TikTok’un ABD’nin uygun gördüğü bir şirkete satılması ya da kapatılmasını getiren ve Amerikan kongresinden alelacele geçirilen yasa tasarısı, ABD’de yeni bir tartışma başlattı. Hukukçular, “ulusal güvenlik tehditi” tanımının belirsiz olduğu ve bu belirsiz terimlerin diğer uygulamaların ve web sitelerinin de yasaklanmasına neden olabileceği uyarısında bulundular. Başkan Joe Biden, konu masasına gelirse imzalayacağını çoktan söyledi zaten.
Hukukçular, TikTok’un yasaklanması dışında “Amerikalıları Yabancı Düşmanların Kontrollü Uygulamalarından Koruma Yasası”nın müphem ifadeler taşıdığı düşüncesinde. Bir uygulamanın veya web sitesinin yasaklanabilmesi için iki koşulu karşılaması gerekir. Öncelikle uygulamanın, kullanıcıların içerik paylaşımı için profil oluşturmasına olanak tanıyan geniş bir platform olması gerekir. İkincisi, Rusya, Çin, Kuzey Kore veya İran’daki birileri tarafından yönetiliyor olması gerekiyor.
Dolayısıyla pek çok uygulamanın TikTok yasağı kapsamına girebileceği iddia ediliyor. Rusların 2016 seçimlerinde seçmenleri etkilemek için Facebook gruplarını kullanması ya da 7 ekimde Hamas terör örgütünün, X üzerinden bilgi yayması örnekleniyor. TikTok yasa tasarısının tanımına göre Facebook ve X, Rusya ve İran’ın “yönelimine veya kontrolüne tabi” olmuş olabilir mi diye soruluyor.
Diğer taraftan, TikTok yasağından en çok etkilenecek olan reklamcılar da hazırlık içindeler. Genç tüketicilere pazarlamak için TikTok’a yönelen reklamverenler, kısa biçimli video uygulamasının ABD’de satılması veya yasaklanması durumunda neler yapabileceklerini planlıyorlar. Tabii bu durumda, Meta’Nın Reels’i ve YouTube’ün Short’u aslan payını alacak.
Bu arada Wall Street Journal, Microsoft’un satın aldığı Activision’ın eski CEO’su Bobby Kotick TikTok’u satın almakla ilgilendiğini yazdı.