Salı, Ocak 19, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

2020’de turk-internet.com’da En Çok Okunan Haberler

turk-internet.com Haber Merkezi - turk-internet.com Haber Merkezi
3 Ocak 2021
- *ARAŞTIRMA, *ŞİRKET HABERLERİ, 3G / 4G / 5G Gelişmeleri, BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ, Günlük Haberler
0
2020’de turk-internet.com’da En Çok Okunan Haberler
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

2020’yi hele şükür bitirdik. 2021 için durum daha iyi olacak mı bilmiyoruz ama 2020’den kurtulduk diye seviniyoruz. Bir yandan bizi evlere ya da hastanelere kilitleyen salgın diğer yandan 2018’den bu yana gelen ekonomik krizin ağırlaşması diyelim ama 2020 yılının teknoloji sektörüne yaradığını, insanların dijital hayata mecburen atladıklarını hatırlatalım.  Türkiye’de e-Ticaret, uzaktan eğitim, uzaktan çalışma, video konferans sistemleri ve kısmi 5G gelişmeleri, dünyada buna ilaveten ırk/cinsiyet ayrımcılığı tartışmaları, sosyal medya tartışmaları, hala süren ABD-Çin ticaret savaşları ve özellikle cep telefonları ve işlemci pazarındaki gelişmeler yılı özetleyen konular oldu.

turk-internet.com’da Neler Okundu

2020 Yılına, yılın en çok okunan turk-internet.com haberlerinin yardımıyla bakalım; bu haberleri sadece okunurluk sayılarına göre sıraladık ve 2020 boyunca ne kadar okunduklarına baktık. Yılın sonunda yayınlanan haberler, yılın başındakilere göre daha az güne sahip ama bunu ağırlıklandırmadık. Bazı haberler/yazılar daha önce yayınlanmış olsa da, hala okuyucu bulabiliyor.

2020 yılının en çok okunan haberi, İçişleri Bakanlığı tarafından tapu kayıtları ile 3.parti yazılımların ilişkisinin kesildiğine dair haber oldu. İçişleri Bakanlığı 2018’deki bir torba kanunla e-belediye yazılımlarını merkezileştirmeye çalıştı ama çok tepki topladı. Bu arada “Kanal İstanbul çevresinde toprak alanların gözükmesi istenmiyor” iddiası ile gündeme getirilen ve tapu kayıtlarının sorgulamalarının 3.parti yazılımlardan görülmesini engelleyen haberimiz yılın en çok okunan haberi oldu. Bu konuyu ve e-belediye uygulamalarının geldiği son noktayı, önümüzdeki hafta yeniden yazıyor olacağız.

Bugün İtibariyle Belediye Yazılımlarından Tapu, Şerh, Beyan, Rehin Sorgulamaları Yapılamıyor

İkinci sırada maske haberi var. Bütün yılı etkileyen Korona haberlerinin ilklerinden birisi maske dağıtımındaki beceriksizlik oldu. Salgının başında maskelerin gereksiz olduğuna dair bazı görüşler vardı (hatta Dünya Sağlık Örgütü de bu görüşteydi). Ancak bir zaman sonra maskenin sizi değil, karşınızdakini sizden koruduğu ortaya çıktı. Bu da maskenin önemli olduğunu farkettirdi.

Arkasından belediyelerin maske dağıttığını gördük. Bu arada maske fiyatları bir anda patladı. Arkasından devlet tüm vatandaşlarına maske dağıtma kararı aldı. Ancak PTT üzerinden yapılmaya çalışılan bu maske dağıtım işi bir beceriksizliğe dönüştü.  Bugün hepimiz maskeleri parasıyla satın alıyoruz.

PTT’nin Maske Beceriksizliği ve ePTT AVM

Bir yandan Korona konusu ile ilgilenirken, bu yılın en popüler konuları arasında 5G önemli yer tuttu.  Melike Beykoz’un yılın hemen başında 5G konusunda ne durumda olunduğunu belirttiği yazısı en çok okunan 3.yazı oldu.

Zaten ABD’nin 5G konusunda ileri durumda olan Huawei ve Çin’i önleme çabalarının 2019’dan bu yana arttığını görüyorduk. Korona krizi nedeniyle 5G konusunda hayli komplo teorisi üretildi. Hatta yılın sonundaki Nashville bombalamasının da nedeni olarak 5G endişesi gösterildi. Ama bir yandan da 5G gelişmeleri devam etti. Gerçi 2021 ocak ayı itibariyle hala 5G için beklenen “çok kullanıcılı durum” ve “1 mili saniyelik gecikme” kriterleri karşılanmış değil. Daha çok 4G’den daha hızlı bir şey var elimizde.

Yılın sonundaki durum da yine Melike Beykoz tarafından 20 aralıkta raporlandı.

Yıl 2020: Dünyada 5G Kurulumları Ne Durumda?

4cü sırada hükümet henüz etrafına bakarken, teknolojicilerin nasıl inisiyatif aldıklarını ve sağlık konusuna hemen el attıklarını gösteren bir haber vardı. O günlerde İtalya’nın çok yüksek hasta sayısına karşın başka ülkelerden ve özellikle AB’den destek alamadığı –mesela solunum cihazı bulamadığı– haberleri vardı. Ramazan Subaşı ve İlker Vardarlı önderliğinde 600 maker bir araya geldiler ve hastane ve doktorlara “sizin için ne yapabiliriz” diye sordular. En çabuk ihtiyaç olan “maske” üretimini gerçekleştirmeye başladılar. Bu o günlerde hepimizin moralini de yükselten bir gelişme oldu. Arkasından pek çok inisiyatifin ortaya çıktığı görüldü.

Whatsapp’da Nevin Çizmecioğulları tarafından kurulan, sağlık sektörü akademisyenleri, çalışanları ve tedarikçileri ile teknoloji sektörünü bir araya getiren grup ise yine bu döneme özel ihtiyaçların dile getirilip, çözüldüğü bir ortam oldu.

Sayıları 600’e Varan Gönüllü, Doktorların Maskelerini Ücretsiz “3D” ile Basıyor

Yılın önemli haberlerinden birisi ve en çok okunan 5.haberimiz ise Havelsan’a ait bazı dosyaların internete sızmış olmasıydı. Siber güvenlik yazılarımızda hep bahsettiğimiz bir husus, proaktif davranılması yani bir yandan ortamda istihbarat çalışmalarının sürdürülmesi oluyor. Bu saldırıyı da “Utku Şen” isimli bir siber güvenlikçi 1 yıl önceden uyarı olarak yayınlamış ama anlaşılan yeteri önlem alınmamış. Biz de Utku Şen’e hem bu konuyu sorduk, hem de genel olarak siber güvenlik ortamını konuştuk.

Havelsan ortaya dökülen dosyalar konusunda resmi bir açıklama yapmadı. Daha çok “önemsiz dosyalar” şeklinde bazı yorumlar oldu. İşten çıkarılan kişiler olduğunu duyduk. Hepsi bu. Bu arada Utku Şen’in uyarısında Havelsan’ın dışında Baykar firması da yer alıyordu ama Baykar ile ilgili bir sızma duymadık.

Nato ve Havelsan’ın Hassas Belgelerinin Sızdığı İddia Ediliyor

Korona salgınının getirdiği bir yeni konu da “TEMAS ve TAKİP” programlarıydı. 6.sırada Melike Beykoz’un bu konuyu inceleyen makalesi yer aldı. Temas Takip konusu önümüzdeki yıllarda da epeyce konu olacak gibi gözüküyor. Bir yanında “sağlık güvenliği” olmakla birlikte, diğer tarafında “gözetim” olması ile tartışmalı bir konu bu.

Korona Savaşında Temas Takip Uygulamaları Ne kadar İşe Yarıyor

Son yıllarda içi boşaltılmış bir “milli ve yerli” kavramı süregidiyor. Temelinde iPhone gibi cihazların Çin’de üretilmesine rağmen Amerikalı sayılması gibi konular var. Ancak aradakiufak nüanslar (örneğin iPhone’un sadece tasarımının değil, ısınmasının ya da yere düştüğündeki dayanıklılığının geliştirilmesi gibi) konular ihmal edilerek, sadece montaj yapılması örnek veriliyor. Bu hayli komik tabii ki..

Benzer duyuruları Turkcell’den de maalesef duyduk. Turkcell’in çalışmalarını sunuş tarzını eleştirdiğimiz yazı çok okunan 7.yazı oldu. Çeşitli blog ve sitelerden (mesela Ekşi Sözlük) verilen linklerle hala okunuyor.

Turkcell Kendi Geliştirmediği Teknolojileri Kendi Yapmış Gibi mi Sunuyor?

8. En çok Okunan haberimiz Microsoft’un bazı yerel veri merkezlerine karşı bloklama yapması ve Azure Networkden gelen yine bu veri merkezlerine yapılan saldırılar oldu. Microsoft ile görüşmeler sonucunda bu sona erdi sandık ama yılın sonunda yani 6 ay sonra yeniden aynı şey oldu. Bu olayın, yerel veri merkezlerinin ellerindeki mikro işletmelerin mail ve diğer servislerini ele geçirmek için yapıldığına dair iddialar mevcut.

Microsoft Türkiye’deki Veri Merkezlerini Blokluyor ve Azure Networkünden Gelen Saldırıları Engellemiyor mu?

Neredeyse 10 yıldır fiber altyapının engellendiğini konuşuyoruz. Bugün geldiğimiz 400 bin km de zaten bunu gösteriyor. Bunun diğer tarafında yer alan yani Altyapı yatırımcılarının durumunu anlatan yoktu. Böyle bir yazı yani neredeyse 14 yıldır yaşadığı sıkıntıların tarihi bir kapsamda anlatıldığı Aydın Görür makalesi de çok okunan 9.makalemiz oldu.

Devlet “Telekomda Altyapı” Konusunda Maytap mı Geçiyor?

Şaşırtıcı bir olay ama Dünyaca önemli matematikçilerinden olan Cahit Arf’ın ta 1950’lerde Makine düşünmesi konusunda bir kitap yazdığına dair Melike Beykoz’un yayınladığı makale de en çok okunan 10.cu haberimizdi. “Yerli ve Milli” o kadar kişimiz var ama acaba kıymetlerini biliyor ya da farkedebiliyor muyuz?

1950’lerde Türkiye’de Yapay Zeka – Cahit Arf

Etiketler: ABD (Amerika Birleşik Devletleri)Altyapı İşletmeciliğiAydın GörürAzureBaykarCahit ArfÇin Halk Cumhuriyetie-BelediyeEn Çok OkunanHavelsanİçişleri Bakanlığıİlker VardarlıIP BloklamaKorona VirüsüMakine DüşünmesiManşetMaskeMelike BeykozMicrosoftNevin ÇizmecioğullarıPosta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT A.Ş.)Ramazan SubaşıSiber SaldırıTemas takipturk-internet.comTurkcellUtku şenYaaniYaaniMailYerli ve Milli

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
turk-internet.com Haber Merkezi

turk-internet.com Haber Merkezi

Turk-internet.com Haber MerkeziTürk Internet Endüstrisi Portalı, turk-internet.com, 1 Eylül 2000’de resmi yayına geçerek, iş ve Internet dünyası profesyonelleriyle buluşmuştur. Editör icin [email protected] ya da [email protected]

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Fusun S.Nebil
  • Telegram ABD’deki Olaylarla İlgili Yüzlerce Şiddet Çağrısını Engellendiğini Açıkladı
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • AB, İnternetin Kurallarını Yeniden Şekillendirmeye Çalışıyor
Melike Beykoz
  • 5G, Eğitimi Nasıl Dönüştürüyor
Soykan Özçelik
  • WhatsApp’ı Bırakma Zamanı Geldi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Whatsapp’ı Siliyor Muyuz? Peki Silersek Ne Kullanacağız?
  • WhatsApp Açıklama Yayınladı
  • Instagram, Twitter, Facebook, Tiktok gibi Sosyal Ağlara Reklam Yasağı Geliyor!
  • Elon Musk WhatsApp Gizlilik Politikası Değişikliğine Karşı “Signal’e Geçin” Dedi
  • Whatsapp Yeni Şart Koşuyor ; Facebook Anlaşılan Rekabet Davalarına Karşı Önlem Alıyor

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

TEKNOPOLİTİK – YOUTUBE

SON YAYIN

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.2k Takipçis
  • 383.7M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.