin ilk denemelerini yapıyoruz. Umarız bu dönüşümü en kısa zamanda yaşayabiliriz.

Etiketler: 2020-Beklenenler5GManşet

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Melike Beykoz

Melike Beykoz

TED Ankara Koleji ve İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü mezunu, Elektronik mühendisidir. Belçika’nın Antwerp şehrinde Alcatel Bell Telephone şirketinde 1 yıl hem eğitim alıp hem de çalıştıktan sonra İstanbul’da Alcatel Teletaş’ta Türkiye’nin ilk dijital telefon santrallerinde yazılım mühendisi olarak 4 yıl çalışmıştır. Çalışmalarını İspanya’nın Madrid şehrinde, Alcatel Standard Electrica SESA şirketinde uzman mühendis olarak 5,5 yıl sürdürmüştür. Türkiye’ye döndüğünde kendi kurduğu İLKON bilgisayar şirketinde bilgisayar ve Network altyapıları ve yazılım üzerine 2 yıl çalışmıştır. 1999 yılında Turkcell’e katılmış ve 10 yıl boyunca Yönetim Sistemleri yazılım Geliştirme müdürlüğü ve Operasyon müdürlüğü görevinde bulunmuştur. 2010 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde BT direktörlüğü görevine getirilmiş ve burada 6,5 yıl çalışmıştır.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Fusun S.Nebil
  • Signal’i CIA mi Yazdı? Peki O zaman NSA’in Kirli Çamaşırlarını Ortaya Koyan Snowden Neden Signal Diyor?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • AB, İnternetin Kurallarını Yeniden Şekillendirmeye Çalışıyor
Melike Beykoz
  • 2020 Biterken Mobil Dünya Ne Durumda
Soykan Özçelik
  • WhatsApp’ı Bırakma Zamanı Geldi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Whatsapp’ı Siliyor Muyuz? Peki Silersek Ne Kullanacağız?
  • WhatsApp Açıklama Yayınladı
  • Instagram, Twitter, Facebook, Tiktok gibi Sosyal Ağlara Reklam Yasağı Geliyor!
  • Elon Musk WhatsApp Gizlilik Politikası Değişikliğine Karşı “Signal’e Geçin” Dedi
  • Whatsapp Yeni Şart Koşuyor ; Facebook Anlaşılan Rekabet Davalarına Karşı Önlem Alıyor

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

TEKNOPOLİTİK – YOUTUBE

SON YAYIN

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.2k Takipçis
  • 383.7M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.