Alphabet (Google) CEO Sundar Pichai dün Epic Games’in açtığı ayrı bir davada Apple’a yapılan ödeme rakamının % 36 olduğunu doğruladı. Epic Games’in avukatı Pichai’ye, Google’ın tanığının sunduğu ayrıntıların doğru olup olmadığını sordu. Pichai, “doğrudur” diye yanıtladı.
Duruşmanın başında Google ve Apple’ın avukatları Yargıçtan rakamları gizli tutmasını istedi. Ancak Antitröst hakiminin aksine Epic Games davasının hakimi bu talebi reddetti ve şeffaflığı devam ettirdi. Antitröst davasında rakamların hakimin onayı ile gizli tutulması, bir hayli eleştiriye neden olmuştu.
Pazartesi günü, Antitröst davasında Google adına ifade veren bir bilirkişi, bu rakamın %36 olduğunu söyledi. Belki de kaza eseri. Ama şimdi rakam doğrulanmış oldu. Adalet Bakanlığı’nın açtığı “arama motoru” antitröst iddialarının temelini bu gelir rakamı oluşturduğu için önemli bir açıklamaydı.
Epic’in avukatı daha sonra Google’ın, Android’in en büyük donanım ortağı Samsung’a, Apple’a ödediğinin yarısından azını ödediğini iddia etti. Pichai kesin olarak bilmese de bunun mümkün olduğunu söyledi. Pichai, Samsung anlaşması hakkında “Elmalar ve portakallar gibi” dedi. Kendilerinin bazen taşıyıcılara ödeme yaptığını da sözlerine ekledi.
Google, 2022′de Trafik Edinme Maliyetlerine (TAC) yaklaşık 49 milyar dolar harcadı. Google’ın TAC maliyetleri, Google’ın arama motorunu çeşitli cep telefonlarında ana sayfada konumlandırmak için Apple ve Samsung gibi şirketlere yaptığı tüm ödemeleri içeriyor.
Epic’in avukatı ayrıca Pichai’ye Apple’a ödediği rakamı dolar olarak sordu ve Pichai bunun 10 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi. Avukat ise rakamın aslında 18 milyar dolar olduğunu ileri sürdü.
Alphabet (Google), sadece Avrup’da değil, kendi anavatanı olan ABD’de de birçok hukuki mücadelenin ortasında. Rekabete aykırı davranış iddialarıyla ilgili olarak Virginia ve Washington DC’de iki ayrı Adalet Bakanlığı davasıyla karşı karşıya bulunuyor. Bugünkü haberimizdeki dava ise 52 eyalet savcısının anlaşma yaparak çekildiği ama Epic Games’in sürdürdüğü Google Play mağazası üzerinde yasa dışı bir tekel sürdürüldüğü iddiası üzerine yapılıyor. Epic, Apple’a karşı da benzer bir dava açtı ancak Nisan ayında federal temyiz mahkemesinde kaybetti.